Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

V Bruslju, 15. marca 2011

Okolje: Almada zmagovalka evropskega tedna mobilnosti 2010

Portugalska Almada je zmagovalka evropskega tedna mobilnosti za leto 2010. Neodvisna skupina strokovnjakov za mobilnost je ocenila, da je Almada med evropskim tednom mobilnosti 2010 največ storila za promocijo prevoznih sredstev, ki predstavljajo alternativo avtomobilu, in izpostavila pozitivni učinek ostalih načinov prevoza na javno zdravje in okolje. Za zmagovalko sta se uvrstili španska Murcia in latvijsko glavno mesto Riga. Nagrade je na slovesnosti 14. marca 2011 v Bruslju podelil komisar za okolje Janez Potočnik.

Evropski komisar Janez Potočnik je dejal: „Preveč Evropejcev uporablja osebne avtomobile tudi za krajša potovanja. Povečana onesnaženost in zastoji škodujejo okolju, pa tudi našemu zdravju. Evropski teden mobilnosti podpira lokalne organe, ki prebivalce uspešno spodbujajo, da uporabljajo ostale načine prevoza in tako poskrbijo za svoje zdravje ter za bolj kakovostno življenje v mestih, v katerih živijo. Upam, da bodo Almada, Murcia in Riga navdihnile številna druga evropska mesta.“

Evropski teden mobilnosti 2010

Na devetem letnem evropskem tednu mobilnosti, ki je potekal med 16. in 22. septembrom, je uradno sodelovalo rekordnih 2 221 evropskih mest. Slogan tedna mobilnosti 2010 je bil „Potuj pametneje, živi bolje“, s čimer se je želelo poudariti koristi aktivne in trajnostne mobilnosti na zdravje in dobro počutje državljanov. Nagrada se dodeli lokalnim organom, za katere se meni, da so storili največ za ozaveščanje javnosti glede trajnostnih prevoznih sredstev kot načina spodbujanja fizične aktivnosti in zmanjšanja hrupa, onesnaženosti zraka in zastojev v prometu, katerih škodljive posledice na zdravje in dobro počutje so splošno znane. Zmagovalca je izbrala neodvisna skupina strokovnjakov s področja prevoza, ki je ocenila 30 prijav in izmed njih na seznam uvrstila10 lokalnih organov, za katere je menila, da so med evropskim tednom mobilnosti 2010 dosegli najvidnejše dosežke.

Zmagovalka: Almada

Portugalsko obalno mesto Almada je trajnostno mobilnost spodbujalo s številnimi trajnimi ukrepi. V počastitev desete obletnice evropskega tedna mobilnosti je občina Almada skupaj z lokalno agencijo za energijo organizirala impresiven teden aktivnosti, posvečen trajnostnim prevoznim sredstvom in zdravju. Vrhunec je teden mobilnosti dosegel 18. septembra na praznovanju dneva mobilnosti s ponudbo na pouličnih tržnicah, demonstracijami vozil na električni pogon, razstavami koles, koncerti, športnimi aktivnostmi, plesnimi in pouličnimi predstavami, kolesarskimi dirkami, delavnicami, filmi, razstavami in ulično umetnostjo. V Almadi so tudi izboljšali cestno infrastrukturo za pešce in kolesarje ter postavili nova parkirna mesta za kolesa in postaje za polnjenje koles in drugih električnih vozil. Na dan brez avtomobila je bilo v Almadi zgodovinsko in trgovsko središče Cacilhas zaprto za promet.

Drugouvrščena: Murcia

Za evropski teden mobilnosti 2010 je lokalna agencija za energijo v španski Murcii za različne ciljne skupine organizirala ustvarjalno mešanico dejavnosti za spodbujanje zdravih in trajnostnih navad na področju prometa. Murcia je uvedla številne trajne ukrepe za spodbujanje kolesarjenja, vključno s strategijo kolesarjenja, pisarno in temu namenjenim spletiščem, sistemom javnih koles in brezplačnimi kolesi za zaposlene. Mesto je tudi podaljšalo avtobusne proge, uvedlo integrirane vozovnice z nižjimi cenami za nekatere kategorije uporabnikov in nadgradilo storitve elektronskega upravljanja prometa.

Drugouvrščena: Riga

Latvijsko glavno mesto Riga je spodbujalo aktivna potovanja z ambiciozno ponudbo kolesarskih programov. V to so bili vključeni tekmovanja, razstave, programi informiranja, „retro“ kolesarski izleti, promocija električnih vozil, prikazi merjenja kakovosti zraka in prometne varnosti, umetniški nastopi, koncerti in poulične igre na temo prometa in zdravja. Državljane so cel teden spodbujali, naj poiščejo in predstavijo možne izboljšave za infrastrukturo za pešce in kolesarje. Urad za mestni promet v Rigi je organiziral tekmovanje „Najbolj zdravo delovno mesto“, na katerem je zbral informacije o ukrepih na delovnem mestu za promocijo zdravega življenja in aktivnega načina potovanj. Riga je na dan brez avtomobila prav tako organizirala več prireditev in mestno jedro namenila pešcem, kolesarjem in drugim uporabnikom trajnostnih načinov prevoza.

Evropski teden mobilnosti 2011

Evropski teden mobilnosti 2011 na temo alternativnih možnosti mobilnosti se bo odvijal med 16. in 22. septembrom.

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar