Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/328

Bryssel 18. maaliskuuta 2011

Komissaari Dacian Cioloş edistää eurooppalaisten laatuelintarvikkeiden myyntiä Kiinassa

Maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari Dacian Cioloş tekee vierailun Kiinaan 20.–25. maaliskuuta edistääkseen maantieteellisen merkinnän saaneiden, laadukkaiden eurooppalaisten elintarvikkeiden ja juomien myyntiä. Komissaarin mukana seuraa valtuuskunta, jossa on 30 huippujohtajaa monenlaisia maailmankuuluja tuotteita tuottavista elintarvike- ja juoma-alan yrityksistä eri puolilta Euroopan unionia. Kiinan hallintoviranomaisia tavatessaan komissaari selvittää myös mahdollisuuksia maantieteellisen merkinnän saaneiden kiinalaisten ja eurooppalaisten elintarvikkeiden ja juomien vastavuoroiseen tunnustamiseen. Komissaari Cioloş osallistuu lisäksi yritysten ja viranomaisten välisiin maataloutta ja maantieteellisiä merkintöjä koskeviin tapahtumiin ja käynnistää virallisesti EU:n ja Kiinan välisen kaupan avainlippuhankkeen, joka on yksi EU:n kaikkien aikojen suurimmista kauppaohjelmista. Komissaari vierailee yhdessä liike-elämän edustajien kanssa Shanghaissa, Hangzhoussa, Suzhoussa ja Pekingissä – myös maailmankuulun Long Jing ‑teen tuotantoalueella – tutustuakseen paremmin Kiinan tunnettuihin gastronomisiin perinteisiin ja Kiinan monipuoliseen maaseutuun.

Tämän matkan tarkoituksena on herättää kiinalaisten kuluttajien keskuudessa kiinnostusta eurooppalaisia laatutuotteita kohtaan. Euroopassa on nyt yli 3 200 rekisteröityä tuotetta, elintarvikkeita, viinejä ja alkoholijuomia, joille on myönnetty erityisasema maantieteellisellä merkinnällä suojattuna tuotteena, koska ne tuotetaan kokonaan tai osittain tietyllä maantieteellisellä alueella tunnettujen perinteiden ja taitotiedon mukaan. Valitettavasti niitä eivät useinkaan tunne muut kuin tällaisten tuotteiden tuntijat. Toivon, että voimme muuttaa tilannetta tämän matkan avulla”, totesi komissaari Cioloş ennen uraauurtavaa matkaa.

Myös Kiinassa on lukuisia perinteisiä tuotteita, ja komissaari Cioloş tapaa Kiinan hallituksen jäseniä keskustellakseen siitä, miten nimitykset parhaiten saadaan vastavuoroisesti suojattua ja miten niiden kauppaa voidaan edistää EU:n ja Kiinan markkinoilla. Komissaari tapaa johtavia Kiinan hallituksen jäseniä, joihin kuuluvat maataloudesta vastaava varapääministeri Hui Liangyu, maatalousministeri Han Changfu, kauppaministeri Chen Deming, ministeri Zhi Shuping Kiinan laadunvalvonta-, tarkastus- ja takuuvirastosta (AQSIQ) sekä varaministeri Fu Shuangjian Kiinan teollisuus- ja kauppahallinnosta (SAIC).

Kiinalainen ruoka on erittäin suosittua Euroopassa. Vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan kiinalainen ja itämainen ruoka on suosituinta eksoottista ruokaa Euroopan unionissa. Sen markkinaosuus on 42 %. Kiinalaiset tuotteet siis kiinnostavat kovasti eurooppalaisia. EU:n ja Kiinan välinen maataloustuotekauppa on viime vuosina kasvanut selvästi: EU:n vienti vuonna 2010 kasvoi 50 % vuoteen 2009 verrattuna (ks. taulukko liitteessä 1).

Shanghaissa joukko kaupungin parhaita kokkeja kilpailee kokkishowssa siitä, kuka yhdistelee parhaiten eurooppalaisia ja kiinalaisia vaikutteita, ja komissaari Cioloş jakaa kilpailun palkinnon. Lisäksi hän avaa teemaviikon, jolloin useissa kuuluisissa ravintoloissa Shanghaissa tarjoillaan eurooppalaisia maantieteellisellä merkinnällä suojattuja tuotteita.

Lisätietoja:

  • Yksityiskohtainen matkaohjelma on julkistettu sivustolla www.gi-visit-press.eu

  • Liite 1: EU:n ja Kiinan välinen maataloustuotteiden kauppa 2005–2010 (miljardeina euroina)

  • Liite 2: Yritysvaltuuskunta

Liite 1: EU:n ja Kiinan välinen maataloustuotteiden kauppa 2005–2010 (miljardeina euroina)

2005

2006

2007

2008

2009

2010

EU:n vienti

1 232

1 375

1 625

1 797

2 160

3 263

EU:n tuonti

2 618

2 948

3 447

3 721

3 232

3 914

Kauppatase

-1 386

-1 573

-1 822

-1 924

-1 072

- 651

Liite 2: Yritysvaltuuskunta

Edustettu maantieteellisellä merkinnällä suojattu tuote

Jäsenvaltio

Baena (oliiviöljy)

ES

Bayerisches Bier (olut)

DE

Bordeaux (viini)

FR

Českobudějovické pivo (olut)

CZ

Cognac

FR

Comté (juusto)

FR

Feta (juusto)

EL

Grana Padano (juusto)

IT

Grappa

IT

Irish Whiskey

IE

Lithuanian vodka

LT

Loukoumi Geroskipou (makeinen)

CY

Polish vodka

PL

Porto

PT

Prosciutto di Parma (kinkku)

IT

Rioja (viini)

ES

Roquefort (juusto)

FR

Scotch Beef/Scotch Lamb

UK

Scottish Farmed Salmon

UK

Sitia Olive Oil

EL

Stilton (juusto)

UK

Swedish Vodka

SE

Tarnave (viini)

RO

Tokaj (viini)

HU

Welsh Beef and Welsh Lamb

UK

West Country Farmhouse Cheddar (juusto)

UK


Side Bar