Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

Notera datumet: Fler viktiga talare om den arabiska våren på utvecklingsdagarna i Warszawa

Bryssel den 5 december 2011 – Tunisiens interimistiskt tillsatta premiärminister Beji Caid Sebsi, och ordföranden för Libyens nationella övergångsråd Mustafa Mohamed Abdel-Jalil har just bekräftat att de kommer att delta på de europeiska utvecklingsdagarna den 15–16 december. Detta evenemang, som följer den arabiska våren, kommer för första gången att fokuseras på demokrati, mänskliga rättigheter och samhällsstyrning.

Dessa två talare ansluter sig till en lång lista av världsledare och högt uppsatta personer inom det internationella samfundet som redan tidigare har bekräftat sin närvaro. Bland dem finns Nigers president Mahamadou Issoufou, Haitis president Michel Martelly, Georgiens president Mikheil Saakasjvili, Kirgizistans president Roza Isakovna Otunbajeva, och Nobelpristagaren professor Shirin Ebadi. Listan över bekräftade framstående deltagare finns på följande adress: (http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents)

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, Andris Piebalgs, biståndskommissionär och Kristalina Georgieva, kommissionär med ansvar för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering, kommer också att delta. Polens president Bronisław Komorowski kommer att delta i öppningsceremonin.

Sändning via internet

Du kan se evenemanget via nätet medan det pågår eller välja vissa paneldiskussioner eller tal. Det kommer att finnas foton och videoinslag som kan laddas ned och även en tjänst där du kan hämta citat. Du är välkommen att följa evenemanget på följande adress: www.eudevdays.eu/

Andra uppsatta deltagare och programmet

De europeiska utvecklingsdagarna, som i år anordnas av Europeiska kommissionen och det polska ordförandeskapet, har fått rykte som ett av det viktigaste evenemangen inom det internationella utvecklingsarbetet. I år kommer det att äga rum i Warszawa den 15–16 december.

Huvudtemat för dagarna kommer att bli kopplingen mellan utveckling och demokrati. Det är första gången dagarna anordnas i ett land som ligger öster om den forna Järnridån och mot bakgrund av de pågående politiska förändringarna i arabvärlden kommer det nu 2011 att innebära möten mellan viktiga personer från båda områdena.

Härigenom får vi en plattform för att se på erfarenheterna från övergången i Östeuropa i ett nytt sammanhang.

Övriga nyckelteman är:

(Här finns det officiella programmet: http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

Andris Piebalgs kommer att ge en presskonferens på torsdagen den 15 december klockan 13.00.

Tvådagarsmötet kommer också att erbjuda ett tillfälle för utvecklingsländerna att diskutera Europeiska kommissionens nya metod för utvecklingssamarbetet ”En agenda för förändring," som är ett åtagande att öka biståndets effekt genom att det koncentreras på färre sektorer och på de länder som har de största behoven.

Ackreditering

Ackrediteringsblanketten för journalister kan fyllas i på nätet med hjälp av manualen.

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Bakgrund

De europeiska utvecklingsdagarna lanserades 2006 som ett tillfälle för viktiga parter att mötas och diskutera hur biståndet kan få större verkan. Vid de fem tidigare tillfällen då utvecklingsdagarna har anordnats har sammanlagt 36 statschefer, 60 regeringschefer eller ministrar och sju nobelpristagare deltagit. Utvecklingsdagarna i Bryssel 2010 samlade totalt 5 000 deltagare.

De europeiska utvecklingsdagarna anordnas av Europeiska kommissionen och ordförandeskapet för Europeiska unionens råd och är det viktigaste forumet i Europa för internationella frågor och utvecklingssamarbete. Dagarna har global räckvidd och erbjuder en samarbetsplattform där tusentals förespråkare, beslutsfattare och viktiga parter inom utvecklingsbiståndet möts.

”Utveckling och demokrati” är årets huvudtema och huvudinriktning. För tjugo år sedan upplevde Central- och Östeuropa omfattande förändringar. Förra året upplevde vi början på upproren i Nordafrika och Mellanöstern. Därför är det precis rätt i tiden att föra samman utvecklingsländerna för att inventera, analysera och se över vilka kopplingar som finns mellan politiska förändringar och de socioekonomiska framstegen.

Journalister ska skriva in sig senast den 7 december.

Ytterligare upplysningar:

Registrering görs på https://accreditation.pl2011.eu/

Webbplatsen för Europeiska utvecklingsdagarna:

http://www.eudevdays.eu/

Webbplatsen för generaldirektoratet för utveckling och samarbete – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_sv.htm

Webbplatsen för Andris Piebalgs, kommissionär med ansvar för utvecklingsfrågor:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Kontaktpersoner :

Catherine Ray +32 2 296 99 21

Wojtek Talko +32 2 297 85 51


Side Bar