Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/443

V Bruslju/Haagu, 7. aprila 2011

Znani letošnji dobitniki nagrade EU za kulturno dediščino / nagrade Europa Nostra

Danes sta Evropska komisija in organizacija Europa Nostra razglasili 27 dobitnikov nagrade EU za kulturno dediščino / nagrade Europa Nostra za leto 2011. Slovesna podelitev nagrad bo 10. junija v koncertni dvorani Concertgebouw v Amsterdamu, ki se je bosta udeležila tudi evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou ter predsednik organizacije Europa Nostra in svetovno znan tenorist Plácido Domingo. Izmed 27 zmagovalnih projektov jih bo na slovesnosti šest prejelo glavno nagrado za najbolj izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v letu 2011.

Slike: komisarka Androulla Vassiliou v vili Empain v Bruslju

Vsi dobitniki predstavljajo najboljše evropske dosežke na področju ohranjanja dediščine, raziskovanja in izobraževanja ter predano delo posameznikov in skupin. Kulturna dediščina je ključen del naše kulturne raznovrstnosti in skupne zgodovine, ki povezuje našo preteklost, sedanjost in prihodnost. Pripomogla je k temu, da je Evropa postala najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu, in bistveno prispeva h gospodarstvu Unije,“ je povedala komisarka Androulla Vassiliou.

„Evropska dediščina nima prihodnosti brez skupnih prizadevanj ter znanja in spretnosti mnogih strokovnjakov in prostovoljcev, pa tudi ne brez sodelovanja mladih. Te nagrade slavijo njihovo ljubezen, strast, skrb in predanost ohranjanju lepot in duše Evrope,“ je dodal predsednik organizacije Europa Nostra Plácido Domingo.

27 dobitnikov nagrad je bilo izbranih izmed skoraj 140 predloženih projektov iz 31 držav. Dobitnike je izbrala žirija, ki so jo sestavljali neodvisni strokovnjaki iz celotne Evrope. Vseh šest dobitnikov glavne nagrade bo prejelo 10 000 evrov in spominsko ploščo za zmagovalno stavbo ali trofejo za projekt.

Kulturna dediščina je močno zaslužna za rast in ustvarjanje novih delovnih mest, vendar je njen prispevek velikokrat podcenjen. Ta sektor namreč predstavlja pomemben del kulturnih in kreativnih industrij, ki v EU zagotavljajo 8,5 milijona delovnih mest, k evropskemu BDP pa prispevajo 4,5-odstotni delež. Javne in zasebne ustanove letno namenijo približno 5 milijard evrov za ohranjanje kulturne dediščine. Podatki, ki jih je objavila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kažejo, da ima 40 % svetovnega mednarodnega turizma kulturno razsežnost. Kulturna dediščina je tudi ključen vir za trajnostni razvoj in socialno kohezijo.

Nagrade za kulturno dediščino podpira program „Kultura“ Evropske unije, s katerim je bilo od leta 2007 za sofinanciranje projektov s področja kulturne dediščine zagotovljenih 26 milijonov evrov. Podporo nudijo tudi drugi programi, ki jih sofinancira EU: iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je 3 milijarde evrov namenjenih varstvu in ohranjanju kulturne dediščine, 2,2 milijarde evrov razvoju kulturne infrastrukture in 775 milijonov evrov podpori kulturnim službam za obdobje 2007–2013; od leta 1998 so 89 milijonov evrov prispevali tudi okvirni programi EU za raziskave in tehnološki razvoj.

Opomba za urednike:

Europa Nostra je krovna organizacija na področju kulturne dediščine v Evropi. Povezuje in predstavlja 250 nevladnih organizacij, 150 pridruženih organizacij ter 1 500 posameznih članov iz več kot 50 držav, ki si prizadevajo za varovanje evropske kulturne dediščine in krajine. Nudi mrežo za izmenjavo mnenj, nagrajuje najboljše dosežke na področju dediščine, se bori proti nevarnostim, ki so jim izpostavljene ogrožene stavbe, zemljišča in krajine s statusom kulturne dediščine ter si prizadeva za trajnostne politike in visoke standarde na področju dediščine. Generalna skupščina organizacije Europa Nostra je junija 2010 soglasno imenovala Plácida Dominga za predsednika zaradi njegove predanosti temu področju.

Slovesna podelitev nagrad v Amsterdamu je del letnega evropskega kongresa o dediščini organizacije Europa Nostra.

Nagrade podpira tudi Združenje dobrodelnih loterij v Evropski uniji.

Rok za prijavo za naslednje nagrade je 1. oktober 2011. Slovesna podelitev nagrad bo potekala junija 2012 v Lizboni.

Dobitniki nagrad za leto 2011 (navedeni po abecednem vrstnem redu držav)

1. kategorija — ohranjanje dediščine

V tej kategoriji je nagrada Europa Nostra podeljena projektu v evropski državi, ki ne sodeluje v programu „Kultura“ EU:

2. kategorija — raziskave

3. kategorija — predano delo

4. kategorija — izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje

Več informacij:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org


Side Bar