Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Brussel, 15 maart 2011

Milieu: Almada wint de prijs van de Europese mobiliteitsweek van 2010

De Portugese stad Almada heeft de prijs van de Europese mobiliteitsweek van 2010 gewonnen. Een onafhankelijk panel van mobiliteitsdeskundigen oordeelde dat Almada de stad was die zich het meest had ingezet om alternatieven voor de auto te promoten en om de positieve gevolgen van het gebruik van andere vervoermiddelen voor de volksgezondheid en het milieu tijdens de Europese mobiliteitsweek van 2010 in het licht te stellen. Murcia in Spanje en de Letse hoofdstad Riga vielen eveneens in de prijzen. De prijzen werden overhandigd door Europees commissaris voor Milieu, Janez Potočnik, tijdens een ceremonie die op 14 maart 2011 in Brussel heeft plaatsgevonden.

Commissaris Potočnik zei naar aanleiding hiervan het volgende: "Te veel Europeanen maken nog steeds gebruik van de auto, zelfs voor korte afstanden. De toegenomen verontreiniging en het steeds grotere verkeersinfarct zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. De Europese mobiliteitsweek is bedoeld als hart onder de riem voor de plaatselijke autoriteiten die de bevolking met succes aanmoedigen om op andere vervoermogelijkheden een beroep te doen en op deze wijze hun gezondheid en de levenskwaliteit in de stad te verbeteren. Ik hoop dat Almada, Murcia en Riga voor vele steden in heel Europa een inspiratiebron zullen zijn."

Europese Mobiliteitsweek 2010

Een recordaantal Europese steden en gemeenten - 2 221 - namen officieel deel aan de negende jaarlijkse editie van de Europese mobiliteitsweek (EMW), die van 16 tot 22 september 2010 heeft plaatsgevonden. De editie van 2010 was opgezet rond het thema "Reis slimmer, leef beter" en de nadruk werd gelegd op de voordelen van actieve en duurzame mobiliteit voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Met de prijs wordt een beloning uitgereikt aan de plaatselijke autoriteit die wordt geacht zich het meest te hebben ingespannen om de bevolking er bewuster van te maken dat duurzaam vervoer een middel is om de fysieke activiteit te stimuleren en bij te dragen aan een milieu met minder lawaai, luchtverontreiniging en verkeersopstoppingen, factoren waarvan bekend is dat ze negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn. De stad die de prijs wegkaapte, werd gekozen door een onafhankelijk panel van vervoerdeskundigen, die 30 aanvragen hebben onderzocht en 10 lokale autoriteiten hebben voorgedragen die volgens hen tijdens de EMW 2010 uitstekende prestaties hadden neergezet.

Winnaar: Almada

De Portugese kuststad Almada bevorderde duurzame mobiliteit via tal van permanente maatregelen. Om de 10de verjaardag van de EMW in Almada te vieren, organiseerde het stadsbestuur, samen met het plaatselijke energieagentschap, een indrukwekkende activiteitenweek in het teken van duurzaam vervoer en gezondheid. Het hoogtepunt vond plaats op 18 september, op de dag van het Mobiliteitfestival, met straatmarkten, demonstraties met elektrische voertuigen, fietsenbeurzen, concerten, sportactiviteiten, dans‑ en straatvoorstellingen, fietssprints, workshops, films, tentoonstellingen en straatkunst. Almada verbeterde ook de weginfrastructuur voor voetgangers en fietsers en zorgde voor meerdere fietsenparkings en oplaadstations voor bromfietsen en elektrische auto's. Ter gelegenheid van de "Autovrije Dag" herschiep Almada het historische en commerciële centrum van Cacilhas in een voetgangerszone.

Overige prijswinnaar: Murcia

Voor de editie 2010 van de Europese Mobiliteitsweek zette ALEM, het plaatselijke energieagentschap van Murcia, Spanje, voor een aantal doelgroepen een creatieve mix van activiteiten op om gezond en duurzaam vervoer te bevorderen. Murcia pakte uit met een aantal permanente maatregelen om het fietsen te bevorderen, waaronder een fietsbeleid, een fietsdienst met een eigen website, een project fietsdelen en gratis fietsen voor het stadspersoneel. De stad zorgde tevens voor uitbreiding van het busnetwerk, introduceerde een geïntegreerd tarievensysteem met lagere prijzen voor specifieke categorieën gebruikers en verbeterde zijn elektronische verkeersbeheerdiensten.

Overige prijswinnaar: Riga

De Letse hoofdstad Riga moedigde actieve verplaatsingen aan door middel van een ambitieus programma fietsactiviteiten. Het programma omvatte onder meer wedstrijden, tentoonstellingen, informatieprogramma's, retrofietstochten, de promotie van elektrische voertuigen, demonstraties van luchtkwaliteitmetingen en in verband met verkeersveiligheid, kunstvoorstellingen, concerten en straatspelen met vervoer en gezondheid als thema. De hele week lang werden de inwoners aangemoedigd om door hen vastgestelde mogelijke verbeteringen aan de voetgangers‑ en fietsinfrastructuur te rapporteren. Dankzij de wedstrijd "De gezondste werkplek" verzamelde de verkeersafdeling van het stadsbestuur van Riga informatie over de maatregelen die op de werkplek werden genomen om een gezonde levensstijl en actieve verplaatsingen in de hand te werken. Riga organiseerde ook verschillende "Autovrije Dagen", waarop de straten in het stadscentrum alleen toegankelijk waren voor voetgangers, fietsers en gebruikers van andere duurzame vervoermiddelen.

Europese Mobiliteitsweek 2011

De EMW 2011 zal plaatsvinden van 16 tot 22 september en zal toegespitst worden op "Alternatieve Mobiliteit".

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar