Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/239

Brussel, 28 februari 2011

En de Oscar gaat naar… Groot succes voor de met EU‑steun tot stand gekomen film The King's Speech

Europees commissaris Androulla Vassiliou heeft het grote succes toegejuicht van de met EU-steun tot stand gekomen film The King's Speech, die tijdens de 83e uitreiking van de Academy Awards afgelopen nacht in Hollywood met vier Oscars werd bekroond. De film, die 562 000 euro aan distributiesteun ontving uit het EU-Mediafonds voor de film, sleepte de grote prijzen in de wacht voor beste film, beste regisseur (Tom Hooper), beste mannelijke hoofdrol (Colin Firth) en beste originele script (David Seidler). Een andere met Mediasteun gerealiseerde film, In a Better World (Hævnen), van de Deense regisseuse Susanne Bier, ontving het felbegeerde beeldje voor de beste niet-Engelstalige film.

Commissaris Vassiliou, die verantwoordelijk is voor onderwijs en cultuur, zei: "Dit is een geweldige nacht voor de Europese filmindustrie en het Mediaprogramma. Europa houdt van film en de wereld houdt van onze films! Mijn gelukswensen aan Tom Hooper en Susanne Bier, die hebben bewezen dat je geen enorm budget nodig hebt om films van wereldklasse te maken. Dit laat zien dat de Europese filmindustrie met de beste kan wedijveren."

Tom Hooper maakte The King's Speech met een naar Hollywoodse maatstaven zeer bescheiden budget, nog geen 11 miljoen euro. De financiële steun die de film uit het Mediafonds ontving, is bedoeld voor de distributie van de film buiten het land waar hij gemaakt werd – in dit geval buiten het Verenigd Koninkrijk.

In a Better World, na Babettes feest (1987) en Pelle de Veroveraar (1988) de derde Deense film die in de categorie beste buitenlandse film won, ontving uit het Mediafonds 540 000 euro aan distributiesteun. Twee andere met EU-steun tot stand gekomen films werden ook voor een Oscar genomineerd – Dogtooth (Giorgos Lanthimos, Griekenland, in de categorie beste niet-Engelstalige film) ontving 21 000 euro aan steun, en The Illusionist (regie: Sylvain Chomet, UK/Frankrijk, in de categorie beste animatiefilm) ontving 126 000 euro.

Het steunbedrag dat distributeurs uit Media ontvangen, is gebaseerd op verschillende criteria, waaronder eerdere bezoekersaantallen voor niet-nationale films. Het geld wordt geherinvesteerd in toekomstige distributiekosten en het ondervangen van risico's. Media verleent ook ontwikkelingssteun voor films voorafgaande aan de productiefase.

Meer informatie: http://ec.europa.eu/media

Officiële trailers van de twee films:

The King's Speech:

http://www.cineuropa.org/ffocusvideo.aspx?lang=en&treeID=2194&documentID=194057

In A Better World:

http://www.cineuropa.org/video.aspx?lang=en&documentID=150262


Side Bar