Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI BIZOTTSÁG – SAJTÓKÖZLEMÉNY

Környezetvédelem: a Bizottság új kezdeményezéssel segíti a legmodernebb környezetbarát technológiák piacra jutását

Brüsszel, 2011. december 15. – Az Európai Bizottság új eszközzel támogatja az innovatív környezetvédelmi technológiák területén aktív vállalkozásokat. A környezettechnológiai ellenőrzés (ETV) kísérleti programmal lehetőség nyílik az új környezetvédelmi technológiák teljesítményének független hitelesítésére. Az eljárásnak köszönhetően a gyártók bizonyíthatják a teljesítményre vonatkozóan általuk megadott információk helyességét, az egyes technológiák vásárlói pedig könnyebben megtalálhatják azokat az innovációs megoldásokat, amelyekre a leginkább szükségük van.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „A környezettechnológiai ellenőrzésről szóló kísérleti program az ökoinnovációs cselekvési terv első kézzelfogható eredménye. Az új technológiák teljesítményét illetően a beruházóknak tárgyilagos és megbízható adatokra van szükségük, ezért a kezdeményezés különös fontossággal bír. A környezetvédelmi technológiák területén élen járó vállalatok számára a kezdeményezés segítséget nyújt ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudják kiaknázni az egységes piac nyújtotta lehetőségeket.”

A teljesen önkéntes alapon működő ETV kísérleti program kezdetben három kérdéskörre összpontosít: a víztisztítás és annak ellenőrzése; anyagok, hulladék és erőforrások; valamint energetikai technológiák. A program alapvető célja a kockázatok csökkentése mellett az új technológiákat először megvásárlók és a technológiákba befektetők bizalmának növelése, mindezt pedig a teljesítményre vonatkozó megbízható és tudományosan megalapozott információk biztosításával igyekszik elérni. A vállalatközi kapcsolatok szintjén ez hitelesítési nyilatkozat formájában valósul majd meg. Az ETV szolgáltatások fő célcsoportját a kis- és középvállalkozások képezik, akiknek a nagyobb gyártókkal szemben sokszor gondot okoz hitelesíteni az új technológiák teljesítményét. A tervek szerint a program beindításával egyre kevesebb demonstrációs terület kialakítására lesz szükség, és vissza lehet szorítani az egyes teszteljárások különböző célcsoportoknak történő megismétlése iránti igényt is. Megkönnyíti továbbá a kivitelt olyan nem uniós piacokra is – mint például Észak-Amerika vagy Ázsia – ahol a környezettechnológiai ellenőrzés növekvő elismertségnek örvend.

Következő lépések

A program a technológiákat hitelesítő testületek akkreditálásával indul. Az érdeklődő szervezetek a telephelyük szerinti tagállam akkreditációs ügynökségével tudják felvenni a kapcsolatot, amely ügynökségek listája megtalálható az Európai Akkreditálási Együttműködés honlapján (lásd alább). Az elkövetkezendő hónapokban a versenyképességi és innovációs program keretében egy olyan ajánlattételi felhívás kerül közzétételre, amelynek célja az akkreditált hitelesítő testületek számára támogatást biztosítani a kísérleti program megvalósításához. Ennek részeként a gyártók segítséget kapnak a környezettechnológiai ellenőrzéshez kapcsolódó hitelesítési eljárás vállalásában.

A kísérleti programról, annak működéséről, valamint az új technológiák népszerűsítésére gyakorolt hatásáról két-három éves működés után az Európai Bizottság értékelést készít, és ezt követően vizsgálja meg, milyen további lépésekre van szükség az európai környezettechnológiai ellenőrzési program továbbfejlesztése érdekében. Az érdekelt felek az ETV kísérleti program végrehajtásával és értékelésével kapcsolatban a 2012-ben létrehozandó fórumon keresztül fejthetik ki véleményüket.

Előzmények

Az ETV kísérleti program hét tagállam és számos, a technológiafejlesztés és ‑értékelés területén tevékenykedő érdekelt fél között megvalósuló együttműködés keretében jött létre. A program a közelmúltban elfogadott ökoinnovációs cselekvési terv (lásd IP/11/1547) egyik intézkedése.

További információ:

Az ETV-t bemutató bizottsági honlap (ahol többek között egy tájékoztató, a hitelesítési jegyzőkönyv és a témával kapcsolatban gyakran feltett kérdések, valamint a „Környezettechnológiai ellenőrzésre (ETV) vonatkozó kezdeményezés – az ökoinnovációk piacra jutásának támogatása” című bizottsági szolgálati munkadokumentum olvasható). A programban részt vevő tagállamok nemzeti kapcsolattartóinak listája a tájékoztatóban tekinthető meg.

További információért, kérjük, a következő címre küldjön e-mail üzenetet: env-etv@ec.europa.eu

Ökoinnovációs cselekvési terv (EcoAP)

Az ETV-re irányuló kutatással és kísérleti projekttel foglalkozó közös internetes honlap

Európai Akkreditálási Együttműködés

Versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) – vállalkozási és innovációs program

Kapcsolattartók:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar