Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Присъдена бе Голямата награда „Лоренцо Натали“ за 2011 г.

Брюксел, 8 декември 2011 г. По време на церемонията по награждаването, състояла се тази вечер в Брюксел, на 17 журналисти от цял свят бяха присъдени награди „Лоренцо Натали“ за изключителната им журналистическа работа по темите на развитието, човешките права и демокрацията. Наградените бяха избрани сред над 1300 участници.

Обръщайки се към победителите, европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс заяви: „Доброто управление, правата на човека, демокрацията и свободните медии са признати за ключови предпоставки за социалното и икономическото развитие. Европа е ангажирана да подкрепя тези ценности по света, но признава, че те изискват участието на медиите, за да се даде глас на всички граждани и за точно отразяване на събитията. Със своята ангажираност и професионализъм лауреатите на наградата „Лоренцо Натали“ за 2011 г. успяха да достигнат до гражданите, предлагайки провокиращи размисъл човешки истории и факти. Ние приветстваме техните усилия и им благодарим за ценния принос за насърчаването на развитието, демокрацията и правата на човека по целия свят.“

Наградата се връчва за 20-ти път. С нея Европейската комисия отличава журналистите, които често работят при трудни обстоятелства, ознаменувайки начините, по които журналистиката може да бъде източник на положителна промяна, вдъхновение за развитието и двигател на демокрацията и правата на човека.

Темите, по които работиха лауреатите на наградата „Лоренцо Натали“ за 2011 г., са: микрокредитът, изправителното изнасилване и двойният живот на хомосексуалисти в Африка, съотношението между половете в Индия, трафикът на деца, магьосничеството, гениталното осакатяване на жени, робството и т.н.

Пълният списък на всички победители и техните статии и телевизионни и радио предавания могат да бъдат намерени на уебсайта на наградата „Лоренцо Натали“.

http://lorenzonataliprize.eu/

Контекст:

От 20 години наградата „Лоренцо Натали“ е част от политиката за развитие на Европейската комисия. Защитата на свободата на словото, на демокрацията, на човешките права и на развитието е начин да се насърчат доброто управление и мирът, както и да се подобрят условията на живот в най-бедните държави.

Награди на обща стойност 60 000 евро (голямата награда, специалната награда за телевизия и специалната награда за радио, както и първата награда във всяка регионална категория възлизат на 5 000 евро, втората и третата награда в регионалните категории са съответно 2 500 и 1 500 евро) са присъдени на 17 журналисти за отразяване на събития в следните категории: Африка, Арабския свят/Близкия изток, Азия, Европа, Латинска Америка/Карибския регион, специална награда за телевизия, специална награда за радио и голяма награда.

Независимо жури, оглавявано от Тоби Вогел, водещ журналист на European Voice, избра тазгодишните победители. При организирането на наградата „Лоренцо Натали“ за 2011 г. Европейската комисия работи съвместно с организацията „Репортери без граници“, носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2005 г.

За повече информация:

Уебсайт на наградата „Лоренцо Натали“:

http://lorenzonataliprize.eu/

Откъси и снимки от церемонията можете да намерите на уебсайта Europe by Satellite (EbS).

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

За контакти:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar