Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Ne spreglejte: napoved dveh novih glavnih govornikov, ki bosta na evropskih razvojnih dneh v Varšavi govorila o arabski pomladi

Bruselj, 5. decembra 2011 – začasni ministrski predsednik Tunizije Beji Caid el Sebsi in predsednik libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Mohammed Abdul Jalil sta zadnja posebna gosta, ki sta potrdila svojo udeležbo na evropskih razvojnih dneh 15. in 16. decembra, ki se bodo zaradi letošnjih dogodkov arabske pomladi prvič osredotočili na demokracijo, človekove pravice in upravljanje.

Nova govornika se bosta pridružila dolgemu seznamu pomembnih svetovnih voditeljev in osebnosti z mednarodnega prizorišča, ki so svojo udeležbo že potrdili, in sicer predsednik Nigra Mahamadou Issoufou, haitski predsednik Michel Martelly, predsednik Gruzije Mikheil Saakashvili, predsednica Kirgiške republike Roza Isakovna Otunbaeva in Nobelova nagrajenka profesorica Shirin Ebadi. Seznam pomembnih osebnosti, ki so potrdile svojo udeležbo, je na voljo na http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents.

Prisotni bodo predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, komisar za razvoj Andris Piebalgs in komisarka za notranje sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva. Poljski predsednik Bronisław Komorowski bo sodeloval na otvoritveni slovesnosti.

Spletni prenos

Dogodek lahko prek spleta spremljate v živo ali izberete določene razprave in govore. S spletišča si lahko naložite fotografije in video posnetke, na njem pa bo tudi seznam citatov. Vabimo vas, da dogodek spremljate na www.eudevdays.eu.

Drugi pomembni udeleženci in program

Evropski razvojni dnevi, ki jih letos organizirata Evropska komisija in poljsko predsedstvo, so postali znani kot eden ključnih dogodkov na mednarodnem razvojnem koledarju. Potekali bodo v Varšavi 15. in 16. decembra.

Osrednja tema evropskih razvojnih dni bo povezava med razvojem in demokracijo. Tokrat so evropski razvojni dnevi prvič organizirani v državi vzhodno od nekdanje železne zavese. V okviru sedanjih političnih sprememb v arabskem svetu se bodo tako združili ključni akterji iz obeh regij.

Dogodek bo priložnost, da se tranzicijske izkušnje držav Vzhodne Evrope postavijo v nov kontekst.

Druge glavne teme so:

(Uradni program je na voljo na:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview).

Komisar Andris Piebalgs bo imel tiskovno konferenco v četrtek 15. decembra ob 13:00.

Dvodnevni dogodek bo za razvojno skupnost tudi priložnost za razpravo o novem pristopu Evropske komisije do razvojnega sodelovanja, in sicer o „Agendi za spremembe“ – zavezi za povečanje učinka pomoči z osredotočanjem na manj sektorjev in na tiste države, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Akreditacija

Obrazec za akreditacijo lahko novinarji izpolnijo na spletu z navodili iz spletnega vodnika

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf.

Ozadje

Evropski razvojni dnevi so bili prvič organizirani leta 2006 kot priložnost, da se zberejo ključni partnerji in poiščejo načine, kako bi se dalo izboljšati učinkovitost pomoči. V preteklih petih letih je na evropskih razvojnih dnevih zbrane nagovorilo 36 voditeljev držav, 60 voditeljev vlad ali ministrov in 7 Nobelovih nagrajencev. Leta 2010 se je dogodka v Bruslju udeležilo 5 000 ljudi.

Evropski razvojni dnevi, ki jih organizirata Evropska komisija in predsedstvo Sveta Evropske unije, so glavni forum za mednarodne zadeve in razvojno sodelovanje. Imajo svetovni doseg in zagotavljajo platformo za sodelovanje, ki združuje tisoče zagovornikov razvoja ter oblikovalcev politik in strokovnjakov s tega področja.

„Razvoj in demokracija“ sta glavni temi evropskih razvojnih dni 2011. Pred dvajsetimi leti sta šli Srednja in Vzhodna Evropa skozi temeljito tranzicijo. Lani pa so se začele vstaje v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Ni boljšega trenutka, da se zbere razvojna skupnost ter prouči sedanje stanje, analizira in pregleda povezave med političnimi spremembami in socialno-ekonomskim napredkom.

Novinarji se morajo prijaviti do 7. decembra.

Več informacij:

Prijava: https://accreditation.pl2011.eu/

Spletna stran evropskih razvojnih dni:

http://www.eudevdays.eu/

Spletna stran GD za razvoj in sodelovanje – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_sl.htm

Spletna stran evropskega komisarja za razvoj Andrisa Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Kontakti:

Catherine Ray (+32 22969921)

Wojtek Talko (+32 22978551)


Side Bar