Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE SL

IP/11/220

Bruxelles, 24, veljače 2011.

Fond solidarnosti: Komisija predlaže 8.6 milijuna Eura za poplavljena područja u Sloveniji i Hrvatskoj

Europska komisija danas je predložila dodijeliti 7.46 milijuna Eura Sloveniji i 1.17 milijuna Eura Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju područja stradalih od poplava u rujnu 2010. Sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena su financiranju interventnih mjera kao što su mjere pomoći, čišćenja poplavljenih područja i sanacije osnovne infrastrukture koje će provoditi nacionalne, regionalne i lokalne vlasti.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku, Johannes Hahn, zadužen za Fond solidarnosti EU-a izjavio je: "Ovom odlukom želimo izraziti solidarnost s ljudima u Sloveniji i Hrvatskoj nakon strašnih poplava koje su pogodile njihove zemlje. Nažalost broj prijava za pomoć je u porastu u nekoliko zadnjih godina ali Europska komisija spremna je pomoći državama članicama koje se suočavaju s prirodnim nepogodama."

U periodu od 17. do 22. rujna 2010 Slovenija i Hrvatska zabilježile su neuobičajeno visoke količine padalina koje su uzrokovale izlijevanje rijeka iz korita, prisilile ljude da napuste svoje domove i nanijele štete infrastrukturi, privatnim kućama, poljoprivredi i tvrtkama.

Slovenija

U studenom 2010 Slovenske su vlasti zatražile pomoć od Fonda solidarnosti EU-a. Komisija je potom provjerila opravdava li nanesena šteta intervenciju od strane Europe. Izravna šteta uzrokovana poplavama procijenjena je na 251.3 milijuna Eura premašujući tako prag šteta za "velike katastrofe" koji je za Sloveniju postavljen na iznos od 217.669 milijuna Eura (to jest 0.6% slovenskog bruto nacionalnog prihoda).

Katastrofa je pogodila 137 od 210 slovenskih općina prouzročivši štete širokih razmjera. Poplavljeno je ukupno 8241 građevina, uključujući 127 poslovnih prostora, uništeno je 2550 kilometara cesta i 91 most. Evakuirano je 296 stanara. Nadalje, Slovenija je pretrpjela štete na kulturnoj baštini u nekoliko područja, uključujući poplavljeno cijelo područje povijesnih centara Kostanjevica na Krki i Krško, te štete na solanama u blizini Pirana. Nepovratna sredstva EU-a u ukupnom iznosu od 7.4 milijuna Eura iskoristiti će se za refinanciranje interventnih mjera, posebice troškova u području upravljanja vodama i otpadnim vodama.

Hrvatska

Budući da i zemlje kandidati mogu koristiti sredstva iz Fonda solidarnosti Hrvatska je zahtjev za pomoć uputila Komisiji u studenom 2010. Infrastruktura, poljoprivreda i privatni posjedi, posebice u Zapadnoj Hrvastkoj najviše su pogođeni jakim poplavama. Znatna oštećenja nanesena su energetskom sektoru, infrastrukturi voda i otpadnih voda, te prometnoj, obrazovnoj i zdravstvenoj infrastrukturi. Rezultat toga bili su primjerice nestanci struje i prepreke na cestama što je otežalo neposredno djelovanje.

Hrvatske vlasti procijenile su da ukupna izravna šteta iznosi 47 milijuna Eura, što je ispod praga potrebnog za intervencije utvrđenog za tu zemlju (275.8 milijuna Eura). Međutim, sukladno zakonima, zemlja pogođena istom velikom katastrofom kao i susjedna zemlja (u ovom slučaju Slovenija) iznimno može koristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Taj je uvjet uzet u obzir i na temelju toga je odobren zahtjev Hrvatske. Iznos od 1.17 milijuna Eura dodijeljen Hrvatskoj iskoristit će se uglavnom za operacije čišćenja pogođenih područja.

Kako bi isplatila ova nepovratna sredstva, Komisija će od tijela nadležnih za proračun (Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije) tražiti da usvoji amandman na proračun koji će biti uklopljen u proračun Zajednice.

Nota za urednike

Fond solidarnosti Europske unije uspostavljen je nakon poplava koje su u ljeto 2002. pogodile središnju Europu. Iz njega se odobrava pomoć u hitnim slučajevima državama članicama i zemljama kandidatima. Godišnji proračun Fonda iznosi 1 milijardu Eura. Sredstva iz Fonda ne smiju se koristiti za štete na privatnom vlasništvu.

Hrvatska je dobila pomoć u iznosu of gotovo 4 milijuna Eura iz Fonda solidarnosti EU-a nakon poplava u svibnju i lipnju 2010. Slovenija je dobila pomoć u iznosu od 8.25 milijuna Eura u sličnim okolnostima 2008. godine.

Komisija priprema Priopćenje o budućnosti Fonda solidarnosti EU-a kako bi prilagodila njegovo funkcioniranje, poboljšala kriterije za pristup Fondu i mehanizme isporuke. To će biti podloga za diskusiju s državama članicama i Europskim parlamentom.

Dodatne informacije dostupne su na:

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/solidar/solid_en.htm


Side Bar