Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/268

Bruxelles, 8 martie 2011

Comisia Europeană lansează un parteneriat ambițios pentru democrație și prosperitate împărtășită cu țările sud-mediteraneene

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentat al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat astăzi o Comunicare privind un parteneriat pentru democrație și prosperitate împărtășită cu țările sud-mediteraneene. Strategia prezintă măsurile pe care Europa le poate lua pentru sprijinirea schimbărilor semnificative care au loc în vecinătatea sa sudică și va contribui la dezbaterile Consiliului European extraordinar de la 11 martie.

Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Schimbările istorice care au loc acum în țările sud-mediteraneene sunt vectorul aspirației pentru mai multă libertate, democrație și o viață mai bună pentru popoarele din regiune. Avem responsabilitatea de a ne mobiliza în vederea sprijinirii acestei transformări. Uniunea Europeană este hotărâtă să facă un salt calitativ în relațiile cu vecinii săi care sunt dispuși și capabili să se angajeze pe calea reformelor politice și economice. Teama de necunoscutele zilei de mâine nu trebuie să ne împiedice să susținem schimbările de astăzi. Aceasta este o întâlnire cu istoria pe care nu trebuie să o ratăm.”

„Uniunea Europeană are experiența și instrumentele necesare pentru a sprijini țările din regiune pe drumul acestora către o democrație solidă", a declarat Catherine Ashton. „Astăzi am convenit asupra unui pachet cuprinzător de măsuri practice pentru sprijinirea și stimularea acestui proces de tranziție. Aștept cu nerăbdare ca responsabilii politici din UE să aprobe aceste măsuri la summitul care va avea loc vineri. Rolul UE nu este acela de a impune soluții – aceste revoluții aparțin popoarelor din regiune. Oamenii trebuie să decidă cum vor să fie conduși și de ce fel de asistență au nevoie. Europa este pregătită să ofere tot sprijinul pe care îl poate pune la dispoziție.”

Parteneriatul pentru democrație și prosperitate ar trebui să se bazeze pe trei piloni principali: i) acordarea unui sprijin specific transformării democratice și consolidării instituțiilor, cu o atenție deosebită în ceea ce privește drepturile omului, reformele constituționale, reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției; ii) un parteneriat strâns cu populația, cu un accent deosebit pe sprijinirea societății civile și pe oferirea mai multor oportunități pentru relațiile interpersonale, în special în cazul tinerilor; iii) stimularea creșterii economice, a dezvoltării și a creării de locuri de muncă, în special prin sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. În acest context, Comisia va reorienta programele de asistență substanțială a căror valoare se ridică, în prezent, la 4 miliarde EUR, sub formă de subvenții oferite vecinilor noștri din sud pentru perioada 2011-2013.

Context

Cea dintâi preocupare a UE a fost aceea de a răspunde provocărilor imediate apărute în vecinătatea noastră sudică, în special suferința umană și aspectele legate de migrație. Comisia a pus deja la dispoziție 30 de milioane EUR pentru soluționarea nevoilor umanitare cele mai urgente ale persoanelor strămutate. În plus, aceasta a mobilizat instrumentele de care dispune pentru de a sprijini Italia și alte state membre, dacă este necesar, în cazul în care ar avea loc un aflux masiv de migranți. Acest răspuns include măsuri operaționale, cum ar fi operațiunea comună a Frontex, HERMES 2011, și asistență financiară, dacă este cazul. Un pachet suplimentar de ajutoare ale UE în valoare de 17 milioane EUR a fost pregătit pentru Tunisia în vederea acordării unui sprijin imediat procesului de tranziție democratică și furnizării de asistență în zonele sărace. Acum este momentul instituirii instrumentelor necesare îndeplinirii obiectivelor noastre pe termen lung: democrația, statul de drept și creșterea favorabilă incluziunii.

Prin crearea și punerea în aplicare a acestui parteneriat, Comisia propune o abordare clară, bazată pe stimulente, de diferențiere în funcție de țară, de tipul „mai mult pentru mai mult”. Partenerii care vor înregistra progrese mai rapide în domeniul reformelor politice și economice ar trebui să poată conta pe un sprijin mai mare din partea UE.

Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/news/speeches-statements/2011/03/20110308_speeches_1_en.htm


Side Bar