Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Bryssel den 15 mars 2011

Miljö: Almada vinner Europeiska trafikantveckans pris 2010

Den portugisiska staden Almada har vunnit Europeiska trafikantveckans pris 2010. Almada bedömdes av en oberoende panel av experter på rörlighet ha gjort mest för att främja alternativ till bilen och betona den positiva inverkan som andra transportsätt har på folkhälsan och miljön under Europeiska trafikantveckan 2010. Murcia i Spanien och den lettiska huvudstaden Riga kom på delad andra plats. Priserna delades ut av miljökommissionär Janez Potočnik vid en ceremoni i Bryssel den 14 mars 2011.

Allt för många européer är beroende av sina bilar även för korta resor. De ökade föroreningarna och trafikstockningarna skadar miljön och även vår hälsa. Europeiska trafikantveckan stöder lokala myndigheter som framgångsrikt uppmuntrar människor att använda andra transportsätt och därmed förbättra sin hälsa och livskvaliteten i städerna. Jag hoppas att Almada, Murcia och Riga kommer att fungera som inspirationskällor för många städer i hela Europa,” sade miljökommissionär Janez Potočnik.

Europeiska trafikantveckan 2010

I den nionde årliga upplagan av Europeiska trafikantveckan från den 16 till den 22 september 2010 deltog 2 221 europeiska städer, vilket var rekord. Temat från 2010 var ”Res smartare, må bättre” för att betona den roll som en aktiv och hållbar rörlighet spelar för medborgarnas hälsa och välbefinnande. Genom priset belönas den lokala myndighet som anses ha gjort mest för att öka allmänhetens medvetande om hållbart resande som ett sätt att främja den fysiska aktiviteten och att bidra till att minska buller, luftföroreningar och trafikstockningar som skadar hälsan och välbefinnandet. Den vinnande staden valdes av en oberoende panel av transportexperter som har utvärderat 30 ansökningar och tagit fram en förteckning över 10 lokala myndigheter som de ansåg har uppvisat utomordentligt goda resultat under europeiska trafikveckan 2010.

Vinnande bidrag: Almada

Den portugisiska kuststaden Almada har främjat hållbar rörlighet genom dussintals permanenta åtgärder. För att uppmärksamma Europeiska trafikantveckans tioårsdag i Alameda organiserade kommunen tillsammans med det lokala energibolaget – en imponerande vecka med aktiviteter tillägnade hållbara transporter och hälsa. Veckans höjdpunkt var den stora händelsen – Rörlighetens festdag – den 18 september med gatumarknader, demonstration av elfordon, cykelmarknad, konserter, idrottsaktiviteter, dans- och gatuuppvisningar, cykellopp, seminarier, filmer, utställningar och demonstrationer av gatukonst. Almada har också förbättrat väginfrastrukturen för fotgängare och cyklister och skapat flera cykelparkeringsplatser och laddningsstationer för cyklar och elektriska fordon. Under ”Den bilfria dagen” omvandlade Almada det historiska och kommersiella centret Cacilhas till en bilfri zon.

Delad andra plats: Murcia

För Europeiska trafikantveckan 2010 organiserade ALEM, det lokala energibolaget i Murcia i Spanien, en kreativ blandning av olika aktiviteter för att främja ett hälsosamt och hållbart resebeteende för en rad olika målgrupper. Murcia har lanserat ett antal permanenta åtgärder för att uppmuntra cykling, inklusive en cykelstrategi, ett kontor med en särskild webbplats, ett system för offentlig cykeluthyrning och gratis cyklar för stadens anställda. Staden har också utvidgat busslinjerna, infört prisintegration med billigare priser för särskilda användarkategorier och uppgraderat sin elektroniska trafikstyrningstjänst.

Delad andra plats: Riga

Den lettiska huvudstaden Riga har uppmuntrat det aktiva resandet genom att erbjuda ett ambitiöst program med aktiviteter som kretsar kring cykling. Dessa inkluderade tävlingar, utställningar, informationsprogram, historiska cykelturer, främjande av elektriska fordon, demonstrationer av luftkvalitetsåtgärder och trafiksäkerhet, konstuppvisningar, konserter och gatuspel om temat transport och hälsa. Under hela veckan har medborgarna uppmuntrats att identifiera och rapportera om potentiella förbättringar för fotgängar- och cyklingsinfrastrukturen. Genom att organisera en tävling om ”Den hälsosammaste arbetsplatsen”, har Rigas trafikkontor samlat in information om de åtgärder som har vidtagits på arbetsplatserna för att främja en hälsosam livsstil och ett aktivt resande. Riga har också organiserat flera evenemang om den bilfria dagen och reserverat gator i stadskärnan för fotgängare, cykling och andra hållbara transportsätt.

Europeiska trafikantveckan 2011

Europeiska trafikantveckan 2011 som äger rum den 1622 september kommer att vara fokuserad på ”Alternativ rörlighet”.

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar