Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/328

Bryssel den 18 mars 2011

Kommissionär Dacian Cioloş besöker Kina för att främja europeiska kvalitetslivsmedel

Dacian Cioloş, kommissionär med ansvar för jordbruk och landsbygdsutveckling, kommer att besöka Kina från och med söndagen den 20 mars till och med fredagen den 25 mars för att främja europeiska kvalitetslivsmedel och -drycker som har geografiska beteckningar. Kommissionären kommer att åtföljas av en delegation med 30 höga chefer från företag inom livsmedels- och dryckessektorn från hela Europeiska unionen, vilka representerar ett attraktivt urval världsberömda produkter. Vid möten med den kinesiska regeringen ska kommissionären också undersöka möjligheter för ömsesidigt erkännande av mat och drycker från Kina och Europa. Kommissionär Dacian Cioloş kommer även att delta i evenemang mellan företag och myndigheter om jordbruk och produkter med geografisk beteckning, och officiellt lansera flaggskeppsprojektet om handel mellan EU och Kina, vilket är ett av EU:s allra största handelsprogram någonsin. Tillsammans med företagsrepresentanterna kommer kommissionären att besöka Shanghai, Hangzhou, Suzhou och Peking – inklusive en region där det världsberömda Long Jing-teet odlas – för att lära sig mer om Kinas berömda gastronomiska traditioner och upptäcka den kinesiska landsbygdens rikedom.

Före sitt besök sade kommissionären: Syftet med vår resa är att väcka intresse för europeiska kvalitetsprodukter hos kinesiska konsumenter. Vi har nu över 3 200 registrerade livsmedels-, vin- och spritprodukter som har beviljats särskild status som produkter med geografisk beteckning eftersom de helt eller delvis är producerade i ett bestämt geografiskt område och är framställda med särskilt kunnande och särskilda traditioner. Tyvärr är det ofta bara finsmakarna som känner till dem. Jag hoppas att vårt besök kommer att bidra till att ändra detta.”

Kina har också ett överflöd av traditionella produkter och kommissionär Dacian Cioloş ska träffa sina motparter i den kinesiska regeringen för att diskutera hur man på bästa sätt ömsesidigt kan skydda dessa beteckningar och främja handeln av dessa produkter på de europeiska och kinesiska marknaderna. Kommissionären kommer att träffa ledande medlemmar i den kinesiska regeringen, inklusive vice premiärminister (med ansvar för jordbruket) Hui Liangyu, jordbruksminister Han Changfu, handelsminister Chen Deming, minister Zhi Shuping för AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine) samt vice minister Fu Shuangjian för SAIC (State Administration for Industry and Commerce).

Det kinesiska köket är extremt populärt i Europa. I en undersökning från 2006 anges att kinesisk och orientalisk mat är den populäraste utländska maten i Europeiska unionen med en marknadsandel på 42 %, vilket tyder på att det finns stor entusiasm för kinesiska produkter i Europa. Handeln i jordbruksprodukter mellan EU och Kina har ökat kraftigt under de senaste åren – under 2010 ökade EU:s export med 50 % jämfört med 2009 [se tabellen i bilaga1].

I Shanghai kommer Dacian Cioloş att dela ut ett pris till några av de bästa kockarna i den staden vid en matlagningsmässa där de kommer att tävla för att erbjuda originella skapelser som blandar europeiska och kinesiska influenser. Han kommer också att presentera en vecka för främjande av europeiska produkter med geografisk beteckning i flera kända restauranger i Shanghai.

För ytterligare information:

  • Fullständig information om programmet finns på www.gi-visit-press.eu

  • Bilaga 1: Handeln i jordbruksprodukter mellan EU och Kina 2005–2010 (i miljarder euro)

  • Bilaga 2: Företagsdelegation

Bilaga 1: Handeln i jordbruksprodukter mellan EU och Kina 2005–2010 (i miljarder euro)

2005

2006

2007

2008

2009

2010

EU:s export

1 232

1 375

1 625

1 797

2 160

3 263

EU:s import

2 618

2 948

3 447

3 721

3 232

3 914

Handelsbalans

-1 386

-1 573

-1 822

-1 924

-1 072

- 651

Bilaga 2: Företagsdelegation

Produkter med geografisk beteckning

Medlemsstat

Baena (olivolja)

ES

Bayerisches Bier (öl)

DE

Bordeaux (vin)

FR

Cesko-budejovice pivo (öl)

CZ

Cognac

FR

Comté (ost)

FR

Feta (ost)

EL

Grana Padano (ost)

IT

Grappa

IT

Irish Whiskey

IE

Lithuanian vodka

LT

Loukoumi Geroskipou (sötsak)

CY

Polish vodka

PL

Porto

PT

Prosciutto di Parma (skinka)

IT

Rioja (vin)

ES

Roquefort (ost)

FR

Scotch Beef/Scotch Lamb

UK

Scottish Farmed Salmon

UK

Sitia Olive Oil

EL

Stilton (ost)

UK

Swedish Vodka

SE

Tarnave (vin)

RO

Tokaj (vin)

HU

Welsh Beef and Welsh Lamb

UK

West Country Farmhouse Cheddar (ost)

UK


Side Bar