Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Decernarea Marelui premiu Lorenzo Natali – ediția 2011

Bruxelles, 8 decembrie 2011 – Cu ocazia ceremoniei de premiere desfășurate în această seară la Bruxelles, a fost decernat premiul Lorenzo Natali unui număr de 17 ziariști din întreaga lume pentru activitatea jurnalistică de excepție pe teme de dezvoltare, drepturile omului și democrație. Aceștia au fost aleși dintre peste 1300 de participanți.

Vorbind despre câștigători, comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a spus: „Buna guvernanță, drepturile omului, democrația și libertatea presei sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea economică și socială. Europa s-a angajat să promoveze aceste valori în întreaga lume, însă recunoaște, în același timp, că este nevoie de contribuția presei pentru ca toți cetățenii să își poată exprima opinia, iar evenimentele să fie redate cu acuratețe. Prin angajamentul și profesionalismul lor, laureații ediției 2011 a premiului Lorenzo Natali au găsit calea către public, oferindu-ne povești umane revelatoare și realități la care au fost martori. Le aplaudăm eforturile și le mulțumim pentru contribuțiile lor valoroase la promovarea dezvoltării, a democrației și a drepturilor omului în lume.”

Premiul a ajuns la cea de-a douăzecea ediție. Prin acest premiu, Comisia Europeană dorește să îi recompenseze pe ziariștii care își desfășoară activitatea adesea în împrejurări dificile și, în același timp, să celebreze modul în care jurnalismul poate genera schimbări pozitive, poate însemna inspirație pentru dezvoltare și un motor pentru democrație și drepturile omului.

Între subiectele abordate de câștigătorii ediției 2011 a Premiului Lorenzo Natali, se numără: microcreditul, violul corectiv și dubla viață a homosexualilor în Africa, rata de masculinitate în India, traficul de copii, vrăjitoria, mutilarea genitală a femeilor, sclavia, etc.

Lista completă a câștigătorilor, precum și articolele, materialele de radio și de televiziune ale acestora sunt disponibile pe site-ul web al Premiului Lorenzo Natali.

http://lorenzonataliprize.eu/

Context:

De douăzeci de ani, Premiul Lorenzo Natali face parte din politica de dezvoltare a Comisiei Europene. Apărarea libertății de expresie, a democrației, a drepturilor omului și a dezvoltării este un mod de promovare a bunei guvernanțe și a păcii și de îmbunătățire a condițiilor de trai în țările cele mai sărace.

Valoarea totală a premiilor este de 60 000 de euro. Marele premiu, premiul special pentru televiziune și premiul special pentru radio, precum și premiul întâi pentru fiecare dintre categoriile regionale sunt de câte 5 000 de euro. Premiile al doilea și al treilea pentru categoriile regionale sunt de câte 2 500 de euro și, respectiv, 1 500 de euro. Premiile se acordă unui număr de 17 ziariști pentru materiale publicistice realizate în următoarele domenii: Africa, Lumea arabă/Orientul Mijlociu, Asia, Europa, America Latină/zona Caraibilor, premiul special pentru televiziune, premiul special pentru radio și Marele premiu.

Câștigătorii din acest an au fost desemnați de un juriu independent, condus de Toby Vogel, ziarist cu experiență la European Voice. La organizarea ediției 2011 a concursului Lorenzo Natali, Comisia Europeană a colaborat cu organizația „Reporteri fără frontiere”, câștigătoare a Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2005.

Informații suplimentare:

Site-ul web al Premiului Lorenzo Natali:

http://lorenzonataliprize.eu/

Înregistrări și fotografii de la ceremonie vor fi disponibile pe site-ul internet Europe by Satellite (EbS).

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Persoane de contact:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar