Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/377

Bryssel 30. maaliskuuta 2011

Komissio jakaa kolmannen terveysalan journalistipalkinnon

Rekisteröityminen kolmanteen EU:n terveysalan journalistikilpailuun alkaa tänään. Kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta terveysasioista. Siinä esitellään 27 jäsenmaan toimittajien parhaita terveysalaa koskevia artikkeleita. Aiempien vuosien tapaan kilpailun teema on ”EU potilaiden asialla”. Uutena aihealueena mukana on tänä vuonna lääkkeet. Kilpailun voittaja saa 6 000 euron, toiseksi sijoittuva 2 500 euron ja kolmanneksi sijoittuva 1 500 euron rahapalkinnon. Uutta tänä vuonna on 3 000 euron palkinto, joka myönnetään tupakan terveysvaaroja käsittelevälle artikkelille.

Kilpailuun on osallistunut tähän mennessä yli 700 journalistia kaikkialta EU:sta. Heidän artikkeleissaan käsitellään terveysasioiden vaikutusta eurooppalaisten jokapäiväiseen elämään. Komissio uskoo, että kilpailu nostaa esille kansalaisten ja potilaiden näkemyksiä ja huolenaiheita terveyskysymyksistä ja tuo esiin uusia lahjakkuuksia.

Journalisteja pyydetään lähettämään kilpailuun EU potilaiden asialla ‑kampanjan yhtä tai useampaa aihealuetta käsitteleviä artikkeleita.

Tänä vuonna kilpailun aihealueisiin kuuluvat myös lääkkeisiin liittyvät komission aloitteet: rajat ylittävä terveydenhuolto, harvinaiset sairaudet, terveysalan työntekijät, potilasturvallisuus, elinten luovutukset ja elinsiirrot, syöpä, influenssarokotukset, antibioottien maltillinen käyttö, mielenterveys, Alzheimerin tauti ja muut dementiat sekä lasten rokotukset. Artikkeleiden painopisteenä tulisi olla potilas.

Erityispalkinto myönnetään parhaimmalle artikkelille, jossa käsitellään tupakoinnin terveyshaittoja ja sitä, kuinka tupakka ja nikotiini voivat vahingoittaa ihmisten elämää.

Säännöt

  • Kilpailun osallistujien on oltava jonkin 27 jäsenmaan kansalaisia tai asukkaita ja 18 vuotta täyttäneitä.

  • Kukin osallistuja voi toimittaa kilpailuun enintään 2 artikkelia. Osallistujat voivat lähettää myös yhteisartikkeleita, kirjoittajia saa kuitenkin olla korkeintaan viisi.

  • Kaikkien artikkelien on oltava kirjoitettu jollakin EU:n virallisista kielistä, ja ne on alun perin julkaistava joko painettuna tai verkossa.

  • Artikkelin pituus ei saa ylittää 20 000 merkkiä (välilyönnit mukaan lukien).

  • Muut säännöt ovat nähtävissä asiaa koskevalla verkkosivustolla.

Voittajien valinta ja palkintojen jako

Kunkin jäsenmaan kansallinen raati, joka koostuu journalisteista ja terveysalan ammattihenkilöistä ja jonka puheenjohtajana toimii Euroopan komissio, valitsee yhden kansallisen finalistin.

Tämän jälkeen EU:n raati valitsee 27 finalistin joukosta kolme EU:n tason voittajaa sekä erityispalkinnon voittajan. Kaikki 27 finalistia kutsutaan Brysseliin vuoden 2012 alussa terveysalaa käsittelevään mediaseminaariin, jota seuraa palkintojen jako.

Aiempien palkintojen voittajat

1. EU:n terveysalan journalistipalkinnon voittaja oli ranskalainen journalisti Estelle Saget L'Express‑lehdessä julkaistulla artikkelillaan ”Skitsofrenia perheen ja ystävien silmin”.

Italialaiset Gianluca Ferraris ja Ilaria Molinari voittivat 2. EU:n terveysalan journalistipalkinnon Panorama-lehteen yhdessä kirjoittamallaan artikkelilla. Heidän artikkelissaan ”Toivovarkaat” nostettiin esille ”terveysklinikat”, joissa tarjotaan kroonisista sairauksista kärsiville, heikossa asemassa oleville potilaille kalliita hoitoja, joiden toimivuudesta ei ole näyttöä.

EU:n terveysalan journalistipalkinto ja EU potilaiden asialla ‑kampanja saavat rahoitusta yhteisön toisesta terveysalan toimintaohjelmasta (2008–2013). Lisätietoja säännöistä on saatavissa verkkosivustolta.

Journalisteja pyydetään tutustumaan asiaa koskevaan verkkosivustoon artikkelin toimittamiseksi ja lisätietojen saamiseksi:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_en.htm

EU potilaiden asialla ‑verkkosivusto

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_en.htm

Lisätietoja tupakan torjunnasta EU:ssa

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Lisätietoja yhteisön toisesta terveysalan toimintaohjelmasta

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_fi.htm


Side Bar