Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/443

Brüsszel /Hága, 2011. április 7

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra-díj 2011-es nyerteseinek kihirdetése

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra ma hozza nyilvánosságra az Európai Unió Kulturális Öröksége díj és az Europa Nostra-díj 2011. évi 27 díjazottjait (a listát lásd az alábbiakban). A díjakat június 10-én adják át az amszterdami Concertgebouw-ban rendezett ünnepség keretében Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos és Plácido Domingo világhírű tenor, az Europa Nostra elnöke jelenlétében. A 27 nyertes projekt közül hat részesül az úgynevezett „nagydíjban” a kulturális örökség terén 2011-ben elért kiemelkedő eredményeiért.

Képek: Vasziliu biztos a brüsszeli Villa Empainben

„A díjazottak mindegyike kimagasló eredményt ért el az európai örökségmegőrzés, kutatás és oktatás terén; a díjazott projektek az egyének és csoportok rendkívüli elkötelezettségét tanúsítják. A kulturális örökség kulturális sokféleségünk és közös történelmünk szerves része: összeköti múltunkat, jelenünket és jövőnket. Általa is vált Európa a világ legkedveltebb idegenforgalmi célpontjává, emellett pedig jelentősen hozzájárul az uniós gazdasághoz” – mondta Vasziliu biztos.

„A szakmabeliek és az önkéntesek együttes erőfeszítése és a fiatalok részvétele nélkül Európa örökségének nincs jövője. E díjakkal az ő szenvedélyes elhivatottságukat és odaadásukat ünnepeljük, mellyel Európa szépségének és lelkének megőrzéséről gondoskodnak” – nyilatkozta Plácido Domingo, az Europa Nostra elnöke.

A 27 díjazottat 31 ország csaknem 140 projektje közül választották ki. A végső döntést különböző európai országokból származó független szakértők zsűrije hozta meg. A hat nagydíjas egyenként 10 000 euróban részesül, emellett a nyertes épületek emléktáblát, a nyertes projektek pedig trófeát kapnak.

A kulturális örökség jelentős – és gyakran alábecsült – hozzájárulást nyújt a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Az ágazat a kulturális és kreatív iparágak – melyek az EU-ban 8,5 millió embernek adnak munkát, és 4,5%-kal járulnak hozzá Európa GDP-jéhez – jelentős részét alkotja. Az állami és magánszervezetek által a kulturális örökség megőrzésére fordított kiadások évente mintegy 5 milliárd eurónyi összeget tesznek ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a globális nemzetközi idegenforgalom 40%-a rendelkezik kulturális vetülettel. A kulturális örökség a fenntartható fejlődés és a társadalmi kohézió tekintetében is kulcsfontosságú erőforrás.

A díjakat az Európai Unió Kultúra programja támogatja, amely 2007 óta 26 millió eurót fordított örökségvédelmi projektek társfinanszírozására. Más uniós finanszírozási programok is nyújtanak támogatást e téren: az Európai Regionális Fejlesztési Alap 3 milliárd eurót biztosít a kulturális örökség védelmére és megőrzésére, 2,2 milliárd eurót a kulturális infrastruktúra fejlesztésére és 775 millió eurót a kulturális szolgáltatások támogatására a 2007–2013 közötti időszakban; emellett 1998 óta további 89 millió eurót bocsátottak rendelkezésre az uniós kutatási és technológiafejlesztési keretprogramokon keresztül.

Megjegyzés a szerkesztőknek:

Az Europa Nostra a kulturális örökségvédelem hangjaként szolgál Európában. Több mint 50 ország 250 nem kormányzati szervezete, 150 kapcsolódó szervezete és 1500 magánszemély képviseletében jár el. A tagok elkötelezettek Európa kulturális örökségének és tájainak megőrzése mellett. A szervezet hálózatot kínál a párbeszédhez, ünnepli az örökségvédelem legkiemelkedőbb eredményeit, kampányokat folytat a veszélyeztetett műemlék jellegű épületekért, helyekért és tájakért, valamint a fenntartható politikák és az örökségvédelem magas színvonala érdekében. 2010 júniusában a közgyűlés egyhangúlag Plácido Domingót választotta az Europa Nostra elnökéül, elismerve e téren mutatott elkötelezettségét.

Az amszterdami díjátadó az Europa Nostra minden évben megrendezett Európai Örökségvédelmi Kongresszusának részét képezi.

A díjak az Association of Charity Lotteries in the European Union támogatását is élvezik.

A következő évi díjakra 2011. október 1-ig lehet pályázatot benyújtani. A díjátadó ünnepségre 2010 júniusában, Lisszabonban kerül sor.

2011. évi győztesek (abc-sorrendben, ország szerint felsorolva)

1. kategória – kulturális örökség megőrzése

E kategóriában Europa Nostra díjat kap egy olyan európai országból származó projekt, amely nem vesz részt az EU Kultúra programjában:

2. kategória – Kutatás

3. kategória – Kiemelkedő teljesítmény

4. kategória – Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés

További információk:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.europanostra.org


Side Bar