Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/318

Брюксел, 15 март 2011 г.

Околна среда: град Алмада с наградата на Европейската седмица на мобилността за 2010 година

Португалският град Алмада спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2010 година. Независимо жури от експерти по мобилността прецени, че по време на Европейската седмица на мобилността през 2010 г. в Алмада е направено най-много за насърчаване на алтернативи на автомобила и за изтъкване на положителното въздействие на други превозни средства върху човешкото здраве и околната среда. Второто място си делят град Мурсия в Испания и латвийската столица Рига. Наградите бяха връчени от Янез Поточник, европейски комисар по околната среда, на церемония, състояла се в Брюксел на 14 март 2011 г.

Комисар Поточник заяви: „Tвърде много европейци използват колите си за пътувания дори на къси разстояния. По-голямото замърсяване и задръстванията вредят не само на околната среда, но и на здравето ни. Европейската седмица на мобилността поощрява местните власти, които успешно насърчават хората да използват други начини на пътуване, с което подобряват здравето си и качеството на живота в градовете. Надявам се, че Алмада, Мурсия и Рига ще вдъхновят много други градове в Европа.“

Европейска седмица на мобилността 2010 година

В деветото издание на Европейска седмица на мобилността (ЕСМ) от 16 до 22 септември 2010 г. участваха рекорден брой от 2 221 европейски града. С основната си тема: „Пътувай по-разумно, живей по-добре“ то имаше за цел да се изтъкнат ползите от активната и устойчиво развита мобилност за здравето и благосъстоянието на гражданите. Наградата се присъжда на тази местна администрация, която според журито най-успешно повишава обществената осведоменост относно устойчивите алтернативи на транспорта като начин за стимулиране на физическата активност и за намаляване на шума, замърсяването на въздуха и задръстванията, за които се знае, че имат отрицателно влияние върху здравето и благосъстоянието. Печелившият град бе избран от независимо жури от експерти по транспорта, които разгледаха 30 кандидатури и съставиха списък от 10 местни администрации с изключително добри постижения по време на ЕСМ 2010 г.

Победителят: Алмада

Португалският крайбрежен град поощри устойчивата мобилност с десетки постоянно действащи мерки. За отбелязване на 10-годишнината на ЕСМ община Алмада, заедно с местната енергийна агенция, организираха впечатляващи едноседмични инициативи, посветени на устойчиво развития транспорт и здравето. В кулминационна точка се превърна главното събитие на 18 септември – фестивал на мобилността. В този ден бяха организирани пазари на открито, демонстрации на електрически превозни средства, изложения на велосипеди, концерти, спортни дейности, танци и изпълнения на улични артисти, велосипедни спринтове, семинари, филми и изложби. Освен това в Алмада бе подобрена пътната инфраструктура за пешеходците и велосипедистите и бяха създадени няколко паркинга за велосипеди, както и станции за зареждане на електрически веломотори и електромобили. За Деня без автомобили Алмада превърна своя исторически и търговски център Cacilhas в пешеходна зона.

Финалистът Мурсия

За изданието на Европейската седмица на мобилността през 2010 г. ALEM — местната енергийна агенция на испанския град Мурсия, организира креативна серия от дейности за различни целеви групи, с които да се насърчи здравословният и устойчиво развит начин на предвижване. Община Мурсия организира цял спектър от постоянно действащи мерки, за да се поощри колоезденето, например стратегия за велосипедния транспорт, бюро със съответен уебсайт, публична система за наемане на велосипеди и безплатни велосипеди за служителите на общинската администрация. Освен това градът разшири автобусната си мрежа, въведе единна тарифна система с намаления за специални категории пътници и усъвършенства електронните си услуги за управление на движението.

Финалистът Рига

Латвийската столица Рига насърчи активното предвижване като предложи амбициозна програма за дейности във връзка с колоезденето, включително състезания, изложби, информационни програми, обиколки с ретро велосипеди, промоции за електромобили, демонстрации на измервания на качеството на въздуха и за безопасност на движението, художествени изпълнения, концерти и улични игри на тема транспорт и здраве. През цялата седмица бе в сила покана към гражданите да откриват и предлагат възможности за подобрения в инфраструктурата за пешеходците и велосипедистите. Като организира състезание на тема „Най-здравословното работно място“ отделът за транспорт към общинската администрация на Рига събра информация за мерки, предприети на работните места за насърчаване на здравословния начин на живот и активното предвижване. Освен това Рига организира събития в рамките на Деня без автомобили, през който улиците в градския център бяха запазени за пешеходци, колоездачи и за други устойчиво развити видове транспорт.

Европейска седмица на мобилността 2011 година

ЕСМ 2011 г. ще се проведе от 16 до 22 септември и ще бъде с акцент върху алтернативните варианти за мобилност.

http://www.mobilityweek.eu


Side Bar