Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/453

Βρυξέλλες, 11 Απριλίου 2011

Το Neues Museum του Βερολίνου κερδίζει το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2011 /βραβείο Mies van der Rohe

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 11 Απριλίου - Το Neues Museum στο Βερολίνο είναι ο νικητής του βραβείου σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ 2011/ βραβείου Mies van der Rohe, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κτήριο είναι ανακατασκευή, συνδυασμός παλιού και καινούριου, από τον βρετανό αρχιτέκτονα Sir David Chipperfield. Το βραβείο «Ειδική μνεία νέου αρχιτέκτονα» απονέμεται στους Ramon Bosch και Bet Capdeferro για το Collage House στη Girona, Ισπανία. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στο Περίπτερο Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Τα συγχαρητήρια μου στους νικητές μας που δημιούργησαν δύο εξαιρετικά κτήρια. Το Neues Museum συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν σε ένα εκπληκτικό μείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αποκατάστασης και τέχνης. Το Collage House στη Girona είναι ακόμη μία αξιοσημείωτη ανακαίνιση που συγχωνεύει παλιά και νέα υλικά και δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο.»

Το αρχικό Neues Museum, σχεδιασμένο από τον Friedrich August Stüler, οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανακατασκευή του άρχισε το 2003, με στόχο την αποκατάσταση του χώρου και την επαναφορά του στην προηγούμενη μεγαλοπρέπειά του. Ο David Chipperfield, ο οποίος εργάστηκε στο έργο με τον συνάδελφό του βρετανό αρχιτέκτονα Julian Harrap, υιοθέτησε μια δυναμική προσέγγιση στην αποκατάστασή του. Αντί να επιχειρήσει να συγκαλύψει τη διαφορά μεταξύ των παλιών και των νέων στοιχείων, συνδύασε πανέμορφα το παρελθόν και το παρόν για να δημιουργήσει ένα αξέχαστο κτήριο με πολλαπλές στιβάδες.

Ο David Chipperfield, επικεφαλής των David Chipperfield Architects, δήλωσε: «Η ανακατασκευή του Neues Museum είναι μια διαθήκη για τη συνεργατική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απαιτητικής προσδοκίας του κοινού. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη όχι μόνον των προσπαθειών της επαγγελματικής ομάδας αλλά και της δέσμευσης των πελάτη και των αρχών της πόλης να συμμετέχουν σε αυτήν την αυστηρή και διαρθρωμένη διαδικασία.»

Ο Mohsen Mostafavi, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε: «Η ανακατασκευή του Neues Museum είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Σπάνια ένας αρχιτέκτονας και ένας πελάτης πετυχαίνουν να πραγματοποιήσουν ένα έργο τέτοιας ιστορικής σημασίας και συνθετότητας· ιδίως ένα έργο που συνδυάζει τόσο τη διατήρηση όσο και τη νέα κατασκευή. Το έργο θέτει και αντιμετωπίζει πολλά αισθητικά, ηθικά και τεχνικά ζητήματα. Πρόκειται για υποδειγματική απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει η συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής πρακτικής.»

Ο Lluís Hortet, διευθυντής του Ιδρύματος Mies van der Rohe Foundation, δήλωσε: «Η απόφαση της κριτικής επιτροπής ήταν εξαιρετική πρόκληση λόγω της υψηλής ποιότητας των έργων όλων των φιναλίστ. Το Neues Museum από τον David Chipperfield είναι μια πολλή σημαντική δήλωση του τρόπου με τον οποίο μια σύγχρονη αρχιτεκτονική παρέμβαση συμβάλλει στην εκ νέου χρήση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη βελτίωση των λειτουργικών ιδιοτήτων της και με την εισαγωγή εξαιρετικά σχεδιασμένων νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων για τον μουσειακό σκοπό του.»

Σημείωση για τους συντάκτες

Η αρχιτεκτονική συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ. Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, που παρέχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας σε 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και συμβάλλουν με 4,5 % στο ΑΕΠ της Ευρώπης. Το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ – με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2007-2013 – υποστηρίζει έργα συνεργασίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της ΕΕ/ βραβείο Mies van der Rohe, το οποίο ξεκίνησε το 1987, είναι το πιο σημαντικό βραβείο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο και ο νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 60 000 ευρώ. Η «Ειδική μνεία νέου αρχιτέκτονα» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20 000 ευρώ.

Οι νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 343 υποβληθέντων έργων σε 33 ευρωπαϊκές χώρες. Έξι έργα συμπεριλήφθησαν στη βραχεία λίστα για το κύριο βραβείο. Οι άλλοι φιναλίστ ήταν: το Bronks Youth Theatre (Βρυξέλλες, Βέλγιο, σχεδιασμένο από τους Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande)· το MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Ρώμη, Ιταλία, από τους Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana)· το Concert House Danish Radio (Κοπεγχάγη, Δανία, από τον Jean Nouvel)· το Μουσείο της Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα, από τον Bernard Tschumi) και το Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Άρνεμ, Κάτω Χώρες, από τον Koen van Velsen).

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τους φιναλίστ για το 2011 είναι τα εξής: Mohsen Mostafavi, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής/κοσμήτορας, Graduate School of Design, Harvard University, Cambridge, ΗΠΑ· Ole Bouman, διευθυντής, Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam· Yvonne Farrell, Grafton Architects, Δουβλίνο· Annette Gigon, Gigon/Guyer, Zürich· Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Παρίσι· Tarald Lundevall, Architect, SNØHETTA, Όσλο· Pei Zhu, Πεκίνο, Κίνα και Lluís Hortet, Γραμματέας της κριτικής επιτροπής/Διευθυντής του Fundació Mies van der Rohe.

Ο πλήρης κατάλογος των 343 έργων, όπως προτάθηκαν ανά χώρα, μπορεί να τηλεφορτωθεί κάνοντας κλικ παρακάτω:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Ίδρυμα Mies van der Rohe

Το Ίδρυμα Mies van der Rohe (Fundació Mies van der Rohe) δημιουργήθηκε το 1983 από το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης με αρχικό στόχο την ανακατασκευή του γερμανικού περιπτέρου, που είχε σχεδιαστεί από τον Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) για την παγκόσμια έκθεση της Βαρκελώνης του 1929. Επιπλέον της διατήρησης και της διαχείρισης του εν λόγω περιπτέρου, το Ίδρυμα επικεντρώνεται επίσης στα εξής: προαγωγή της συζήτησης σχετικά με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την πολεοδομία· οικοδόμηση αρχείου τεκμηρίωσης σχετικά τον Ludwig Mies van der Rohe, καθώς και τη μοντέρνα και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική· και διοργάνωση συναφών βραβείων, κύκλων κατάρτισης, διαλέξεων, εκθέσεων, δημοσιεύσεων και μελετών.

Για περισσότερα στοιχεία:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com


Side Bar