Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/210

Bruselj, 22. februarja 2011

Srečanje med Evropsko komisijo in rusko vlado na najvišji ravni

Evropska komisija in njen predsednik José Manuel Barroso bosta 24. februarja 2011 gostila rusko vlado, ki jo vodi ministrski predsednik Vladimir Putin. V okviru pogovorov na najvišji ravni se bo obravnavala cela vrsta odnosov med EU in Rusijo, od podpore procesu modernizacije v Rusiji do trgovinskih in energetskih zadev, od poglobljenega tehnološkega sodelovanja do mednarodnih zadev.

Predsednik Evropske komisije Barroso je pred srečanjem dejal: „Veselim se plodnih razprav z ministrskim predsednikom in njegovo vlado. Globina naših pogovorov bo znova pokazala, kako močna je soodvisnost Rusije in Evropske unije, ter pokazala naš skupni interes za obravnavo skupnih problemov v odprtem dialogu. Zlasti pričakujem nadaljnje spodbude za naše partnerstvo za modernizacijo. Prav tako bi morali izkoristiti pozitivni zagon za dokončanje pristopa Rusije k Svetovni trgovinski organizaciji ter za večje napredovanje v zvezi z novim sporazumom med EU in Rusijo, tudi glede trgovinskih, naložbenih in energetskih zadev.“

Medsebojni obiski med rusko vlado in Komisijo potekajo od leta 1997, zadnji je bil februarja 2009 v Moskvi. To srečanje na najvišji ravni bo največje doslej, na njem bodo sodelovali kolegij komisarjev in dvanajst ministrov Ruske federacije. Podpisanih bo tudi več dokumentov s področja energetike, vključno s posodobljenim mehanizmom zgodnjega opozarjanja. Predsednik Barroso in ministrski predsednik Putin se bosta srečala z novinarji ob približno 13. uri.

Ozadje – glavne teme:

Pogovori na najvišji ravni bodo temeljili na pozitivnem razvoju odnosov med EU in Rusijo, morali pa bi prinesti napredek v zvezi z naslednjimi ključnimi točkami. Partnerstvo za modernizacijo, ki ga je novembra 2009 predlagal predsednik Barroso, se je začelo leta 2010 na srečanju na vrhu v Rostovu, tekoči delovni načrt pa je bil dogovorjen decembra lani. Navedeno partnerstvo zagotavlja operativno podporo v procesu modernizacije Rusije, vključno s krepitvijo pravne države. Srečanje med Komisijo in Rusijo bo omogočilo nadaljnje usmerjanje partnerstva in zagotovilo, da se bo to hitro izvajalo v vseh svojih vidikih.

Zaključek dvostranskih pogajanj o pristopu Rusije k Svetovni trgovinski organizaciji lani jeseni je zagotovili velik zagon večstranskemu procesu. Ta se lahko zaključi leta 2011. Pogovori na najvišji ravni bi morali ohraniti to dinamiko ter omogočiti razpravo, kako razrešiti še zadnja vprašanja. Hkrati se pričakuje, da bo srečanje znova spodbudilo pogajanja o novem sporazumu med EU in Rusijo.

Komisija in ruska vlada bosta ocenili tudi tekoče skupno delo v zvezi s skupnimi ukrepi za morebitni režim potovanj brez vizumov. V pogovorih bodo prav tako zajeta različna mednarodna vprašanja skupnega pomena, potekale pa bodo tudi razprave o tesnejšem sodelovanju v našem skupnem sosedstvu.

Več informacij:

MEMO/11/104

Odnosi med Evropsko unijo in Rusijo:

http://www.eeas.europa.eu/russia/index_en.htm


Side Bar