Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/328

Βρυξέλλες, 18 Μαρτίου 2011

Ο Επίτροπος Dacian Cioloş επισκέπτεται την Κίνα για να προωθήσει ποιοτικά τρόφιμα της Ευρώπης

Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Επίτροπος, Dacian Cioloş, θα επισκεφθεί την Κίνα από την Κυριακή 20 Μαρτίου έως την Παρασκευή 25 Μαρτίου, προκειμένου να προωθήσει ευρωπαϊκά ποιοτικά τρόφιμα και ποτά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Τον Επίτροπο θα συνοδεύσουν 30 ανώτατα στελέχη εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και ποτών από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιπροσωπεύουν ένα ελκυστικό φάσμα προϊόντων παγκοσμίου φήμης. Στις συναντήσεις που θα έχει με τις κινεζικές αρχές ο Επίτροπος θα διερευνήσει επίσης τις δυνατότητες αμοιβαίας αναγνώρισης κινεζικών και ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών με ΠΓΕ. Ο Επίτροπος Cioloş θα συμμετάσχει επίσης σε εκδηλώσεις B2G (επιχείρηση προς δημόσιους φορείς) με θέμα τη γεωργία και τις ΠΓΕ και θα εγκαινιάσει επισήμως το εμβληματικό έργο εμπορικής συνεργασίας ΕΕ–Κίνας, EU-China Trade Project, ένα από τα σημαντικότερα στα χρονικά εμπορικά προγράμματα της ΕΕ. Ο Επίτροπος και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα επισκεφθούν τις πόλεις Σαγκάη, Χαντζόου (Hangzhou), Σουτσόου (Suzhou) και Πεκίνο – καθώς και την περιοχή όπου καλλιεργείται το παγκοσμίου φήμης τσάι Long Jing – για να γνωρίσουν καλύτερα τις ξακουστές γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας και να ανακαλύψουν τον πλούτο της κινεζικής υπαίθρου.

Εν όψει της βαρυσήμαντης αυτής επίσκεψης, ο Επίτροπος Cioloş δήλωσε τα εξής: «Σκοπός του ταξιδιού μας είναι να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των κινέζων καταναλωτών στα ποιοτικά προϊόντα της Ευρώπης. Διαθέτουμε τώρα περισσότερα από 3.200 καταχωρημένα τρόφιμα, οίνους και αλκοολούχα ποτά που έχουν αποκτήσει το ειδικό καθεστώς της ΠΓΕ επειδή παρασκευάζονται εξολοκλήρου ή εν μέρει σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και παραδοσιακές μεθόδους. Δυστυχώς, συχνά μόνον οι ειδήμονες γνωρίζουν την ύπαρξη των προϊόντων αυτών. Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει χάρη στην επίσκεψή μας

Η Κίνα διαθέτει επίσης άφθονα παραδοσιακά προϊόντα. Ο Επίτροπος Cioloş θα συναντήσει τους ομολόγους του της κινεζικής κυβέρνησης για να συζητήσουν πώς μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τις ονομασίες αυτές, σε αμοιβαία βάση, και να προωθήσουν το εμπόριο των αντίστοιχων προϊόντων στις αγορές της ΕΕ και της Κίνας. Ο Επίτροπος θα συναντήσει ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, όπως τον κ. Hui Liangyu, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (αρμόδιο για τη γεωργία), τον κ. Han Changfu, υπουργό Γεωργίας, τον κ. Chen Deming, υπουργό Εμπορίου, τον υπουργό Zhi Shuping, επικεφαλής της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Εποπτείας της Ποιότητας, Επιθεώρησης και Υγειονομικής Απομόνωσης (AQSIQ), καθώς και τον υφυπουργό Fu Shuangjian, επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Βιομηχανίας και Εμπορίου (SAIC).

Η κινεζική κουζίνα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ευρώπη. Μια μελέτη του 2006 κατέδειξε ότι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κινεζικά και ασιατικά τρόφιμα είναι τα δημοφιλέστερα μεταξύ των τροφίμων αλλοδαπής προέλευσης, με μερίδιο αγοράς 42% που μαρτυρεί την ενθουσιώδη υποδοχή των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Κίνας όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα σημείωσαν σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια – το 2010 οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 [βλ. πίνακα του παραρτήματος 1].

Σε εκδήλωση μαγειρικής που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη, ο κ. Cioloş θα απονείμει βραβεία σε μερικούς από τους καλύτερους σεφ της πόλης, οι οποίοι θα συναγωνιστούν σε πρωτότυπες δημιουργίες εμπνευσμένες συγχρόνως από την ευρωπαϊκή και την κινεζική κουζίνα. Θα ανακοινώσει επίσης τη διοργάνωση εβδομάδας προώθησης ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΓΕ σε διάφορα διάσημα εστιατόρια της Σαγκάης.

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Πλήρη στοιχεία για το πρόγραμμα διατίθενται στον δικτυακό τόπο www.gi-visit-press.eu

  • Παράρτημα 1: Εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ ΕΕ και Κίνας την περίοδο 2005-2010 (σε δισ. ευρώ)

  • Παράρτημα 2: Αντιπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων

Παράρτημα 1: Εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ ΕΕ και Κίνας την περίοδο 2005-2010 (σε δισ. ευρώ)

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Εξαγωγές της ΕΕ

1 232

1 375

1 625

1 797

2 160

3 263

Εισαγωγές της ΕΕ

2 618

2 948

3 447

3 721

3 232

3 914

Εμπορικό ισοζύγιο

-1 386

-1 573

-1 822

-1 924

-1 072

- 651

Παράρτημα 2: Αντιπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων

Αντιπροσωπευόμενα προϊόντα ΠΓΕ

Κράτος μέλος

Baena (ελαιόλαδο)

ES

Bayerisches Bier (μπύρα)

DE

Bordeaux (οίνος)

FR

Cesko-budejovice pivo (μπύρα)

CZ

Cognac

FR

Comté (τυρί)

FR

Feta/Φέτα

EL

Grana Padano (τυρί)

IT

Grappa

IT

Irish Whiskey

IE

Lithuanian vodka

LT

Loukoumi Geroskipou/Λουκούμι Γεροσκήπου

CY

Polish vodka

PL

Porto

PT

Prosciutto di Parma (αλλαντικό)

IT

Rioja (οίνος)

ES

Roquefort (τυρί)

FR

Scotch Beef/Scotch Lamb (κρέας)

UK

Scottish Farmed Salmon (σολομός)

UK

Sitia Olive Oil/Ελαιόλαδο Σητείας

EL

Stilton (τυρί)

UK

Swedish Vodka

SE

Tarnave (οίνος)

RO

Tokaj (οίνος)

HU

Welsh Beef/Welsh Lamb (κρέας)

UK

West Country Farmhouse Cheddar (τυρί)

UK


Side Bar