Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/239

Брюксел, 28 февруари 2011 г.

Церемония по връчване на наградите „Оскар“: триумф на подкрепения от ЕС филм „Речта на краля“

Европейският комисар Андрула Василиу приветства огромния успех на подкрепения от ЕС филм „Речта на краля“, който бе увенчан с четири „Оскар“-а на снощната 83-та церемония по връчване на наградите на Академията в Холивуд. Филмът, получил финансиране в размер на 562 000 евро под формата на подкрепа за разпространението по линия на програма МЕДИА на ЕС в раздел кинематография, грабна наградите в категория „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ (Том Хупър), „Най-добра главна мъжка роля“ (Колин Фърт) и „Най-добър оригинален сценарий“ (Дейвид Сайдлър). На друг подкрепен по линия на програма МЕДИА филм - „В един по-добър свят“, на датския режисьор Сузане Биер, бе присъдена статуетката за най-добър чуждоезичен филм.

Андрула Василиу — комисарят, отговарящ за образованието и културата, заяви: „Това е една славна нощ за европейската филмова индустрия и за програма МЕДИА. Европа обича киното, а светът обича нашите филми! Поздравявам Том Хупър и Сузане Биер, които показаха, че за създаването на филми със световен успех не е необходим огромен бюджет. Това показва, че европейската филмова индустрия е в състояние да се конкурира с най-добрите“.

Том Хупър създаде „Речта на краля“ с минималния за холивудските стандарти бюджет от по-малко от 11 милиона евро. С финансирането, отпуснато за филма по програма МЕДИА, се цели да бъде насърчено разпространението му извън рамките на държавата, в която той е заснет (в конкретния случай – извън Обединеното кралство).

„В един по-добър свят“, третият датски филм, който печели наградата в категорията за най-добър чуждоезичен филм след „Пиршеството на Бабет“ (1987 г.) и „Пеле Завоевателят“ (1988 г.), е получил финансова помощ за разпространение в размер на 540 000 евро по програма МЕДИА. Два други филма, подкрепени от ЕС, също бяха номинирани за награди „Оскар“ - „Кучешки зъб“ (Йоргос Лантимос, Гърция, в категория „Най-добър чуждестранен филм“), получил финансова помощ в размер на 21 000 евро, и „Илюзионистът“ (режисьор Силвен Шоме, Великобритания/Франция, номиниран в категорията „Най-добра анимация“), получил 126 000 евро.

Размерът на финансирането, отпускано на киноразпространителите по програма МЕДИА, се определя въз основа на различни критерии, сред които е и обемът на продажбите на билети за прожекции на чуждестранни филми до момента. Получените средства се влагат повторно в покриването на бъдещи разходи за разпространение и за гарантиране на рисковете. По линия на програма МЕДИА на филмите могат да се отпускат и средства за развитие на етап предпродукция.

За повече информация: http://ec.europa.eu/media

Официални трейлъри на двата филма:

„Речта на краля“:

http://www.cineuropa.org/ffocusvideo.aspx?lang=en&treeID=2194&documentID=194057

В един по-добър свят “:

http://www.cineuropa.org/video.aspx?lang=en&documentID=150262


Side Bar