Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Bryssel 15. maaliskuuta 2011

Liikkujan viikon ympäristöpalkinto Almadan kaupungille

Portugalissa sijaitseva Almada on voittanut vuoden 2010 Euroopan liikkujan viikon ympäristöpalkinnon. Palkinnosta päätti liikenneasiantuntijoista koostunut puolueeton paneeli, jonka mukaan Almada onnistui liikkujan viikon aikana parhaiten tekemään tunnetuksi autoilun vaihtoehtoja ja korostamaan muiden kulkuvälineiden myönteisiä vaikutuksia kansanterveyteen ja ympäristöön. Kunniapalkinnot annettiin Espanjan Murcialle ja Latvian pääkaupungille Riikalle. Ympäristökomissaari Janez Potočnik luovutti palkinnot Brysselissä pidetyssä tilaisuudessa 14. maaliskuuta 2011.

Potočnikin mukaan liian monet eurooppalaiset käyttävät autoa lyhyilläkin matkoilla. ”Saastumisen lisääntyminen ja ruuhkat vahingoittavat ympäristön lisäksi myös terveyttämme. Euroopan liikkujan viikon tarkoituksena on tuoda esiin paikallisia viranomaisia, jotka kannustavat ihmisiä käyttämään muita kulkuvälineitä ja siten parantamaan omaa terveyttään ja elämänlaatuaan. Toivon Almadan, Murcian ja Riikan inspiroivan muitakin eurooppalaisia kaupunkeja”, Potočnik totesi lopuksi.

Euroopan liikkujan viikko 2010

Yhdeksänteen Euroopan liikkujan viikkoon osallistui 16.–22. syyskuuta 2010 virallisesti peräti 2 221 eurooppalaista kaupunkia, mikä rikkoi kaikki aiemmat osallistujamäärät. Vuoden 2010 teemana oli ”Fiksu liikenne, parempi arki”. Tavoitteena oli korostaa aktiivisen ja kestävän liikkuvuuden aiheuttamia hyötyjä kansalaisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Palkinto myönnetään paikallisviranomaiselle, jonka katsotaan onnistuneen parhaiten lisäämään suuren yleisön tietoisuutta kestävästä liikenteestä ja kannustamaan ihmisiä liikkumaan enemmän ja vähentämään siten melua, ilmansaasteita ja ruuhkia, joilla tiedetään olevan haitallisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Hakemuksia saatiin 30, joista liikenneasiantuntijoista koostuva riippumaton paneeli valitsi kymmenen paikallisviranomaista, joiden toiminnan katsottiin olleen erinomaista.

Voittaja: Almada

Portugalin rannikkokaupunki Almada edisti kestävää liikkuvuutta kymmenillä pysyvillä toimenpiteillä. Euroopan liikkujan viikon 10-vuotisjuhlan kunniaksi Almada järjesti yhdessä paikallisen energialaitoksen kanssa vaikuttavan teemaviikon, joka oli omistettu kestävälle liikkuvuudelle ja terveydelle. Viikko huipentui 18. syyskuuta pidettyyn juhlapäivään, jolloin kaupungissa järjestettiin katumarkkinoita, sähköautojen esittelyitä, pyörämessuja, konsertteja, urheilutilaisuuksia, tanssi- ja katuteatteriesityksiä, pyöräkilpailuja, työpajoja, elokuvaesityksiä, näyttelyitä ja katutaidetilaisuuksia. Almada paransi myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden tieinfrastruktuuria ja rakensi useita pyöräparkkeja ja latauspisteitä pyörille ja sähköautoille. Autottomana päivänä kaupungin kaupallinen keskusta Cacilhas muutettiin kävelyalueeksi.

Kunniapalkinto: Murcia

Murcian energialaitos (ALEM) järjesti liikkujan viikolla erilaisia toimintoja edistääkseen terveyttä ja kestävää liikkuvuutta eri kohderyhmien keskuudessa. Murcia toteutti useita pysyviä toimia kannustaakseen pyöräilyä. Se mm. laati pyöräilystrategian ja perusti pyöräilyviraston, jolla on oma verkkosivustonsa. Lisäksi Murciassa otettiin käyttöön julkinen polkupyöräjärjestelmä ja kaupungin virkamiehille annettiin pyörät käyttöön ilmaiseksi. Myös bussilinjoja laajennettiin. Kaupungissa otettiin käyttöön halvemmat hinnat tietyille käyttäjäryhmille ja tehostettiin elektronisia liikenteenhallintajärjestelmiä.

Kunniapalkinto: Riika

Latvian pääkaupungissa Riikassa laadittiin pyöräilyyn keskittyvä kunnianhimoinen toimintaohjelma, jolla kannustettiin aktiivista liikkumista. Ohjelmaan kuului liikenteeseen ja terveyteen liittyviä kilpailuja, näyttelyitä, tiedotusohjelmia, pyöräajeluita, sähköajoneuvojen esittelytilaisuuksia, ilmanlaadun mittaamista ja liikenneturvallisuutta koskevia esityksiä, taidetapahtumia, konsertteja ja pelejä. Viikon aikana asukkaita kannustettiin ilmoittamaan, miten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden infrastruktuuria voitaisiin parantaa. Riikan kaupunkiliikenneosasto järjesti kilpailun ”Terveellisin työpaikka”, jonka yhteydessä se sai tietoja siitä, miten työpaikoilla on edistetty terveitä elämäntapoja ja aktiivista liikkumista. Riikassa järjestettiin myös useita autottomia päiviä, jolloin keskustan kadut oli varattu jalankulkijoille, pyöräilijöille ja muita kestäviä liikennemuotoja käyttäville.

Euroopan liikkujan viikko 2011

Seuraava Euroopan liikkujan viikko järjestetään 16.–22. syyskuuta 2011. Sen teemana on ”Vaihtoehtoinen liikkuvuus”.

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar