Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/462

Брюксел, 12 април 2011 г.

ЕС приветства участници от целия свят на Международен семинар на тема набирането на персонал

Днес група от влиятелни национални и международни управителни органи ще се срещне в Брюксел, за да обсъди бъдещето на набирането на персонал в публичния сектор. Домакин на събитието е Марош Шефчович, заместник-председател на Комисията за междуинституционални отношения и администрация. Участниците в семинара ще се съсредоточат върху определянето и споделянето на най-добри практики за подпомагане на гарантирането на качеството на персонала и на ефективни разходи по отношение на назначенията в публичния сектор.

Семинарът ще бъде първият опит да се обединят някои от водещите представители от публичния сектор на национално и на международно равнище в световен мащаб. Той се провежда в контекста на икономическа несигурност и на всички трудности, свързани с нея, както и на растяща конкуренция от други сектори на пазара на труда.

Преди събитието заместник-председателят Шефчович заяви пред журналисти: „Определянето на нуждите от персонал и набирането на служители представляват въпроси, добиващи все по-голямо значение за организациите от публичния сектор в целия свят. В период на строги ограничения те трябва да гарантират повече от всякога, че оправдават средствата. Убедени сме, че за кратко време изминахме дълъг път за подобряването на процедурите на ЕС за подбор на персонал, и очаквам с нетърпение да споделя нашите знания и опит с партньорите ни от целия свят.“

Международната група от представители, участващи в семинара, ще включва ООН, Африканския съюз, Комисията за публичната служба на Канада, Международната организация по миграция и Съвета на Европа, както и няколко държави-членки на ЕС. В допълнение изпълнителните директори на Световната асоциация на издателите на изпитни материали и Асоциацията на Обединеното кралство на специалистите по набиране на висшисти ще предоставят експертно мнение относно подбора на персонал и наемането на висшисти в публичния сектор.

Събитието е организирано след значителното модернизиране на методите на ЕС за подбор на персонал, състоящо се в преминаване от проверка на знанията към проверка на уменията, и въвеждането на годишен цикъл, който да направи периодите за кандидатстване по-предсказуеми за днешните висшисти.

Дейвид Беърфийлд, директорът на EPSO, който ръководи модернизирането на процедурите на ЕС за подбор, приветства събитието: „Много сме доволни, че през последните шест месеца успяхме да споделим опита от процеса на модернизация с няколко международни партньори. За нас днешното събитие е чудесна възможност да продължим да работим заедно за подобряване на качеството на набирането на персонал в международния публичен сектор, което е в интерес на всички“.

В момента на европейските студенти и висшисти остават само няколко дни за подаване на кандидатури в рамките на кампанията за набиране на персонал на ЕС за 2011 г. за категория AD, която приключва в 12 часа на обяд (брюкселско време) на 14 април 2011 г.


Side Bar