Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/453

Brussel, 11 april 2011

Het Neues Museum in Berlijn wint dit jaar de EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs

BRUSSEL, 11 april – Het Neues Museum in Berlijn is dit jaar de winnaar van de EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs, maakte de Europese Commissie vandaag bekend. Het gebouw is een reconstructie door de Britse architect Sir David Chipperfield waarbij oud en nieuw wordt gecombineerd. De “Speciale vermelding voor opkomende architect” gaat naar Ramon Bosch en Bet Capdeferro voor hun Collage House in Girona (Spanje). De prijzen worden op 20 juni uitgereikt in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona.

Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zei: "Mijn gelukwensen aan de winnaars die twee buitengewone gebouwen hebben gecreëerd. Het Neues Museum verenigt het verleden en het heden in een verbazingwekkende mix van hedendaagse architectuur, restauratie en kunst. Het Collage House in Girona is ook een opmerkelijke renovatie waarbij oude en nieuwe materialen tot een harmonieus geheel gecombineerd zijn."

Het oorspronkelijke Neues Museum, ontworpen door Friedrich August Stüler, is halverwege de 19e eeuw gebouwd. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en de wederopbouw werd in 2003 begonnen met als doel de locatie in zijn oude luister te herstellen. David Chipperfield, die met zijn landgenoot en mede-architect Julian Harrap aan het project werkte, ging bij de restauratie dynamisch te werk. In plaats van het verschil tussen de oude en de nieuwe elementen te verbergen, koos hij ervoor om het verleden en het heden te combineren en zo een onvergetelijk en gelaagd gebouw te creëren.

David Chipperfield, directeur van David Chipperfield Architects, zei: "De reconstructie van het Neues Museum is een hulde aan het samenwerkingsproces dat werd aangegaan in het veeleisende klimaat van de publieke opinie. Het resultaat is niet enkel het bewijs van de inspanningen van het professionele team, maar ook van het engagement van de cliënt en het stadsbestuur om deel te nemen in dit radicale, gestructureerde proces."

Mohsen Mostafavi, voorzitter van de jury, zei: "De wederopbouw van het Neues Museum is een buitengewone prestatie. Het gebeurt zelden dat een architect en een cliënt erin slagen een dergelijk complex project van historisch belang tot een goed einde te brengen, voornamelijk omdat het gaat om een project dat zowel het behoud van oude elementen als het bouwen van nieuwe elementen inhoudt. Het project werpt veel esthetische, ethische en technische problemen op en pakt deze ook aan. Het is een schoolvoorbeeld van wat je met samenwerking kunt bereiken op het vlak van hedendaagse Europese architectuur."

Lluís Hortet, directeur van de Mies van der Rohe-stichting, zei: "De hoge kwaliteit van alle finalisten maakte het voor de jury heel moeilijk om tot een besluit te komen. Met het Neues Museum van David Chipperfield wordt uitstekend tot uitdrukking gebracht hoe de hedendaagse architectuur bijdraagt tot het hergebruik van ons erfgoed door de functionele kwaliteiten ervan te verbeteren en door opmerkelijk ontworpen architecturale elementen toe te voegen voor het museologische aspect."

Noot voor redacteuren

De architectuur levert een grote bijdrage aan de Europese economie. De sector vertegenwoordigt een belangrijk deel van de cultuurindustrie en de creatieve bedrijfstakken, die werkgelegenheid bieden aan 8,5 miljoen mensen in de EU en goed zijn voor 4,5% van het Europees bbp. Het programma Cultuur van de Europese Unie – met een totale begroting van 400 miljoen euro voor de periode 2007-2013 – ondersteunt samenwerkingsprojecten op het gebied van architectuur en cultureel erfgoed.

De EU-prijs voor hedendaagse architectuur / Mies van der Rohe-prijs, die voor het eerst werd uitgereikt in 1987, is de meest prestigieuze prijs op het vlak van Europese architectuur. Hij wordt om de twee jaar uitgereikt en de winnaar krijgt een prijs van € 60 000. De winnaar van de "Speciale vermelding voor opkomende architect” krijgt € 20 000.

De winnaars werden gekozen uit 343 ingediende projecten uit 33 Europese landen. Zes projecten werden voorgedragen als finalisten voor de hoofdprijs. De andere finalisten waren: Bronks Youth Theatre (Brussel, België, ontworpen door Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum voor 21e eeuwse kunst (Rome, Italië, ontworpen door Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Concertgebouw van de Deense Radio (Kopenhagen, Denemarken, ontworpen door Jean Nouvel) Akropolismuseum (Athene, Griekenland, ontworpen door Bernard Tschumi) en Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal (Arnhem, Nederland, ontworpen door Koen van Velsen).

De juryleden die de finalisten van 2011 hebben geselecteerd, zijn: Mohsen Mostafavi, voorzitter van de jury/decaan Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, VS; Ole Bouman, directeur Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Parijs; Tarald Lundevall, Architect, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Peking, China, en Lluís Hortet, secretaris van de jury/directeur van de Fundació Mies van der Rohe.

De 343 genomineerde projecten zijn per land ingedeeld en kunnen worden bekeken door op de naam van het desbetreffende land te klikken:

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Mies van der Rohe-stichting

De Mies van der Rohe-stichting (Fundació Mies van der Rohe) is in 1983 door het stadsbestuur van Barcelona opgericht met als oorspronkelijk doel het Duitse Paviljoen, door Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) ontworpen voor de Expo van 1929 in Barcelona, te reconstrueren. Naast het behoud en het beheer van het Paviljoen, heeft de stichting ook tot doel het debat over hedendaagse architectuur en de stadscultuur te bevorderen; een documentenarchief over Ludwig Mies van der Rohe en moderne en hedendaagse architectuur aan te leggen en prijsuitreikingen, cursussen, lezingen, tentoonstellingen, publicaties en onderzoeken over deze onderwerpen te organiseren.

Nadere informatie:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com


Side Bar