Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Önt is várjuk: újabb vendégek előadása az arab tavaszról a varsói Európai Fejlesztési Napokon

Brüsszel, 2011. december 5. - Beji Caid el Sebsi, Tunézia ideiglenes miniszterelnöke, valamint Mustafa Mohammed Abdul Jalil, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke, azon fontos vendégek közé tartoznak, akik legutoljára erősítették meg, hogy részt vesznek a december 15-16-a között megrendezendő Európai Fejlesztési Napok című rendezvényen, amely az idei arab tavasz eseményeit követően először fekteti a hangsúlyt a demokráciára, az emberi jogokra és a kormányzásra.

A két új felszólaló azoknak a magas rangú vezetőknek és a nemzetközi életből ismert szereplőknek a hosszú listáját gyarapítja, akik már megerősítették részvételüket, többek között: Mahamadou Issoufou nigeri elnök, Michel Martelly haiti elnök, Mikheil Saakashvili grúz elnök, Roza Isakovna Otunbaeva asszony, a Kirgiz Köztársaság elnöke, valamint a Nobel-díjas Shirin Ebadi professzor. A következő címen található azon VIP-vendégek listája, akik megerősítették részvételüket:

(http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents).

Az eseményen részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Andris Piebalgs fejlesztési biztos, valamint Kristalina Georgieva, a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős uniós biztos. A megnyitó ünnepségen Bronisław Komorowski lengyel elnök is jelen lesz.

Internetes közvetítés

Az esemény ideje alatt lehetőség lesz annak online követésére vagy választani lehet majd egyes panelek és beszédek közül. Az esemény a www.eudevdays.eu honlapon követhető, ahonnan fényképeket és videókat, valamint az előadáson elhangzott legfontosabb idézeteket is le lehet majd tölteni.

További magas szintű résztvevők és a program

Az Európai Fejlesztési Napok nevű programot, amely a nemzetközi fejlesztési menetrend egyik legfontosabb eseményeként vált ismertté, idén az Európai Bizottság és a lengyel elnökség szervezi, és december 15-én–16-án kerül megrendezésre Varsóban.

Az Európai Fejlesztési Napok fő témája a fejlesztés és a demokrácia közötti kapcsolat lesz. A programot először szervezik a volt vasfüggönytől keletre fekvő országban. Az arab világban zajló politikai változásokkal kapcsolatban gyűlnek össze a két térség kulcsfontosságú szereplői a 2011-es Európai Fejlesztési Napokon.

Az esemény platformot nyújt ahhoz, hogy új összefüggésbe helyezzék a Kelet-Európában lezajlott átalakulás tapasztalatait.

A további fő témák:

változtatási program

(A hivatalos program a következő helyen található:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

Andris Piebalgs fejlesztési biztos 2011. december 15-én 13:00 órakor tart sajtótájékoztatót.

A kétnapos esemény alkalmat ad a fejlesztéssel foglalkozó szereplőknek arra is, hogy megvitassák az Európai Bizottság fejlesztési együttműködéssel kapcsolatos új megközelítését, a „változtatási programot”, amely egyfajta kötelezettségvállalás a segély hatásának növelése érdekében, kevesebb szektorra és a leginkább rászoruló országokra összpontosítva.

Akkreditáció

Az újságírók akkreditációs formanyomtatványa online tölthető ki a következő internetes útmutató segítségével:

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Előzmények

Az Európai Fejlesztési Napokat 2006-ban indították el azzal a céllal, hogy találkozási lehetőséget teremtsenek a legfontosabb partnereknek a segélyek hatékonyabbá tételének megvitatására. Az elmúlt öt évben a fejlesztési napokon összesen 36 államfő, 60 kormányfő és miniszter, valamint 7 Nobel-díjas személyiség vett részt. A legutóbb 2010-ben Brüsszelben megrendezett eseményre összesen 5 000 résztvevő látogatott el.

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöksége által szervezett Európai Fejlesztési Napok Európa elsődleges fóruma a nemzetközi ügyek és a fejlesztési együttműködés terén. Az eseménynek globális hatása van és együttműködési platformot biztosít, amely összehozza a fejlesztés ügyének több ezer támogatóját, döntéshozót és szakembert.

A „Fejlesztés és demokrácia” a 2011-es Európai Fejlesztési Napok fő témája. Húsz évvel ezelőtt Közép- és Kelet-Európa mélyreható átalakuláson ment keresztül. A múlt évet a felkelések jellemezték Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Az eseményre a legalkalmasabb időben kerül sor, mivel összehozza a fejlesztéssel foglalkozó szereplőket, hogy összegezzék, elemezzék és áttekintsék a politikai változások és a társadalmi-gazdasági fejlődés közötti kapcsolatot.

Az újságírók december 7-ig regisztrálhatnak.

További információ:

A regisztrációhoz látogasson el a https://accreditation.pl2011.eu/ honlapra.

Az Európai Fejlesztési Napok honlapja:

http://www.eudevdays.eu/

A EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar