Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/11/178

Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2011

Επιστήμονας του προγράμματος «Μαρία Κιουρί» της ΕΕ παρουσιάζει νέα στοιχεία για το γονίδιο του άσθματος στα παιδιά

Επιστήμονας που λαμβάνει χρηματοδότηση από το κονδύλιο έρευνας Μαρία Κιουρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακάλυψε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο του άσθματος αποτελεί την αιτία αναπνευστικών προβλημάτων σε παιδιά. Η νεαρή γερμανίδα επιστήμονας Michaela Schedel πιστεύει ότι τα πορίσματά της μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παιδικό άσθμα και να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τη δυνητικά θανατηφόρο πάθηση, η οποία πλήττει 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και τρεις φορές περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Διαθέτουμε πειστικά στοιχεία ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο ενέχεται στην ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά», δήλωσε η 33χρονη Schedel, η οποία διενήργησε την αρχική της έρευνα στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου και, πλέον, εργάζεται στο πλαίσιο ομάδας υπό τον καθηγητή Δρ. Michael Kabesch, έναν εξέχοντα ειδήμονα σε θέματα γενετικής αλλεργιών στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Η κ. Schedel θα παρουσιάσει τα πορίσματά της στην Ουάσινγκτον το ερχόμενο σαββατοκύριακο, στην ετήσια σύσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).

Η έρευνά της επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ονομαζόμενο ORMDL3, το οποίο εντοπίστηκε σε ένα από τα χρωμοσώματα που αποτελούν τη βάση για τη μοναδική για κάθε άτομο ταυτότητα DNA.

«Έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την αιτιώδη συνάφεια ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο, που εμφανίζεται στο χρωμόσωμα 17, και την ανάπτυξη άσθματος, μιας ασθένειας η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή, αλλά δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί», εξήγησε η επιστήμων.

Η κ. Schedel ελπίζει ότι τα πορίσματά της μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών, οι οποίες, με τη σειρά τους, μπορούν να οδηγήσουν στη θεραπεία της πάθησης που δημιουργεί στένωση των αναπνευστικών οδών προς τους πνεύμονες.

Μετά την αρχική της έρευνα στο Μόναχο, η κ. Schedel συνέχισε την εργασία της στο νοσοκομείο αναπνευστικών παθήσεων National Jewish Health στο Ντένβερ του Κολοράντο και, κατόπιν, μετέβη στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

«Η υποτροφία Μαρία Κιουρί ήταν καταπληκτική και ξέρω ότι θα μου ανοίξει πόρτες στο μέλλον», πρόσθεσε η κ. Schedel, η οποία είναι μία από τους 220 ερευνητές που υποστηρίζει η ΕΕ από το 2008 και μετά, μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών με τις ΗΠΑ.

Η επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται οι δράσεις Μαρία Κιουρί, δήλωσε: «Χωρίς την υποστήριξη από την ΕΕ, η πρωτοπόρος ιατρική έρευνα ίσως να μην υπήρχε. Χαιρετίζω την αφοσίωση των νέων ερευνητών όπως η Michaela, των οποίων η εργασία μπορεί να αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ιστορικό

Οι δράσεις Μαρία Κιουρί της ΕΕ παρέχουν υποτροφίες σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας, από το μεταπτυχιακό επίπεδο και μετά, για την ενθάρρυνση της διεθνούς κινητικότητας μεταξύ των καλύτερων ερευνητών της Ευρώπης. Η ΕΕ θα διαθέσει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, από το 2007 έως το 2013.

Από το 1996 και μετά, στο πλαίσιο των δράσεων Μαρία Κιουρί έχουν υποστηριχτεί συνολικά 50 000 ερευνητές.

Οι δράσεις Μαρία Κιουρί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Αρμόδιος για τη διαχείρισή τους είναι ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (ΕΟΕ), ένας χρηματοδοτικός φορέας που δημιουργήθηκε από την ΕΕ για τη διαχείριση τμημάτων του ευρωπαϊκού έβδομου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (ΠΠ7), ενός από τους πυλώνες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δράσεις Μαρία Κιουρί της ΕΕ: http://ec.europa.eu/mariecurieactions/

Ετήσια σύσκεψη της AAAS 2011: http://www.aaas.org/meetings/

Στρατηγική «Ευρώπη 2020» της ΕΕ: http://ec.europa.eu/eu2020/index_en.htm

ΠΠ7: http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html

ΕΟΕ: http://ec.europa.eu/research/rea/


Side Bar