Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/453

Брюксел, 11 април 2011 г.

Берлинският Neues Museum печели наградата на ЕС за съвременна архитектура „Мийс ван дер Рое“ за 2011 г.

БРЮКСЕЛ, 11 април 2011 г. — Берлинският Neues Museum стана носител на наградата на ЕС за съвременна архитектура „Мийс ван дер Рое“ за 2011 г., обяви днес Европейската комисия. Сградата е реконструирана от британския архитект сър David Chipperfield и представлява комбинация от стар и нов стил. „Специалното отличие за начинаещи архитекти“ се присъжда на Ramon Bosch и Bet Capdeferro за Casa Collage в Жирона, Испания. Церемонията по награждаването ще се състои на 20 юни в павилион „Мийс ван дер Рое“ в Барселона.

Андрула Василиу, европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: „Поздравявам победителите, които са създали две изключителни сгради. В Neues Museum миналото и настоящето се съчетават в зашеметяваща комбинация от съвременна архитектура, реставрация и изкуство. Casa Collage в Жирона представлява още един пример за забележително обновяване, в което стари и нови елементи се сливат в едно хармонично цяло.

Оригиналната сграда на Neues Museum, проектирана от Friedrich August Stüler, е построена в средата на 19 век. През Втората световна война на сградата са нанесени сериозни щети и реконструкцията започва през 2003 г., като целта е да се възстанови предишното ѝ величие. David Chipperfield, който работи по проекта със своя британски колега архитекта Julian Harrap, възприема динамичен подход към нейната реставрация. Вместо да се опитва да прикрие разликите между старите и новите елементи, миналото и настоящето красиво се съчетават, за да създадат една незабравима сграда с няколко измерения.

David Chipperfield, директор на David Chipperfield Architects, заяви: „Реконструкцията на Neues Museum е свидетелство за сътрудничество, предприето на фона на взискателно обществено мнение. Резултатът е доказателство не само за усилията на екипа от професионалисти, но и за решимостта на клиента и на градските власти да се ангажират с този интензивен и деликатен процес.

Mohsen Mostafavi, председател на журито, заяви: „Възстановяването на Neues Museum е изключително постижение. Рядко архитект и клиент успяват да предприемат дейност с такава историческа значимост и сложност, особено когато това предполага запазването на старата сграда и строеж на нова. Проектът поставя и решава много естетични, етични и технически въпроси. Това е прекрасен пример за това, което сътрудничеството може да постигне в областта на съвременната европейска архитектурна практика.“

Lluís Hortet, директор на ФондациятаMies van der Rohe Foundation“, заяви: Вземането на решение бе невероятно предизвикателство за журито поради високото качество на проектите на всички финалисти. The Neues Museum на David Chipperfield е много важно свидетелство за това как намесата на съвременната архитектура допринася за повторното използване на нашето наследство, като подобрява неговите функционални качества и въвежда нови архитектурни елементи, проектирани по впечатлителен начин за целите на музейното дело.

Бележки за редакторите

Архитектурата е със значителен принос към икономиката на ЕС. Тя е важна част от културните и творческите сектори, които осигуряват качествени работни места за 8,5 милиона души в ЕС, и допринасят за 4,5% от БВП на Европа. По програма „Култура“ на ЕС с общ бюджет от 400 млн. EUR за периода 2007—2013 г. се подкрепят проекти за сътрудничество в областта на архитектурното и културното наследство.

Учредената през 1987 г. Награда на ЕС за съвременна архитектура „Мийс ван дер Рое“ е най-престижната награда за европейска архитектура. Тя се връчва на всеки две години и носителят получава 60 000 EUR. Носителят на „Специалното отличие за начинаещи архитекти“ получава 20 000 EUR.

Победителите бяха избрани сред 343 представени творби в 33 европейски страни. За голямата награда бяха подбрани шест творби. Другите финалисти са: Bronks Youth Theatre (Младежки театър Bronks) (Брюксел, Белгия, проектиран от Martine De Maeseneer, Dirk Van den Brande); MAXXI: Museum of XXI Century Arts (Музей на изкуствата от 21 в.) (Рим, Италия, от Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana); Concert House Danish Radio (Концертната зала на датското радио) (Копенхаген, Дания, от Jean Nouvel); Acropolis Museum (Музея на Акропола) (Атина, Гърция, от Bernard Tschumi) и Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal (Арнхем, Нидерландия, от Koen van Velsen).

Членовете на журито, които избраха финалистите за 2011 г., са: Mohsen Mostafavi, председател на журито/декан на Висшето училище по дизайн към Харвардския университет в Кеймбридж, САЩ; Ole Bouman, директор на Nederlands Architectuurinstituut, Ротердам; Yvonne Farrell, Grafton Architects, Дъблин; Annette Gigon, Gigon/Guyer, Цюрих; Anne Lacaton, Lacaton & Vassal Architectes, Париж; Tarald Lundevall, Architect, SNØHETTA, Осло; Pei Zhu, Пекин, Китай и Lluís Hortet, секретар на журито/директор на Фондация „Мийс ван дер Рое“.

Пълният списък от 343 творби, номинирани по държави, може да бъде изтеглен, като щракнете по-долу:

Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания , Швеция, Нидерландия, Турция и Обединеното кралство.

Фондация „Мийс ван дер Рое“

Фондация „Мийс ван дер Рое“ (Fundació Mies van der Rohe) е създадена през 1983 г. от кметството на Барселона с първоначалната цел да бъде реконструиран германският павилион, проектиран от Лудвиг Мийс ван дер Рое (1886-1969) за Световното изложение в Барселона през 1929 г. Освен опазването и управлението на палата дейността на фондацията е насочена и към популяризирането на дебата за съвременната архитектура и урбанизма, създаването на документален архив за Лудвиг Мийс ван дер Рое, както и за модерната и съвременната архитектура, и организиране на свързани с това награди, курсове, лекции, изложби, публикации и изследвания.

За повече информация:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com


Side Bar