Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/453

Bruselj, 11. aprila 2011

Berlinski Neues Museum je dobitnik nagrade EU za sodobno arhitekturo 2011 (nagrade Mies van der Rohe)

BRUSELJ, 11. aprila – Evropska komisija je danes sporočila, da je nagrado Evropske unije za sodobno arhitekturo 2011 – nagrado Mies van der Rohe – prejel berlinski Neues Museum. Britanski arhitekt Sir David Chipperfield je muzejsko zgradbo obnovil tako, da je stare elemente združil s sodobnimi. Posebno omembo „mladi arhitekt“ sta prejela Ramon Bosch in Bet Capdeferro za hišo–kolaž v španski Gironi. Nagrade bodo slovesno podelili 20. junija v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je dejala: „Čestitam zmagovalcem, ki so ustvarili dve izjemni stavbi. Neues Museum združuje preteklost in sedanjost v izjemno kombinacijo sodobne arhitekture, obnove in umetnosti. Hiša-kolaž v Gironi je še en vrhunski primer obnove, ki stare materiale združuje z novimi v harmonično celoto.“

Izvirni Neues Museum je zasnoval Friedrich August Stüler, zgrajen pa je bil sredi 19. stoletja. Stavba je bila med drugo svetovno vojno močno poškodovana, zato so leta 2003 pričeli z restavracijo, ki naj bi ji povrnila prvotni sijaj. David Chipperfield, ki je pri projektu sodeloval z britanskim arhitektom Julianom Harrapom, se je restavracije lotil z dinamičnim pristopom. Odločil se je, da ne bo zakrival razlik med starimi in sodobnimi elementi, temveč bo preteklost in sedanjost združil v nepozabni zgradbi, ki razkriva več različnih slojev.

David Chipperfield, direktor arhitekturnega biroja David Chipperfield Architects, je povedal: „Rekonstrukcija Neues Museum priča o plodnem sodelovanju pri zahtevnem projektu, o katerem se je v javnosti veliko razpravljalo. Rezultat pa ni le dokaz truda ekipe strokovnjakov, temveč tudi predanosti naročnika in mestnih oblasti, da se lotijo tega zahtevnega postopka.“

Predsednik žirije Mohsen Mostafavi je dejal: „Prenova Neues Museum je dosežek brez primere. Arhitektom in naročnikom le redkokdaj uspe zgodovinsko tako pomemben in kompleksen podvig, še zlasti, kadar gre obenem za ohranitev stare zgradbe in izgradnjo nove. Pri projektu so se pojavila številna estetska, etična in tehnična vprašanja. Je vzoren primer tega, kaj je mogoče z dobrim sodelovanjem doseči v okviru sodobne evropske arhitekture.“

Direktor Fundacije Mies van der Rohe Lluís Hortet je povedal: „Sprejetje končne odločitve je bilo za žirijo svojevrsten izziv, saj so bili vsi projekti, vključeni v končni izbor, izjemno kakovostni. Neues Museum Davida Chipperfielda je pomemben dokaz, kako lahko posredovanje sodobne arhitekture prispeva k ponovni uporabi naše dediščine tako, da izboljša njene obstoječe funkcionalne značilnosti ter uvede vrhunsko zasnovane nove arhitekturne elemente za muzeološke namene.“

Opombe za urednike

Arhitektura pomembno prispeva h gospodarstvu EU. Panoga je pomemben del kulturne in ustvarjalne industrije, ki kakovostna delovna mesta zagotavlja 8,5 milijona prebivalcem EU in prispeva 4,5 % k evropskemu BDP. Program EU Kultura s skupnim proračunom 400 milijonov EUR v obdobju 2007–2013 podpira projekte sodelovanja na področju arhitekture in kulturne dediščine.

Nagrada Evropske unije za sodobno arhitekturo/nagrada Mies van der Rohe je najprestižnejša evropska arhitekturna nagrada in je bila prvič podeljena leta 1987. Podeljuje se vsako drugo leto, dobitnik pa prejme 60 000 evrov. Posebna omemba „mladi arhitekt“ je vredna 20 000 evrov.

Zmagovalec je bil izbran izmed 343 prijavljenih del iz 33 evropskih držav. Za glavno nagrado je bilo v ožji izbor uvrščenih šest del: mladinsko gledališče Bronks (Bruselj, Belgija, arhitekta Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Muzej umetnosti XXI. stoletja (Rim, Italija, arhitekti Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); koncertna hiša danskega radia (København, Danska, arhitekt Jean Nouvel); muzej Akropola (Atene, Grčija, arhitekt Bernard Tschumi) in rehabilitacijski center Groot Klimmendaal (Arnhem, Nizozemska, arhitekt Koen van Velsen).

Člani žirije, ki je izbrala dela za leto 2011, ki so se uvrstila v ožji izbor, so: Mohsen Mostafavi, predsednik žirije/dekan, Graduate School of Design, Univerza Harvard, Cambridge, ZDA; Ole Bouman, direktor, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam, Nizozemska; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin, Irska; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich, Švica; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Pariz, Francija; Tarald Lundevall, arhitekt, SNØHETTA, Oslo, Norveška; Pei Zhu, Peking, Kitajska, in Lluís Hortet, tajnik žirije/direktor Fundacije Mies van der Rohe.

Celotni seznam 343 del, razdeljen po državah, je mogoče posneti z naslednjih povezav:

Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Črna gora, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Nizozemska, Turčija in Združeno kraljestvo.

Fundacija Mies van der Rohe

Fundacijo Mies van der Rohe (Fundació Mies van der Rohe) so leta 1983 ustanovile mestne oblasti v Barceloni. Njen osnovni namen je bil rekonstrukcija nemškega paviljona, ki ga je Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969) oblikoval za mednarodno razstavo leta 1929 v Barceloni. Poleg konzerviranja in upravljanja paviljona se Fundacija ukvarja tudi s spodbujanjem dialoga o sodobni arhitekturi in urbanizmu, z vzpostavitvijo arhiva dokumentov o Ludwigu Mies van der Roheju ter moderni in sodobni arhitekturi in organizacijo nagrad, tečajev, predavanj, razstav, publikacij in študij na podobne teme.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com


Side Bar