Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/328

Brussel, 18 maart 2011

Commissaris Dacian Cioloş bezoekt China voor de promotie van Europese kwaliteitsvoeding

Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, brengt van zondag 20 tot vrijdag 25 maart een bezoek aan China om er Europese voedingsmiddelen en dranken van hoge kwaliteit en met een geografische aanduiding te promoten. In het gevolg van de commissaris bevindt zich een delegatie van dertig managers uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie uit heel Europa. Zij vertegenwoordigen een aantrekkelijk pakket van wereldberoemde producten. Tijdens ontmoetingen met de Chinese overheid zal de commissaris ook spreken over mogelijkheden voor de wederzijdse erkenning van voedingsmiddelen en dranken met een geografische aanduiding uit China en Europa. Ook zal commissaris Cioloş deelnemen aan evenementen over landbouw en geografische aanduidingen, waarbij bedrijfsleven en overheid betrokken zijn, en zal hij het officiële startschot geven voor het vlaggenschipproject inzake de handel tussen de EU en China, een van de omvangrijkste handelsprogramma's van de EU ooit. Samen met de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zal de commissaris een bezoek brengen aan Shanghai, Hangzhou, Suzhou en Beijing ‑ met onder meer een bezoek aan een gebied waar de wereldberoemde Long Jing-thee wordt geteeld ‑, om meer te weten te komen over de befaamde gastronomische tradities van China en om de rijkdom van het Chinese platteland te ontdekken.

Voor zijn grensverleggende bezoek zei commissaris Cioloş: "Het doel van onze reis is bij de Chinese consumenten interesse te wekken voor kwaliteitsproducten uit Europa. Wij hebben nu meer dan 3 200 geregistreerde voedingsmiddelen, wijnen en andere alcoholhoudende dranken waaraan met de geografische aanduiding een speciale status is verleend omdat zij geheel of gedeeltelijk in een bepaald geografisch gebied zijn geproduceerd volgens beproefde methoden en tradities. Helaas weten vaak alleen fijnproevers van het bestaan ervan. Ik hoop dat ons bezoek ertoe zal bijdragen daar verandering in te brengen."

Ook China is rijk aan traditionele producten. Commissaris Cioloş zal met zijn Chinese ambtgenoten bespreken hoe deze aanduidingen wederzijds het best kunnen worden beschermd en hoe de handel in de betrokken producten op de Chinese en de EU-markt kan worden bevorderd. De commissaris zal een ontmoeting hebben met belangrijke leden van de Chinese regering, zoals vicepremier (verantwoordelijk voor landbouw) Hui Liangyu, minister van Landbouw Han Changfu, minister van Handel Chen Deming, minister Zhi Shuping van de General Administration for Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ) en viceminister Fu Shuangjian van de State Administration for Industry and Commerce (SAIC).

De Chinese keuken is in Europa buitengewoon populair. Volgens een studie uit 2006 is Chinees en oosters voedsel, met een marktaandeel van 42%, in de EU het populairste buitenlandse voedsel. In Europa is het enthousiasme voor Chinese producten dus groot. De handel in landbouwproducten tussen de EU en China is de laatste jaren sterk gegroeid; de uitvoer van de EU was in 2010 50% groter dan in 2009 (zie de tabel in bijlage 1)

Commissaris Cioloş zal tijdens een kookshow in Shanghai een prijs uitreiken aan enkele van de beste chef-koks van de stad die originele gerechten zullen bereiden waarin Europese en Chinese invloeden vermengd zijn. Ook zal hij een week ter bevordering van Europese producten met een geografische aanduiding in verscheidene beroemde Shanghaise restaurants aankondigen.

Zie voor nadere informatie:

  • Een gedetailleerd overzicht van het programma is te vinden op www.gi-visit-press.eu

  • Bijlage 1: Handel in landbouwproducten tussen de EU en China, 2005-2010 (mld. €)

  • Bijlage 2: Bedrijven die deel uitmaken van de delegatie

Bijlage 1: Handel in landbouwproducten tussen de EU en China, 2005-2010 (mld. €)

2005

2006

2007

2008

2009

2010

EU-uitvoer

1 232

1 375

1 625

1 797

2 160

3 263

EU-invoer

2 618

2 948

3 447

3 721

3 232

3 914

Handelssaldo

-1 386

-1 573

-1 822

-1 924

-1 072

- 651

Bijlage 2: Bedrijven die deel uitmaken van de delegatie

Vertegenwoordigde producten met geografische aanduiding

Lidstaat

Baena (olijfolie)

ES

Bayerisches Bier (bier)

DE

Bordeaux (wijn)

FR

Českobudějovické pivo (bier)

CZ

Cognac

FR

Comté (kaas)

FR

Feta (kaas)

EL

Grana Padano (kaas)

IT

Grappa

IT

Irish Whiskey

IE

Lithuanian vodka

LT

Loukoumi Geroskipou (snoep)

CY

Polish vodka

PL

Porto

PT

Prosciutto di Parma (ham)

IT

Rioja (wijn)

ES

Roquefort (kaas)

FR

Scotch Beef/Scotch Lamb

UK

Scottish Farmed Salmon

UK

Sitia Olive Oil

EL

Stilton (kaas)

UK

Swedish Vodka

SE

Tarnave (wijn)

RO

Tokaj (wijn)

HU

Welsh Beef and Welsh Lamb

UK

West Country Farmhouse Cheddar (kaas)

UK


Side Bar