Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/275

Brüsszel, 2011. március 10.

A Bizottság hatékonyabb határátkelési szabályokat javasol

A Bizottság ma javaslatot tett a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex módosítására azzal a céllal, hogy a polgárok számára megkönnyítse az EU belső és külső határainak ellenőrzött módon történő átlépését.

„E javaslat elősegíti a határellenőrzések felgyorsítását, és nagyobb jogbiztonságot teremt az utazók és a határőrök számára. Az új szabályok bevezetésével reményeink szerint csökkenteni fogjuk az adminisztratív bonyodalmakat mind az EU-n belül, mind az EU-ba be- és az onnan kiutazók számára, amivel polgáraink életét is megkönnyítjük”, nyilatkozta Cecilia Malmström belügyekért felelős biztos.

A javasolt változtatások egyértelműbbé teszik a meglévő rendeletet, valamint megoldást kínálnak a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex alkalmazásának első öt éve során felmerült gyakorlati problémákra. A javaslat középpontjában az alábbiak állnak:

Hatékonyabb együttműködés az EU és harmadik országok között: A közös közúti határellenőrzésekről szóló kétoldalú megállapodások jogi kerete megerősíti az uniós tagállamok és a szomszédos harmadik országok között a szárazföldi határokon folytatott együttműködést. A javaslatok a gyakorlatban egyértelmű hozzáadott értéket képviselnek. Ha azokat időben elfogadjuk, már akár a Lengyelország és Ukrajna által rendezendő 2012-es Labdarúgó Európa-bajnokság idejére is zökkenőmentes határátkelést biztosíthatunk.

A határellenőrzés felgyorsítása: A javasolt módosítások között szerepel annak lehetősége, hogy külön sávokat hoznának létre a vízummentes utazók számára, ami további rugalmasságot biztosít a gyakorlati igényekkel összhangban.

A felesleges bürokrácia csökkentése: Kisebb adminisztratív teher hárul majd az EU-n belüli teherhajók és nemzetközi vonatok személyzetére, valamint a nyílt tengeren alkalmazottakra. A térségen belüli fuvarozási vállalatokat például kedvezően fogja érinteni, hogy a belső kompjáratokat üzemeltető társaságokhoz hasonlóan mentesülhetnek a belső határellenőrzések alól, ami jelenleg nem így van.

Fokozott jogbiztonság az utazók és a határőrök számára: A „hat hónapon belül három hónapot meg nem haladó tartózkodásra” alkalmazott számítási mód, valamint a vízummal nem rendelkezők úti okmányaira előírt érvényességi idő világosabb meghatározásával egyértelművé tesszük a harmadik országbeli állampolgárok beutazására vonatkozó feltételeket.

A határőrök képzésének fejlesztése: Különleges képzést dolgozunk ki a határőrök számára annak érdekében, hogy felismerjék a kimondottan kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket (pl. kísérő nélküli kiskorúakat és az emberkereskedelem áldozatait) érintő eseteket.

Háttér-információk

A Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex (562/2006/EK rendelet) 2006 októberében lépett hatályba. Közösségi kódexet hozott létre az EU külső határainak átlépését érintő előírásokról és eljárásokról, valamint a belső határokon végzett ellenőrzések újbóli bevezetéséről.

Négyévnyi gyakorlati alkalmazás után felmerült az igénye annak, hogy a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexet egy sor gyakorlati és technikai módosítással igazítsuk ki, a rendszer alapelve azonban nem fog megváltozni.

A következő lépések

A Tanács és az Európai Parlament most megvitatja a javasolt módosításokat. A Bizottság reményei szerint a javaslatot gyorsan elfogadják.

További információ

Cecilia Malmström belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm


Side Bar