Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A Lorenzo Natali-fődíj átadása

Brüsszel, 2011. december 8. – A ma esti brüsszeli díjátadó ünnepségen a világ különböző országainak 17 újságírója részesült Lorenzo Natali-díjban a fejlődés, az emberi jogok és a demokrácia kérdéseire irányuló kiemelkedő újságírói tevékenységéért. A kitüntetetteket 1300 pályázó közül választották ki.

A nyertesekről szólva Andris Piebalgs uniós fejlesztési biztos kijelentette: „A felelős kormányzás, az emberi jogok, a demokrácia és a szabad média a társadalmi és gazdasági fejlődés alapvető feltételei. Európa elkötelezett ezen értékek támogatása mellett világszerte, de elismeri, hogy ez megköveteli a média közreműködését abban, hogy minden polgár hallathassa a hangját és az eseményeket pontosan közvetítsék. A 2011. évi Lorenzo Natali-díj kitüntetettjei éltek a lehetőséggel, hogy megszólítsák a polgárokat, elkötelezettségüknek és szakértelmüknek köszönhetően a valóságot bemutató és az igazságot feltáró emberi történeteket ismerhettünk meg. Nagyra értékeljük erőfeszítéseiket és megköszönjük értékes hozzájárulásukat a fejlődés, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához az egész világon."

A Lorenzo Natali-díjat idén 20. alkalommal adják át. Az Európai Bizottságnak a díjjal az a célja, hogy megjutalmazzon olyan újságírókat, akik gyakran találkoznak kihívásokkal munkájuk során, valamint fel akarja hívni a figyelmet, hogy az újságírás a pozitív változások magja, a fejlődés ösztönzője, valamint a demokrácia és az emberi jogok előmozdítója lehet.

A 2011. évi Lorenzo Natali-díj kitüntetettjei többek között a következő témákat mutatták be: a mikrohitel, a „nevelő célú nemi erőszak” (corrective rape) és a homoszexuálisok kettős élete Afrikában, a nemek aránya Indiában, gyermekkereskedelem, boszorkányság, női nemi szervek megcsonkítása, rabszolgaság stb.

A nyertesek teljes listája, valamint az általuk készített cikkek, televíziós és rádiós anyagok a Lorenzo Natali-díj honlapján olvashatók.

http://lorenzonataliprize.eu/

Előzmények

A Lorenzo Natali-díj immár 20 éve az Európai Bizottság fejlesztési politikájának részét képezi. A szólásszabadság, a demokrácia, az emberi jogok, és a fejlesztéspolitika védelme lehetővé teszi a felelős kormányzás előmozdítását, a béke biztosítását és az életkörülmények javítását a legszegényebb országokban.

A 60 000 euró összdíjazású kitüntetést (a fődíj, a televíziós és rádiós különdíj, illetve minden egyes regionális kategória nyertese 5 000 euró pénzjutalomban részesül, a regionális kategóriák második helyezettjei egyenként 2 500 eurót, harmadik helyezettjei pedig 1 500 eurót kapnak) 17 újságíró számára adományozzák a következő kategóriákban: Afrika, az arab világ/Közel-Kelet, Ázsia, Európa, Latin-Amerika/karibi térség, televíziós különdíj, rádiós különdíj, valamint a fődíj.

Az idei győzteseket a European Voice nagytekintélyű újságírója, Toby Vogel vezette független zsűri választotta ki. A 2011. évi Lorenzo Natali-díj odaítélésében az Európai Bizottság a Riporterek határok nélkül nevű sajtószervezettel, a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díj 2005. évi győztesével működik együtt.

További információk:

A Lorenzo Natali-díj honlapja:

http://lorenzonataliprize.eu/

A díjátadási ünnepségről készült filmrészletek és fényképek a Europe by Satellite (EbS) honlapján tekinthetők meg:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Kapcsolattartók:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar