Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Podelili glavno nagrado Lorenza Natalija za leto 2011

Bruselj, 8. decembra 2011 – Nocoj je na slavnostni podelitvi v Bruslju nagrado Lorenza Natalija prejelo sedemnajst nagrajencev z vsega sveta za svoje izjemno novinarsko delo, ki obravnava teme razvoja, človekovih pravic in demokracije. Izbrani so bili izmed več kot 1 300 sodelujočih.

Evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs je o nagrajencih povedal: „Dobro upravljanje, človekove pravice, demokracija in svoboda medijev so ključni pogoji za družbeni in gospodarski razvoj. Evropa je zavezana k spodbujanju teh vrednot po svetu, zaveda pa se, da je za omogočanje izražanja vseh državljanov in točno predstavljanje dogodkov nujno potreben prispevek medijev. Prejemniki nagrade Lorenza Natalija za leto 2011 so se s svojo predanostjo in strokovnostjo uspeli približati državljanom ter ustvariti številne zgodbe o ljudeh, s katerimi nam razkrivajo presunljivo resničnost človeškega vsakdanjika. Cenimo njihova prizadevanja in hvaležni smo za njihove dragocene prispevke k spodbujanju razvoja, demokracije in človekovih pravic po vsem svetu“.

Evropska komisija s to nagrado že dvajseto leto nagrajuje novinarje, ki poročajo v pogosto težavnih razmerah, ter izraža priznanje novinarstvu, ki lahko svet spreminja na bolje, daje navdih za razvoj ter spodbuja demokracijo in človekove pravice.

Med temami, ki so jih obravnavali dobitniki nagrade Lorenza Natalija za leto 2011, so: mikrokrediti, korektivna posilstva in dvojno življenje homoseksualcev v Afriki, razmerje v številu moških in žensk v Indiji, trgovina z otroki, čarovništvo, pohabljanje ženskih spolnih organov, suženjstvo itd.

Popoln seznam vseh nagrajencev ter njihovi članki in televizijski oziroma radijski prispevki so na voljo na spletni strani nagrade Lorenza Natalija.

http://lorenzonataliprize.eu/

Ozadje

Nagrada Lorenza Natalija je že dvajset let del razvojne politike Evropske komisije. Zavzemanje za svobodo izražanja, demokracijo, človekove pravice in razvoj je eden od načinov za spodbujanje dobrega upravljanja in miru ter izboljšanje življenjskih pogojev v najrevnejših državah.

Nagrade skupaj znašajo 60 000 EUR (glavna nagrada, posebna nagrada za televizijske novinarje in posebna nagrada za radijske novinarje ter prva nagrada v vsaki regionalni kategoriji znašajo po 5 000 EUR, druga in tretja nagrada v regionalnih kategorijah znašata po 2 500 EUR oziroma 1 500 EUR), prejme pa jih 17 novinarjev za prispevke z naslednjih področij: Afrika, Arabski svet/Bližnji vzhod, Azija, Evropa, Latinska Amerika/Karibi, posebna nagrada za televizijske novinarje, posebna nagrada za radijske novinarje in glavna nagrada.

Letošnje dobitnike nagrade je izbrala neodvisna žirija, ki ji je predsedoval eden vodilnih novinarjev angleškega časopisa European Voice, Toby Vogel. Evropska komisija je nagrado Lorenza Natalija za leto 2011 organizirala v sodelovanju z organizacijo Novinarji brez meja, ki je leta 2005 prejela nagrado Saharov za svobodo misli.

Dodatne informacije:

Spletna stran nagrade Lorenza Natalija:

http://lorenzonataliprize.eu/

Posnetki in fotografije svečane podelitve bodo na voljo na spletni strani programa Evropa po satelitu:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Kontakti:

Catherine Ray +32 22969921

Wojtek Talko +32 22978551


Side Bar