Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Grote Prijs Lorenzo Natali 2011 toegekend

Brussel, 8 december 2011 – Tijdens de uitreikingsplechtigheid die vanavond in Brussel is gehouden hebben 17 journalisten uit de gehele wereld de Lorenzo Natali-prijs voor hoogstaand journalistiek werk op het gebied van ontwikkeling, mensenrechten en democratie in ontvangst genomen. Zij zijn gekozen uit meer dan 1300 deelnemers.

Sprekend over de prijswinnaars verklaarde de Europese commissaris voor Ontwikkeling, Andris Piebalgs: "Goed bestuur, mensenrechten, democratie en vrije media zijn essentiële voorwaarden voor sociale en economische ontwikkeling. Europa heeft zet zich voor het bevorderen van deze waarden in de gehele wereld in, maar erkent dat de bijdrage van de media nodig is om aan alle burgers een stem te geven en gebeurtenissen nauwgezet vast te leggen. Dankzij hun inzet en professionalisme hebben de winnaars van de Lorenzo Natali-prijs 2011 de mogelijkheid benut om met burgers contact te leggen en ons over de verbazingwekkende gebeurtenissen en de realiteit in het menselijk leven van alledag te vertellen. Wij stellen hun inzet zeer op prijs en wij bedanken hen voor hun waardevolle bijdragen tot het bevorderen van ontwikkeling, democratie en mensenrechten in de gehele wereld."

De Natali-prijs bestaat 20 jaar. Door middel van deze prijs wil de Europese Commissie journalisten belonen die in vaak moeilijke omstandigheden verslag uitbrengen, en huldigt zij de wijze waarop de journalistiek de aanzet kan geven tot positieve verandering, de inspiratie kan vormen voor ontwikkeling, en democratie en mensenrechten kan bevorderen.

De onderwerpen die door andere winnaars van de Lorenzo Natali-prijs 2011 worden behandeld zijn: microkrediet, corrigerende verkrachting en dubbelleven van homoseksuelen in Afrika, geslachtsverhoudingen in India, kinderhandel, hekserij, vrouwenbesnijdenis, slavernij, enz.

Een volledige lijst met alle winnaars, hun artikelen en radio- en televisie-documentaires zijn beschikbaar op de website van de Lorenzo Natali-prijs.

http://lorenzonataliprize.eu/

Achtergrond

De Lorenzo Natali-prijs vormt al 20 jaar onderdeel van het ontwikkelingsbeleid van de Commissie. Het verdedigen van vrije meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling is een middel om goed bestuur en vrede te bevorderen en de levensomstandigheden in de armste landen te verbeteren.

Prijzen voor een totaalbedrag van 60 000 EUR (de Grote Prijs, de speciale televisieprijs, de speciale radioprijs en de eerste prijs in elke regionale categorie bedragen 5000 EUR. De tweede en derde prijs in de regionale categorieën bedragen respectievelijk 2500 en 1500 EUR) worden uitgereikt aan 17 journalisten voor reportages in de volgende gebieden: Afrika, Arabische wereld/Midden Oosten, Azië, Europa, Latijns-Amerika/Caribisch gebied, de speciale televisieprijs, de speciale radioprijs en de Grote Prijs.

De winnaars van dit jaar zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury onder leiding van Toby Vogel, een vooraanstaand journalist van de European Voice. Voor de organisatie van de Lorenzo Natali-prijs 2011 werkt de Europese Commissie samen met Verslaggevers zonder grenzen, de organisatie die in 2005 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken heeft ontvangen.

Voor nadere informatie:

Website Lorenzo Natali-prijs:

http://lorenzonataliprize.eu/

Fragmenten en foto's van de plechtigheid zullen beschikbaar zijn op de website Europe by Satellite (EbS):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Contacten:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar