Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/453

Bryssel 11. huhtikuuta 2011

EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto 2011 (Mies van der Rohe -palkinto) Berliinin Neues Museumille

Bryssel 11. huhtikuuta - Euroopan komissio julisti tänään EU:n nykyarkkitehtuuripalkinnon 2011 (Mies van der Rohe -palkinnon) voittajaksi Berliinin Neues Museumin. Rakennus on sekoitus vanhaa ja uutta, ja sen on suunnitellut brittiläinen arkkitehti Sir David Chipperfield. Nousevan arkkitehdin erityismaininta annettiin Ramon Boschille ja Bet Capdeferrolle, jotka on suunnitelleet Espanjan Gironassa sijaitsevan Collage Housen. Palkintojenjakotilaisuus pidetään Mies van der Rohe ‑paviljongissa Barcelonassa 20. kesäkuuta.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou onnitteli ”voittajia, jotka ovat luoneet kaksi poikkeuksellista rakennusta. Neues Museumissa menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät hämmästyttävällä tavalla nykyarkkitehtuurin, restauroinnin ja taiteen kautta. Collage Housessa Gironassa korjausrakentamisessa on niinikään yhdistetty upeasti uusia ja vanhoja materiaaleja harmoniseksi kokonaisuudeksi.”

Alkuperäinen Neues Museum oli Friedrich August Stülerin suunnittelema, ja se rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Rakennus vahingoittui pahasti toisessa maailmansodassa ja sen jälleenrakentaminen aloitettiin vuonna 2003. Tarkoituksena oli palauttaa rakennus entiseen loistoonsa. David Chipperfield, joka työskenteli projektissa yhdessä toisen brittiläisen arkkitehdin Julian Harrapin kanssa, omaksui restauroinnissa dynaamisen lähestymistavan. Sen sijaan että vanhojen ja uusien osien erot olisi yritetty peittää, luotiin unohtumaton rakennus, jossa menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät monitasoisesti.

”Neues Museumin jälleenrakentaminen on testamentti yhteistyöprosessille, joka toteutettiin haasteellisen julkisen mielenkiinnon kohteena”, totesi David Chipperfield Architects ‑yrityksen johtaja David Chipperfield. ”Tuloksissa näkyy paitsi tekijöiden ammattitaito myös asiakkaan ja kaupungin viranomaisten sitoutuminen tähän tiukkaan ja monitasoiseen prosessiin.”

”Neues Museumin uudelleen rakentaminen on poikkeuksellinen saavutus”, totesi palkintolautakunnan puheenjohtaja Mohsen Mostafavi. ”Arkkitehti ja asiakas ovat harvoin onnistuneet toteuttamaan historiallisesti näin merkittävän ja monimutkaisen projektin näin hyvin; varsinkin kun kyseessä on sekä vanhan rakennuksen entisöinti että uuden rakentaminen sen osaksi. Projektissa on jouduttu käsittelemään ja ratkaisemaan lukuisia esteettisiä, eettisiä ja teknisiä kysymyksiä. Se on malliesimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saavuttaa eurooppalaisessa nykyarkkitehtuurissa.”

”Palkintolautakunnan päätös oli erityisen vaikea, koska loppukilpailuun valitut projektit olivat hyvin korkeatasoisia”, toteaa Mies van der Rohe ‑säätiön johtaja Lluís Hortet. ”David Chipperfieldin Neues Museum on osoitus siitä, kuinka perintömme on saatu nykyarkkitehtuurin avulla uudelleen käyttöön sillä, että sen toiminnallista laatua on parannettu ja upeasti suunniteltuja uusia arkkitehtonisia elementtejä on hyödynnetty museointitarkoitukseen.”

Lisätietoja toimittajille

Arkkitehtuuri myötävaikuttaa merkittävästi EU:n talouteen. Se on merkittävä osa kulttuuri- ja luovaa teollisuutta, joka antaa työpaikan 8,5 miljoonalle ihmiselle EU:ssa ja tuottaa 4,5 % unionin bruttokansatuotteesta. EU:n kulttuuriohjelma, jonka kokonaisbudjetti on 400 miljoonaa euroa vuosiksi 2007–2013, tukee yhteistyöhankkeita arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön alalla.

Vuonna 1987 ensimmäisen kerran myönnetty EU:n nykyarkkitehtuuripalkinto (Mies van der Rohe -palkinto) on arvostetuin Euroopassa arkkitehtuurin alalla myönnettävä palkinto. Se annetaan joka toinen vuosi, ja voittaja saa 60 000 euron palkinnon. Nousevan arkkitehdin erityismaininnan saanut arkkitehti saa 20 000 euron palkinnon.

Kilpailuun lähetettiin 343 työtä 33:sta Euroopan maasta. Töiden joukosta valittiin kuusi finalistia. Muut finalistit olivat Bronks Youth Theatre (Bryssel, Belgia, suunnittelijat Martine De Maeseneer ja Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Rooma, Italia, suunnittelijat Zaha Hadid, Patrick Schumacher ja Gianluca Racana); Concert House Danish Radio (Kööpenhamina, Tanska, suunnittelija Jean Nouvel); Acropolis Museum (Ateena, Kreikka, suunnittelija Bernard Tschumi) ja Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Arnhem, Alankomaat, suunnittelija Koen van Velsen).

Finalistit valinneet palkintolautakunnan jäsenet ovat Mohsen Mostafavi, palkintolautakunnan puheenjohtaja, dekaani, Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, USA; Ole Bouman, johtaja, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Dublin; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Pariisi; Tarald Lundevall, arkkitehti, SNØHETTA, Oslo; Pei Zhu, Beijing, Kiina, ja Lluís Hortet, palkintolautakunnan sihteeri, Fundació Mies van der Rohe -säätiön johtaja.

Luettelo kaikista 343 työstä on ladattavissa maittain seuraavista linkeistä:

Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Montenegro, Norja, Puola, Portugali, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Alankomaat, Turkki ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Mies van der Rohe -säätiö

Barcelonan kaupunki perusti Mies van der Rohe -säätiön (Fundació Mies van der Rohe) vuonna 1983. Sen alkuperäisenä tavoitteena oli Barcelonan maailmannäyttelyä 1929 varten rakennetun, Ludwig Mies van der Rohen (1886–1969) suunnitteleman Saksan paviljongin uudelleen rakentaminen. Paviljongin säilyttämisen ja hallinnoimisen lisäksi säätiö myös edistää nykyarkkitehtuuria ja urbanismia koskevaa keskustelua, kokoaa Ludwig Mies van der Rohea sekä modernia ja nykyarkkitehtuuria koskevaa arkistoa sekä organisoi asiaan liittyviä palkintoja, kursseja, luentoja, näyttelyitä, julkaisuja ja tutkimuksia.

Lisätietoja

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com


Side Bar