Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Európai digitális menetrend: a LED lesz a jövő európai fényforrása?

Brüsszel, 2011. december 15. – Az Európai Bizottság a mai napon zöld könyvet fogadott el és nyilvános konzultációt indított a LED-alapú világítástechnológia jövőjéről. Energiahatékonyság és sokoldalúság szempontjából a LED-ek a világítástechnika élmezőnyébe tartoznak: más fényforrásokhoz képest energiafogyasztás és költség tekintetében akár 70%-os megtakarítás érhető el használatukkal. Gyorsabb ütemű alkalmazásuk az európai világítástechnikai iparág sikerének kulcsa, valamint ahhoz is hozzájárul, hogy a világítással összefüggő energiafelhasználás 2020-ra 20%-kal csökkenjen. Piaci térhódításukat ugyanakkor számos akadály nehezíti: mivel más megoldásokhoz viszonyítva kifinomultabb technológiát képviselnek, magas a vételáruk, a potenciális fogyasztók körében pedig nem ismertek igazán, és egységes szabvány sem létezik velük kapcsolatban. Mindezekre tekintettel a Bizottság konzultációt indított, amelynek keretében 2012. február 29-ig lehet jelezni a felvetésekkel kapcsolatos észrevételeket.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Mindenki számára egyértelmű, hogy a LED-alapú világítástechnológia elterjedése a javunkat szolgálja. Több pénz marad a zsebünkben, és bolygónkat is kíméljük. Minden ötletért hálásak vagyunk, amellyel felgyorsítható e technológia térnyerése és Európában maximalizálható a széles körű alkalmazásával nyerhető új munkahelyek száma és a megtakarítások nagysága.”

A nyilvános konzultáció tárgyát képező főbb kérdések többek között a következők:

  • Milyen fellépéssel lehetne hozzájárulni a LED-alapú világítástechnológia alkalmazása előtt álló jelenlegi akadályok leküzdéséhez és a LED-ek európai meghonosításának felgyorsításához?

  • Hogyan lehet az európai piacot jó minőségű, biztonságos LED-termékekkel ellátni, amelyek megfelelnek a fogyasztók elvárásainak?

  • Hogyan építhető ki szorosabb együttműködés a világítástechnikai ágazat, valamint az építészek, világítástervezők, az elektronikus berendezések üzembe helyezői és az építőipari ágazat között?

  • Hogyan ösztönözheti leginkább az EU a versenyképességet és a vállalkozói szellemet a világítástechnikai ágazatban?

Az energiatakarékos LED-világítás ösztönzése az európai digitális menetrend egyik kiemelt célja (lásd: IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).

Előzmények

A hagyományos izzók forgalmazása fokozatosan, 2012 szeptemberéig teljesen megszűnik az Európai Unión belül, ezért az elkövetkezendő pár évben mintegy 8 milliárd izzólámpát kell energiahatékonyabb fényforrásra cserélni az európai háztartásokban, irodákban és közterületeken. Ilyen alternatívát jelent a LED vagy organikus változata, az OLED, amely szilárdtest-fényforrás (SSL) néven is ismert.

Az SSL egyszerre nyújt kiváló fényminőséget, vizuális teljesítményt és ígéretes formatervezési profilt.

Az SSL megannyi világítástechnológiai és építőipari újítás motorja lehet és rendkívüli lehetőségeket tartogat az európai vállalkozások (így sok kkv) számára, ezáltal pedig Európában a munkahelyteremtésre és a növekedésre.

Hasznos linkek:

A zöld könyv és a nyilvános konzultáció

A digitális menetrenddel foglalkozó weboldal

Neelie Kroes honlapja

Kövesse Neelie Kroes-t a Twitteren is

Kapcsolattartók:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16); Twitter: @ECspokesRyan

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar