Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/18

Brüsszel, 2011. január 10.

Környezetvédelem: fontos nap a lazacok, vidrák és a bükkösök számára

Európa flórája és faunája jelenleg nagyobb védelmet élvez, mint bármikor korábban az Európai Unió történetében. Európa természetvédelmi területeinek hálózata, a Natura 2000 csaknem 27 000 km²-rel bővült. E bővülés nagy részét több mint 17 500 km²-nyi tengeri terület alkotja, amellyel fokozottabb védelem biztosítható számos veszélyeztetett tengeri faj számára. A Natura 2000 így jelenleg Európa szárazföldi területeinek majdnem 18%-át fedi le, a tengereken pedig több mint 130 000 km²-t foglal magába. A Natura 2000 legutóbbi bővítésében a Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Spanyolország és Lengyelország játszotta a legnagyobb szerepet. A biológiai sokféleség pusztulásának megállítására és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésére irányuló európai erőfeszítések központi elemét a Natura 2000 képezi.

„Ha a természetet védjük, akkor magunkat is védjük – jelentette ki Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. – A Natura 2000 olyan, mint egy életbiztosítás, amely megőrzi a természet ellenállóképességét, és biztosítja, hogy fenntartható módon kezeljük a természetet, amelytől függünk. Különösen örülök annak, hogy a védelmet kiterjesztettük 17 500 km²-nyi tengeri területre is.”

Mit jelent a Natura 2000?

A természetvédelmi területeket tömörítő, kiterjedt Natura 2000 hálózatot Európa legértékesebb, veszélyeztetett állat- és növényfajainak és élőhelyeinek megóvása céljából hozták létre. A hálózat körülbelül 26 000 területből áll, és a legutóbbi kiegészítések révén 739 új egységgel bővül, melyekkel együtt összterülete közel 27 000 km²-t tesz ki. Az új területek több mint fele tengeri terület (több mint 17 500 km²), melyek főleg Franciaországban, Dániában és Spanyolországban találhatók.

Az atlanti régió részét képező új tengeri területek közé tartozik a Loire folyó torkolatának egy 680 km² területű nyúlványa, ahol fontos hidegvízi zátonyok és homokpadok találhatók. A terület a növendék halak keltetője, valamint létfontosságú állomáshely a nagy távolságra vándorló halfajok, például az atlanti-óceáni lazac (Salmo salar) és a fattyúhering (Alosa alosa) számára. Dánia is hozzáadott néhány nagy tengeri területet a hálózathoz. Ezek közé tartozik a Sydlige Nordsø terület, amelyet a barna delfin (Phocoena phocoena) megőrzésére jelöltek ki. Spanyolország új hozzájárulása a tengeri hálózathoz az észak-spanyol partok mentén, a Kantábriai-tengerben található El Cachucho nevű part menti zátony és tenger alatti hegy. E terület rendkívül sokszínű tengeri élővilággal bír, többek között számos, újonnan felfedezett óriásszivacs él itt.

A hálózat bővítése fokozott védelmet jelent sok értékes szárazföldi élőhely számára is, a Cseh Köztársaságban található hegyes bükkösöktől és virágos rétektől lengyelországi tavakig és vizes élőhelyekig. Ezek az élőhelyek létfontosságú menedékül szolgálnak Európa számos ritka és veszélyeztetett fajának, köztük a vidrának (Lutra lutra), a mocsári teknősnek (Emys orbicularis) vagy a vérfűboglárkának (Maculinea teleius).

A hálózat alapgondolata, hogy együtt kell működnünk a természettel. A mezőgazdasági, idegenforgalmi, erdészeti és szabadidős tevékenységek végzését folytatni lehet a hálózaton belül mindaddig, míg azok fenntarthatók és összhangban vannak a természeti környezettel.

Miután a tagállamok a Natura 2000 hálózatba integrálni kívánt területeiket a Bizottsággal együttműködve kiválasztják, a Bizottság – amint az ma is történt – hivatalosan elismeri ezeket közösségi jelentőségű természeti területként Ez a folyamat megerősíti a területek hivatalos státuszát, és rögzíti a védelmükre vonatkozó kötelezettségeket. A tagállamoknak ezt követően hat év áll a rendelkezésükre a szükséges igazgatási intézkedések meghozatalára.

A védett területek köre széles, a virágos mezőktől a barlangrendszereken át a lagúnákig terjed. A hálózat kilenc biogeográfiai régiója változatos módon képviseli az EU-n belüli biodiverzitást.

Miért fontos a Natura 2000?

A biodiverzitás, mely a földi élet változatosságát jelentő, korlátozott erőforrás, válságos állapotban van. Az emberi tevékenységek következtében eddig sosem látott mértékben tűnnek el a fajok, mely a jövőnkre nézve visszafordíthatatlan következményekkel bír. Az Európai Unió felvette ez ellen a küzdelmet, és a közelmúltban új célként tűzte ki, hogy 2020-ra megfékezi a biodiverzitás csökkenését Európában: megvédi az ökoszisztéma-szolgáltatásokat (például a beporzást) vagy – amennyiben károsodtak – helyreállítja őket, és fokozza erőfeszítéseit a biológiai sokféleség globális csökkenésének megakadályozása terén. A Natura 2000 az egyik legfontosabb eszköz a fenti cél eléréséhez.

Mely területek tartoznak még az új területek közé?

A Natura 2000 hálózat jelenlegi bővítése tizenöt tagállamot érint, a közösségi jelentőségű természeti területek számát pedig 739-re növeli. A legújabb kiegészítések hat biogeográfiai régióra: az alpesire, az atlantira, a boreálisra, a kontinentálisra, a mediterránra és a pannonra vonatkoznak. Ezek közé tartozik 459 új, Lengyelországban található terület, melyek összesen 8900 km²-t tesznek ki, és számos jelentős édesvizű tavat és folyórendszert felölelnek a hozzájuk tartozó árterületekkel és természetes erdőkkel együtt. A Cseh Köztársaság 229 területtel bővítette a hálózatot, melyek közé kulcsfontosságú természetes bükkösök és vadvilágban gazdag, bőséges flórának és faunának otthont adó rétek tartoznak.

Megjegyzés: a frissített jegyzék az új területek mellett a meglévő területek kisebb módosításait is tartalmazza, például a területek kiigazítását. Ez változást idézhet elő a hálózatba tartozó terület összméretében, nem vezethet azonban a területek számának megváltozásához.

A legfrissebb, teljes jegyzékek részletes adatait lásd:

http://circa.europa.eu/Public/irc/env/natura_2000/library?l=/candidate_importance/biogeographical&vm=detailed&sb=Title

További részletekért lásd: MEMO/11/9

További információk:

http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm


Side Bar