Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Brüsszel, 2011. március 15.

Környezetvédelem: Almada nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2010. évi fődíját

A portugáliai Almada városa nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2010. évi fődíját. Mobilitási szakértőkből álló független bírálóbizottság véleménye szerint ugyanis a 2010-es Európai Mobilitási Hét folyamán Almada tette a legtöbbet azért, hogy a személygépkocsi alternatíváinak használatát előmozdítsa, és kiemelje a többi közlekezdési eszköznek a közegészségre és a környezetre gyakorolt pozitív hatását. A spanyolországi Murcia és a lett főváros, Riga szintén e díj kiemelt várományosai voltak. A díjat Janez Potočnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa adta át 2011. március 14-én a Brüsszelben rendezett díjátadó ünnepségen.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta: „Túl sok európai ül autóba még rövid utakra is. A megnövekedett légszennyezés és forgalmi torlódás nemcsak a környezetre, de az egészségünkre nézve is káros hatással jár. Az Európai Mobilitási Hét az embereket az alternatív utazási módok használatára sikeresen ösztönző önkormányzatokat jutalmazza, ezáltal javítva egészségi állapotukat és a városi életminőséget is. Remélem, hogy Almada, Murcia és Riga példája Európa-szerte sok városra hat majd ösztönzőleg.”

Európai Mobilitási Hét 2010

A 2010. szeptember 16. és 22. között, kilencedik alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héten rekord számú, azaz 2221 európai város és település vett részt hivatalosan. A 2010-es Európai Mobilitási Hét középpontjában a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” témája állt, és az aktív és fenntartható mobilitásnak a polgárok egészségére és jólétére gyakorolt előnyös hatásait hangsúlyozta. A díj azt az önkormányzatot tünteti ki, amely mind közül a legeredményesebbnek bizonyul a fenntartható utazást érintő kérdések tudatosításában, amely egyben a fizikai aktivitás és mozgás népszerűsítésének egyik eszköze és hozzájárul az egészségre és a jólétre köztudottan káros hatást gyakorló zaj, légszennyezés és forgalmi torlódás csökkentéséhez. A fődíj nyertesét közlekedési szakértőkből álló független bírálóbizottság választotta ki. A zsűri 30 jelentkezést bírált el, majd 10 önkormányzatot választott ki a 2010-es Európai Mobilitási Hét folyamán kimagaslóan jól teljesítő pályázók listájára.

A fődíj nyertese: Almada

A Portugália partvidékén fekvő Almada városa számos, a fenntartható mobilitást célzó állandó intézkedést hozott. A tizedik, jubileumi Európai Mobilitási Hét alkalmából az önkormányzat a helyi energiaügyi hatósággal karöltve látványos, a fenntartható közlekedésnek és az egészségnek szentelt programokkal teli hetet szervezett. Ennek csúcspontja a szeptember 18-án tartott fő rendezvény, a mobilitási fesztiválnap volt, amelynek keretében kirakodóvásárokat, elektromosjármű-bemutatókat, kerékpárvásárokat, koncerteket, sportprogramokat, tánc- és utcaművészeti előadásokat, kerékpárversenyeket, workshopokat, filmvetítéseket, kiállításokat és utcai művészeti bemutatókat tartottak. Almada a gyalogos és a kerékpáros közúti infrastruktúrát is fejlesztette, továbbá számos kerékpárparkolót, valamint kerékpárok és elektromos járművek számára alkalmas töltőállomást hozott létre. Az autómentes napon Almada Cacilhas nevű városrészének történelmi és kereskedelmi központját sétálóövezetté alakították.

Murcia, az egyik kiemelt döntős

A 2010. évi Európai Mobilitási Hétre a spanyolországi Murcia helyi energiaügyi hatósága, az ALEM több különböző célcsoportnak szóló, változatos programot szervezett az egészséges és fenntartható utazási magatartás népszerűsítésére. Murcia számos állandó intézkedést vezetett be a kerékpározás népszerűsítésére, például kerékpáros stratégiát, saját honlappal rendelkező hivatalt, és nyilvános kerékpárkölcsönző-rendszert hozott létre, valamint ingyenes kerékpárhasználatot tett lehetővé az önkormányzati dolgozók számára. A város bővítette buszhálózatát, az utasok egyes csoportjai számára kedvezményes tarifákat biztosító, integrált viteldíj-rendszert vezetett be, valamint korszerűsítette az elektronikus forgalomirányítási szolgáltatásokat is.

Riga, a másik kiemelt döntős

A lett főváros, Riga a kerékpározás köré szervezett, igényes programmal népszerűsítette az aktív városi közlekedést. A program versenyeket, kiállításokat, tájékoztató programokat, retró biciklitúrákat, az elektromos járművek népszerűsítését, a levegőminőség mérésére és a közúti biztonságra vonatkozó bemutatókat, művészeti előadásokat, koncerteket, valamint a közlekedés és az egészség témájában szervezett utcai játékokat ölelt fel. A hét folyamán a polgárokat arra ösztönözték, hogy adjanak visszajelzést a gyalogos és kerékpáros infrastruktúra javításának lehetőségeiről. „A legegészségesebb munkahely” nevű verseny megszervezése révén a rigai önkormányzat közlekedési osztálya információkat gyűjtött az egészséges életmód és az aktív városi közlekedés előmozdítására szolgáló, a munkahelyeken hozott intézkedésekről. Riga az autómentes nap alkalmából is számos eseményt szervezett, melyek során a városközpontot a gyalogosok, a kerékpárosok és más fenntartható közlekedési módok használói számára tartották fenn.

Európai Mobilitási Hét 2011

2011-ben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, középpontjában pedig az alternatív mobilitási lehetőségek állnak majd.

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar