Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Vuoden 2011 Lorenzo Natali -pääpalkinto on myönnetty

Bryssel, 8.12.2011 – Brysselissä tänä iltana järjestetyssä palkintoseremoniassa myönnettiin Lorenzo Natali -palkintoja 17 toimittajalle eri puolilta maailmaa merkittävästä kehitys-, ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksiä koskevasta journalistisesta työstä. Voittajat valittiin yli 1 300 osallistujan joukosta.

Hyvä hallintotapa, ihmisoikeudet, demokratia ja vapaat tiedotusvälineet ovat sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen perusedellytyksiä”, kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Andris Pielbags totesi. ”Euroopan unioni on sitoutunut edistämään näitä arvoja ympäri maailmaa, mutta myöntää, että median osallistuminen on tarpeen, jotta kansalaiset saisivat äänensä kuuluviin ja jotta tapahtumat kuvattaisiin tarkasti. Vuoden 2011 Lorenzo Natali -palkitut ovat omalla sitoutumisellaan ja ammattitaidollaan hyödyntäneet mahdollisuutta tavoittaa kansalaiset ja kertoa vaikuttavia tarinoita ihmisistä sekä kaunistelemattomia totuuksia. Kiitämme heitä kovasta työstä ja arvokkaasta panoksesta kehityksen, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisessä ympäri maailmaa.”

Palkinto jaettiin 20. kerran. Tällä palkinnolla Euroopan komissio haluaa palkita usein haasteellisissa olosuhteissa työskenteleviä toimittajia antamalla heille tunnustusta työstä, joka voi toimia positiivisen muutoksen siemenenä, inspiroida kehitystä ja edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Muiden vuoden 2011 Lorenzo Natali -palkittujen töissä käsitellyt aiheet ovat pienlaina, korjaava raiskaus ja homoseksuaalisten kaksoiselämä Afrikassa, Intian sukupuolijakauma, lapsikauppa, noituus, naisten sukupuolielinten silpominen, orjuus, ym.

Voittajiin ja palkittuihin artikkeleihin ja TV- ja radio-ohjelmiin voi tutustua Lorenzo Natali -palkinnon verkkosivulla.

http://lorenzonataliprize.eu/

Taustaa:

Lorenzo Natali -palkinto on ollut osa komission kehityspolitiikkaa jo 20 vuoden ajan. Sananvapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja kehityksen puolustaminen on tapa edistää hyvää hallintotapaa ja rauhaa sekä parantaa köyhimpien maiden elinolosuhteita.

Palkintojen arvo on yhteensä 60 000 euroa (pääpalkinto, erityispalkinnot tv- ja radiotoimittajille ja 1. palkinto kussakin alueellisessa luokassa on 5 000 euroa. Alueellisen luokan 2. palkinto on 2 500 euroa ja 3. palkinto 1 500 euroa). Palkinnot myönnetään 17 toimittajalle seuraavilla aloilla: Afrikka, Lähi-itä ja arabimaat, Aasia/Tyynenmeren alue, Eurooppa, Latinalainen Amerikka ja Karibianmeren alue, tv-toimittajien erityispalkinto, radiotoimittajien erityispalkinto ja pääpalkinto.

Vuoden voittajat on valinnut European Voice -lehden toimittajan Toby Vogelin johtama riippumaton valintalautakunta. Euroopan komissio huolehtii vuoden 2011 Lorenzo Natali -palkintojen jakamisesta jälleen yhdessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön kanssa, joka sai mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon vuonna 2005.

Lisätietoja:

Lorenzo Natali -palkinnon verkkosivuilla

http://lorenzonataliprize.eu/

Otteita ja valokuvia palkintojenjakotilaisuudesta on saatavissa Europe by Satellite (EbS) -palvelusta.

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Yhteyshenkilöt:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar