Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/240

Brüsszel, 2011. március 1.

Környezetvédelem: a Bizottság 267 millió eurót szán új környezetvédelmi projektek támogatására

Az Európai Bizottság közzétette éves pályázati felhívását a LIFE+ európai környezetvédelmi program keretében támogatható projektek felkutatására. A program keretében három nagy területen: Természet és biodiverzitás, Környezetvédelmi politika és irányítás, valamint Információ és kommunikáció lehet támogatást igényelni. Összesen 267 millió eurót különítettek el a szerződések keretében nyújtható társfinanszírozásra. A pályázatok beadásának határideje 2011. július 15.

A LIFE+ program három eleme a következő:

  • A LIFE+ Természet és biodiverzitás a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányul. Az e címen finanszírozott projektek a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtását, a Natura 2000 hálózat működését és a biológiai sokféleség pusztulásának megállítását hivatottak segíteni. A társfinanszírozás mértéke az elsődleges jelentőségű fajok és élőhelyek esetében elérheti a 75%-ot, de általában 50%.

  • A LIFE+ Környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek támogathatók, amelyek új szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök kialakításához járulnak hozzá, többek között a levegővel, a vízzel, a hulladékkal, az éghajlattal, a talajjal és a mezőgazdasággal foglalkozó szakterületeken. Ez az összetevő az uniós környezetvédelmi jog végrehajtását támogató, a környezetvédelmi tudásalapot gazdagító és monitoring (környezeti információgyűjtési, ezen belül erdészeti megfigyelési) projekteket is felkarol. A projektek költségei legfeljebb 50%-ig támogathatók.

  • A LIFE+ Információ és kommunikáció a környezet- és a természetvédelemmel, valamint a biológiai sokféleség megőrzésével kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projektekhez, valamint az erdőtüzek megelőzését célzó projektekhez (tudatosítás, különleges képzések) nyújt társfinanszírozást.

A jelentkezés részleteit lásd:

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

Minden tagállamban sor kerül tájékoztató rendezvényre:

http://ec.europa.eu/environment/life/news/events/events2011/info_workshops11.htm

A LIFE+ keretében finanszírozott projektekkel szemben elvárás, hogy uniós érdekűek legyenek, vagyis jelentősen hozzájáruljanak a LIFE+ általános célkitűzéseinek eléréséhez.

Csak technikai és pénzügyi szempontból koherens, megvalósítható és a ráfordítások megtérülését biztosító projektek támogathatók.

Előzmények

A LIFE+ az Európai Unióban a környezetvédelmi projektek finanszírozására szolgáló pénzügyi eszköz, amely a 2007-től 2013-ig terjedő időszakra 2,143 milliárd euró (azaz kétmilliárd-száznegyvenhárom millió euró) összköltségvetéssel rendelkezik. Évente egy pályázati felhívást tesznek közzé.

A 2010-ben finanszírozott 210 projekt részletei a következő linken tekinthetők meg:

http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/compilations/index.htm

A LIFE+ programmal kapcsolatos minden információt megtalál az alábbi honlapon:

http://ec.europa.eu/life

Az egyes országokban megvalósított LIFE-projektekről itt tájékozódhat:

http://ec.europa.eu/environment/life/countries/index.htm

Az illetékes nemzeti hatóságok:

http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm


Side Bar