Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Bruxelles, den 15. marts 2011

Miljø: Almada vinder prisen for den europæiske miljøtrafikuge 2010

Den portugisiske by Almada har vundet 2010-prisen for den europæiske miljøtrafikuge. Almada blev af et uafhængigt panel af trafikeksperter anset for at være det sted, der havde gjort mest for at fremme alternativer til bilen og fremhæve den positive indflydelse, andre transportmidler kan have for sundheden og miljøet, under den europæiske miljøtrafikuge i 2010. Murcia i Spanien og Letlands hovedstad Riga var de to andre finalister. Priserne blev overrakt af miljøkommissær Janez Potočnik under en ceremoni i Bruxelles den 14. marts 2011.

Janez Potočnik sagde: "Alt for mange europæere bruger deres biler til endog ganske korte ture. Den øgede forurening og trafik skader ikke kun miljøet, men også vores sundhed. Den europæiske miljøtrafikuge støtter de lokale myndigheder, som med succes ansporer indbyggerne til at benytte andre transportmåder, således at de forbedrer deres egen sundhed og livskvaliteten i byerne. Jeg håber, at Almada, Murcia og Riga vil inspirere mange andre byer i hele Europa."

Den europæiske miljøtrafikuge 2010

2 221 europæiske større og mindre byer deltog officielt i den niende årlige europæiske miljøtrafikuge fra den 16. til den 22. september 2010, hvilket er et rekordstort antal. 2010-arrangementet fokuserede på temaet "Bedre transport, bedre liv" for at understrege, hvordan en aktiv og bæredygtig mobilitet kan indvirke positivt på borgernes sundhed og velvære. Prisen tildeles til de lokale myndigheder, som anses for at have gjort den største indsats for at bevidstgøre offentligheden om, at bæredygtig transport er et middel til at fremme fysisk aktivitet, samtidig med at det bidrager til at mindske støj, luftforurening og trafiktrængsel, som man ved har skadelig indflydelse på sundhed og velfærd. Vinderbyen blev udvalgt af et uafhængigt panel bestående af transporteksperter, som har vurderet 30 ansøgninger og opstillet en kortliste over de 10 lokale myndigheder, som efter deres opfattelse har gjort en ualmindelig god indsats under den europæiske miljøtrafikuge i 2010.

Vinderby: Almada

Den portugisiske kystby Almada har fremmet bæredygtig mobilitet gennem flere dusin permanente foranstaltninger. For at fejre 10-året for den europæiske miljøtrafikuge i Almada organiserede kommunen – sammen med det lokale energiagentur – en imponerende uge med aktiviteter, som fokuserede på bæredygtig transport og sundhed. Dette kulminerede i et større arrangement - mobilitetsfestdagen - den 18. september med gademarkeder, demonstrationer af el-køretøjer, cykelmesser, koncerter, sportsaktiviteter, danse- og gadeoptræden, cykelløb, workshopper, film, udstillinger og gadekunst. Almada forbedrede også vejinfrastrukturen for fodgængere og cyklister og skabte adskillige cykelparkeringspladser og opladningsstationer for cykler og el-køretøjer. På den bilfrie dag omdannede Almada den historiske bydel og handelscentret Cacilhas til et fodgængerområde.

Finalist: Murcia

I forbindelse med 2010-arrangementet for den europæiske miljøtrafikuge organiserede ALEM, det lokale energiagentur i Murcia, Spanien, en kreativ blanding af aktiviteter med henblik på at fremme sundhed og bæredygtig mobilitet over for flere forskellige målgrupper. Murcia lancerede en række permanente foranstaltninger for at anspore til at cykle, herunder en cykelstrategi, et kontor med et specifikt websted, et offentligt cykelsystem og gratis cykler til de kommunalt ansatte. Byen udvidede også buslinjerne, indførte faste satser med lavere tariffer for særlige brugergrupper og moderniserede sine elektroniske trafikstyringstjenester.

Finalist: Riga

Den lettiske hovedstad Riga ansporede aktiv mobilitet ved at fremlægge et ambitiøst program for cykelaktiviteter. Programmet omfattede konkurrencer, udstillinger, oplysningsprogrammer, historiske cykelture, fremme af el-køretøjer, demonstrationer af luftkvalitetsmåling og færdselssikkerhed, kunstudøvelser, koncerter og gadelege om transport og sundhed. I hele ugen blev borgerne opfordret til at finde frem til og rapportere om muligheder for forbedringer af fodgænger- og cykelinfrastrukturen. Riga kommunes færdselsdepartement organiserede en konkurrence om "den sundeste arbejdsplads" og indhentede derigennem oplysninger om de foranstaltninger, der var truffet på arbejdspladserne for at fremme sund livsstil og aktiv mobilitet. Riga organiserede også adskillige bilfrie dage, hvor gaderne i byens centrum var forbeholdt fodgængere, cyklister og andre former for bæredygtig transport.

Den europæiske miljøtrafikuge 2011

Den europæiske miljøtrafikuge i 2011 finder sted den 16.-22. september og vil fokusere på "alternativ mobilitet".

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar