Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/376

Brussel, 30 maart 2011

De toekomst van de luchtvaart: Commissaris Siim Kallas stelt het verslag "Vliegroute 2050" voor op de Aerodays 2011 in Madrid

Vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor vervoer Siim Kallas zal tijdens de Aeronautical Days in Madrid op 30 maart 2011 een nieuwe langetermijnvisie voorstellen die is voorbereid door een groep op hoog niveau inzake luchtvaart en luchtvaartonderzoek. Dit verslag vormt de eerste follow-up van sommige luchtvaartmaatregelen die zijn uiteengezet in het witboek Vervoer, dat op 28 maart 2011 is vastgesteld.

In de visie voor 2050 wordt aangegeven hoe en op welke gebieden de Europese onderzoeksprioriteiten moeten worden vastgesteld om een duidelijke toegevoegde waarde voor de EU op te leveren, om de groei en de concurrentiekracht van de EU in de wereld te beschermen en om tegelijk tegemoet te komen aan marktbehoeften en uitdagingen op het gebied van energie en milieu. Het verslag is ten behoeve van commissaris Kallas en commissaris voor onderzoek en innovatie Geoghegan-Quinn opgesteld door vertegenwoordigers van de sectoren infrastructuur, voertuigen, exploitatie, brandstoffen en onderzoek. Deze 'groep op hoog niveau inzake luchtvaart en luchtvaartonderzoek' is in december 2010 opgericht. Hoofddoel van het verslag is het mondiale leiderschap van de Europese industrie en een concurrerende, schone, veilige en beveiligde luchtvaart te bevorderen tegen 2050. De behoeften van de burgers en de maatschappij moeten in deze strategie centraal staan.

Op de Aerodays 2011 zullen belanghebbenden uit de luchtvaartsector, ministeries, agentschappen en onderzoeks- en ontwikkelingscentra uit heel Europa en de rest van de wereld bijeenkomen om contacten te leggen, hun laatste onderzoeksresultaten voor te stellen en toekomstige gezamenlijke O&O-projecten te bespreken. De Aerodays 2011 worden georganiseerd door het Spaanse "Centro para el Desarrollo Tecnólogico Industrial" (Centrum voor de ontwikkeling van industriële technologie) en de Europese Commissie. De Aerodays 2011 vormen een gelegenheid om informatie over de resultaten van door de EU gefinancierde technologische onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor te stellen en te verspreiden, teneinde een gemeenschappelijk Europees luchtruim en een Europese onderzoeksruimte te creëren en innoverende benaderingen te vinden voor duurzame luchtvaart in een mondiale omgeving.

Het verslag "Vliegroute 2050": http://ec.europa.eu/transport/air/hlg_aviation_aeronautics_en.htm


Side Bar