Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Noteer in uw agenda: Europese Ontwikkelingsdagen in Warschau met nieuwe gastsprekers over de Arabische lente

Brussel, 5 december 2011 – De interim-premier van Tunesië, Beji Caid el Sebsi, en de voorzitter van de Nationale Overgangsraad in Libië, Mustafa Mohammed Abdul Jalil, hebben zojuist bevestigd aanwezig te zullen zijn tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen op 15 en 16 december, die zich dit jaar na de gebeurtenissen van de Arabische lente zullen concentreren op democratie, mensenrechten en bestuur.

Deze twee sprekers worden toegevoegd aan een lange lijst wereldleiders en vooraanstaande personen die hun deelname al hadden bevestigd, waaronder de president van Niger, Mahamadou Issoufou, de president van Haïti, Michel Martelly, de president van Georgië, Micheil Saakasjvili, de president van Kirgizië, Roza Isakovna Otunbaeva, en Nobelprijswinnaar professor Shirin Ebadi. De lijst van bekende personen die hun deelname hebben bevestigd is te vinden op http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents.

De conferentie wordt bijgewoond door de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, Europees commissaris voor Ontwikkeling, Andris Piebalgs, en Europees commissaris voor Internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisrespons, Kristalina Georgieva. De openingsceremonie wordt bijgewoond door de Poolse president Bronisław Komorowski.

Webstreaming

De Ontwikkelingsdagen zijn rechtstreeks te volgen, of u kunt bepaalde panels of toespraken selecteren. De website biedt de mogelijkheid om foto's en video's te downloaden en er worden citaten uit de toespraken opgezet. Wij nodigen u van harte uit het evenement te volgen op www.eudevdays.eu

Deelnemers en programma

De Europese Ontwikkelingsdagen worden dit jaar georganiseerd door de Europese Commissie en het Poolse voorzitterschap en vinden plaats op 15 en 16 december in Warschau. Het is een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar op het gebied van internationale ontwikkeling.

Het belangrijkste thema is het verband tussen ontwikkeling en democratie. Het is de eerste keer dat het evenement plaatsvindt in een land ten oosten van het vroegere ijzeren gordijn en in het licht van de politieke veranderingen in de Arabische wereld zullen belangrijke personen uit beide regio's elkaar treffen tijdens deze editie.

Het evenement biedt een platform om de ervaringen met de overgang in Oost-Europa in een nieuwe context te plaatsen.

Andere hoofdthema's zijn:

Het officiële programma is beschikbaar op:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview.

Commissaris Piebalgs zal een persconferentie geven op donderdag 15 december om 13 uur.

Tijdens het tweedaagse evenement kan de ontwikkelingsgemeenschap de nieuwe ontwikkelingsaanpak van de Europese Commissie bespreken (de "agenda voor verandering"). Die houdt in dat de impact van de hulp wordt vergroot door deze te concentreren op minder sectoren en op de landen die de hulp het meest nodig hebben.

Accreditatie

Journalisten kunnen online hun accreditatie aanvragen; raadpleeg hiervoor de leidraad.

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Achtergrond

De Europese Ontwikkelingsdagen zijn in 2006 van start gegaan om belangrijke partners de gelegenheid te bieden om van gedachten te wisselen over hoe hulp doeltreffender kan worden gemaakt. Aan de vijf voorgaande edities is deelgenomen door 36 staatshoofden, 60 regeringsleiders of ministers en 7 Nobelprijswinnaars. De vorige editie in 2010 in Brussel trok 5.000 deelnemers.

De Europese Ontwikkelingsdagen worden georganiseerd door de Europese Commissie en het voorzitterschap van de Europese Unie. Het is het belangrijkste Europese forum op het gebied van internationale zaken en ontwikkelingssamenwerking. Het evenement brengt activisten, besluitvormers en ontwikkelingswerkers uit de hele wereld samen.

"Ontwikkeling en democratie" is het hoofdthema voor de editie van 2011. Twintig jaar geleden maakten de landen in Midden- en Oost-Europa een intensief overgangsproces door. Vorig jaar begonnen de opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het is nu het ideale moment om de ontwikkelingsgemeenschap bijeen te brengen om het verband tussen politieke verandering en sociaaleconomische vooruitgang te inventariseren, analyseren en evalueren.

Journalisten kunnen zich tot 7 december inschrijven.

Meer informatie:

Voor inschrijvingen: https://accreditation.pl2011.eu/

Website van de Europese Ontwikkelingsdagen

http://www.eudevdays.eu/

Website van DG EuropeAid voor ontwikkeling en samenwerking:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_nl.htm

Website van Europees commissaris voor ontwikkeling, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Contact:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar