Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/255

Brüsszel, 2011. március 4.

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az egyenlő díjazás európai napja, amely a nemek közötti uniós bérszakadékra hívja fel a figyelmet

Az Európai Unióban a nők életük során a munkájukért átlagosan 17,5%-kal alacsonyabb díjazásban részesülnek, mint a férfiak. Az Unió-szerte első alkalommal megrendezésre kerülő egyenlő díjazás napja ezt a megdöbbentő tényt helyezi a középpontba. E nap – március 5-e – jelzi azt, hogy a nőknek 2011-ben hány további napot kell ledolgozniuk Ahhoz, hogy a jövedelmük elérje azt az összeget, amelyet a férfiak 2010-ben megkerestek.. Az Európai Bizottság elkötelezte magát a nemek közötti bérszakadék felszámolása mellett, és 2010 szeptemberében átfogó stratégiát adott ki a nemek közötti egyenlőségről (lásd: IP/10/1149 és MEMO/10/430). Az egyenlő díjazás napja – mely a bérszakadékot kívánja tudatosítani – idén a március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre.

„Európában 97 millió nő már január 1-én munkába állt, ám valójában csak ettől a héttől fogva kap fizetést," jelentette ki Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos. „Az egyenlő díjazás európai napja emlékeztet minket arra, hogy milyen sokat kell még tennünk a bérszakadék felszámolása érdekében. A tagállamokkal és a szociális partnerekkel együttműködve arra törekszünk, hogy jelentős mértékben csökkentsük a nemek közötti kereseti különbségeket, hogy egyszer majd ne legyen többé szükség arra, hogy az egyenlő díjazás európai napjával hívjuk fel a figyelmet a nők és a férfiak fizetése közötti eltérésre.”

Az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás az Európai Unió egyik alapelve, amelyet már az 1957-es Római Szerződésbe is belefoglaltak. A nemek közötti bérszakadék csökkentése terén azonban lassú az előrehaladás: a 2008-ból származó legutóbbi adatok szerint a mértéke 5% (Olaszország) és 30% (Észtország) között mozog. Ez azt jelzi, hogy a munkaerőpiacon továbbra is komoly egyenlőtlenségek tapasztalhatók.

A nemek közötti bérszakadék felszámolását a Bizottság a következőképpen segíti elő:

  • Támogatja az egyenlő díjazást célzó olyan munkahelyi kezdeményezéseket – többek között az egyenlőséget előtérbe helyező címkéket, chartákat és díjakat –, mint amilyeneket nemrégiben a nemek közötti munkahelyi egyenlőség érdekében a vállalkozások által hozott nem jogalkotási kezdeményezésekről szóló felmérés vizsgált;

  • olyan eszközök kialakítását támogatja, amelyek segítséget nyújtanak a munkaadóknak a nemek közötti indokolatlan kereseti különbségek korrigálásához. Ilyen például a Németországban és Luxemburgban használható Logib-D nevű eszköz, amelynek alkalmazásával a vállalkozások fel tudják tárni szervezeti felépítésükön belül a nemek közötti kereseti különbségeket.

  • feltárja, milyen módszerekkel lehet javítani a díjazás átláthatóságát, valamint azt, hogy a szokásostól eltérő munkakörülmények – például a részmunkaidő vagy a határozott időre szóló munkaszerződés – hogyan hatnak ki az egyenlő díjazásra.

  • ösztönözni kívánja a hagyományoktól eltérő foglalkozások választását, mind a férfiak, mind a nők esetében. A Bizottság az intézkedéseivel megkönnyíti, hogy a férfiak és a nők egyensúlyt teremtsenek a munka és a családi élet feladatai között.

Előzmények

Az egyenlő díjazásról szóló uniós és nemzeti jogszabályoknak köszönhetően csökkent a közvetlen diszkrimináció, azaz az olyan esetek száma, amikor azonos munkakörben foglalkoztatott férfiak és nők eltérő fizetést kapnak. A bérszakadék azonban jóval túlmutat ezen: a munkaerőpiac egészén továbbra is tapasztalható diszkriminációt és egyenlőtlenséget tükrözi.

A nemek közötti bérszakadék kihat az életkeresetekre is, ami azt jelenti, hogy a nők nyugdíja is alacsonyabb lesz. Emiatt az idős nők nagyobb valószínűséggel szegényednek el: 65 éves vagy annál idősebb életkorban a nők 22%-át fenyegeti szegénység, míg ez az arány a férfiaknál 16%.

A figyelemfelkeltést célzó intézkedések döntő szerepet játszanak a munkáltatók, a munkavállalók és az érintettek tájékoztatásában arról, hogy miért áll fenn még mindig a nemek közötti bérszakadék, és az hogyan csökkenthető. A Bizottság ezért folytatja az uniós tájékoztatási kampányt, melyet a 27 EU-tagállamra kiterjedő decentralizált intézkedések kísérnek. A munkavállalók és a munkáltatók interneten elérhetik a nők és a férfiak közötti bérszakadék kalkulátorát, mely szemlélteti a bérszakadékot.

A nemek közötti egyenlőségről szóló tavalyi Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak 62%-a úgy véli, hogy a társadalom számos területén még ma is léteznek egyenlőtlenségek a nemek között. A válaszadók 82%-a szerint a nemek közötti bérszakadék sürgős megoldást igényel, és 61%-uk úgy ítélte meg, hogy az uniós szintű döntéshozatal fontos szerepet játszik a nemek közötti egyenlőség előmozdításában.

Március elsején Reding alelnök a legnagyobb európai cégek közé tartozó vállalatok vezetőivel és igazgatóival találkozott, hogy megbeszéljék, milyen módon növelhető a nők száma a vállalatok igazgatótanácsaiban (lásd: IP/11/242 és MEMO/11/124).

További információ

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Annex


Side Bar