Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Un eveniment pentru agenda dumneavoastră: noi participanți de prestigiu care vor lua cuvântul la Zilele europene ale dezvoltării de la Varșovia, pe tema „Primăverii arabe”

Bruxelles, 5 decembrie 2011 - Primul ministru interimar al Tunisiei, E.S. Beji Caid el Sebsi, precum și Președintele Consiliului național de tranziție din Libia, E.S. Mustafa Mohammed Abdul Jalil, sunt oaspeții speciali care și-au confirmat cel mai recent prezența la Zilele europene ale dezvoltării din 15-16 decembrie, care, în urma evenimentelor „Primăverii arabe” din acest an, vor avea drept temă principală, pentru prima dată, democrația, drepturile omului și guvernanța.

Cei doi vorbitori se vor alătura multor lideri mondiali de marcă și personalităților de pe scena internațională, care și-au confirmat deja participarea; printre aceștia, Președintele Republicii Niger, E.S. Dl Mahamadou Issoufou, președintele statului haitian, E.S. Dl Michel Martelly, președintele Republicii Georgia, E.S. Dl Mikheil Saakașvili, E.S. Dna Roza Isakovna Otunbaeva, președintele Republicii Kârgâze, și Prof. Shirin Ebadi, laureat al Premiului Nobel. Puteți găsi lista personalităților care au confirmat participarea la următoarea adresă internet: http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents

La eveniment vor participa președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, și comisarul pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză, Kristalina Georgieva. Președintele Poloniei, Bronisłav Komorowski, va participa la ceremonia de deschidere.

Transmisiune în direct pe internet

Puteți urmări evenimentul pe internet, în timp real, sau puteți alege anumite grupuri de lucru și discursuri. Fotografiile și înregistrările video vor fi disponibile pentru descărcare, iar site-ul internet va include, de asemenea, un serviciu de extragere a citatelor. Vă invităm să urmăriți evenimentul pe site-ul de internet www.eudevdays.eu

Alți participanți de nivel înalt și programul

Zilele europene ale dezvoltării, eveniment care, în acest an, este organizat de Comisia Europeană și de președinția poloneză, a devenit cunoscut drept unul dintre evenimentele-cheie din agenda internațională privind dezvoltarea, și va avea loc la Varșovia, între 15 și 16 decembrie.

Tema principală care va fi abordată la Zilele europene ale dezvoltării va fi legătura dintre dezvoltare și democrație. Organizate pentru prima dată într-o țară aflată la estul Cortinei de Fier, în contextul schimbărilor politice care au loc în lumea arabă, Ediția din 2011 va reuni actori-cheie din ambele regiuni.

Evenimentul va oferi o platformă pentru încadrarea experiențelor tranziției din Europa de Est într-un nou context.Celelalte teme principale sunt:

(programul oficial este disponibil la adresa:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

Comisarul Andris Piebalgs va susține o conferință de presă joi, 15 decembrie, la ora 13:00.

Evenimentul, care se va desfășura pe parcursul a două zile, va oferi actorilor din domeniul dezvoltării posibilitatea de a dezbate, de asemenea, noua abordare a Comisiei Europene privind cooperarea pentru dezvoltare, și anume „Agenda schimbării” – un angajament de a crește impactul ajutorului, accentul fiind pus pe un număr restrâns de sectoare și de țări care au cel mai mult nevoie de acestea.

Acreditare

Formularul de acreditare pentru jurnaliști poate fi completat online prin utilizarea ghidului online

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Context

Evenimentul „Zilele europene ale dezvoltării” a fost lansat în 2006, pentru a oferi posibilitatea ca partenerii-cheie să se reunească pentru a discuta modalitatea de eficientizare a ajutoarelor. La cele cinci ediții anterioare au participat 36 de șefi de stat, 60 de șefi de guvern sau miniștri și 7 laureați ai premiului Nobel. La ultima ediție din 2010 din Bruxelles au participat, în total, 5 000 de persoane.

Organizată de Comisia Europeană și de președinția Consiliului Uniunii Europene, Zilele europene ale dezvoltării reprezintă principalul forum european în domeniul afacerilor internaționale și al cooperării pentru dezvoltare. Forumul are amploare mondială și oferă o platformă de cooperare care reunește mii de susținători ai dezvoltării, factori de decizie și practicieni.

„Dezvoltare și democrație” reprezintă tema principală a ediției din 2011. În urmă cu douăzeci de ani, Europa Centrală și de Est s-a confruntat cu experiența unor tranziții majore. Anul trecut a fost marcat de izbucnirea unor revolte în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu. Acum este momentul optim pentru a reuni actorii din domeniul dezvoltării pentru a face bilanțul, a analiza și a evalua legăturile dintre schimbările politice și progresul socio-economic.

Jurnaliști sunt invitați să se înregistreze până la 7 decembrie.

Informații suplimentare:

Înscrierile se fac pe pagina de internet https://accreditation.pl2011.eu/

Site-ul Zilele Europene ale dezvoltării la adresa

http://www.eudevdays.eu/

Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Site-ul comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Persoane de contact:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar