Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA PT SL

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Guimarães και Maribor: Ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2012

Βρυξέλλες, 30 Δεκεμβρίου 2011 – από την 1η Ιανουαρίου οι πόλεις Guimarães (Πορτογαλία) και Maribor (Σλοβενία) είναι οι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2012. Και οι δύο πόλεις έχουν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλο τον χρόνο, με σκοπό να προβληθούν οι ίδιες σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουν μια παρακαταθήκη για τους πολίτες τους. Το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου στο Maribor και στις 21 Ιανουαρίου στο Guimarães.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Και οι δύο πόλεις έχουν ετοιμάσει ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για το έτος, το οποίο θα προσελκύσει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες. Ακόμη και μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να δοθεί ώθηση στη μακρόπνοη ανάπτυξη μιας πόλης μέσω του πολιτισμού, να αυξηθούν ο τουρισμός και οι θέσεις εργασίας και να υπάρξει θετική και δημιουργική ενέργεια. Αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της πριν από 25 χρόνια σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία και είμαι βέβαιη ότι οι πόλεις Guimarães και Maribor θα συνεχίσουν την παράδοση αυτή. Εύχομαι και στις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2012 η χρονιά αυτή να είναι υπέροχη!»

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων Maribor 2012 θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου 13-15 Ιανουαρίου με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Για όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία, από το καρναβάλι μέχρι τον σύγχρονο χορό. Κύριος στόχος των εκδηλώσεων θα είναι το κοινό των νέων.

Η πόλη Guimarães θα ξεκινήσει τις εορταστικές της εκδηλώσεις το Σάββατο 21 Ιανουαρίου με θέατρο και υπαίθρια γιορτή πολυμέσων. Το πρόγραμμά της για όλη τη χρονιά επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα: Πόλη, Κοινότητα, Σκέψη και Τέχνες.

Εκπρόσωποι από το Tallinn (Εσθονία) και το Turku (Φινλανδία), τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2011, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εναρκτήριες εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις και να τους παραδώσουν τη σκυτάλη για το 2012.

Ιστορικό

Η διοργάνωση και η χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών αποτελούν κύρια ευθύνη των πόλεων και των σχετικών κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβάλει με επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε πόλη. Η επιχορήγηση, γνωστή ως Βραβείο Μελίνα Μερκούρη προς τιμήν της ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού που ήταν η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας, απονέμεται βάσει του πολιτιστικού προγράμματος της πόλης το οποίο πρέπει να πληροί τα εξής τρία κριτήρια: πρέπει να δίνει έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση, να επιδιώκει τη συμμετοχή του κοινού και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροχρόνιας πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προσφέρει στις πόλεις μια εξαιρετική ευκαιρία για να βελτιώσουν ή ακόμη και να μεταμορφώσουν την εικόνα τους, να προβληθούν στον παγκόσμιο χάρτη και να ξανασκεφτούν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού. Ο τίτλος έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την πόλη όσο και την γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη1 ο αριθμός των τουριστών που διανυκτερεύουν μία τουλάχιστον βραδιά αυξήθηκε κατά 12% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που η πόλη δεν κατείχε τον τίτλο· το αριθμός αυτός έφτασε το 25% για το Liverpool το 2008 και το Sibiu (Ρουμανία) το 2007.

Οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την διεκδίκηση του τίτλου καθορίζονται στην απόφαση 1622/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Μετά τις πόλεις Guimarães και Maribor το 2012, Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2013 θα είναι οι πόλεις Μασσαλία (Γαλλία) και Košice (Σλοβακία), Umeå (Σουηδία) και Ρίγα (Λετονία) για το 2014 και Mons (Βέλγιο) και Plzeň (Τσεχική Δημοκρατία) για το 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.guimaraes2012.pt/

http://www.maribor2012.info/

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/capitals/european-capitals-of-culture_en.htm

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

European Cities and Capitals of Culture των Palmer/Rae Associates: http://ec.europa.eu/culture/key-documents/doc926_en.htm


Side Bar