Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Uusia korkea-arvoisia puhujia EU:n kehitysyhteistyöpäiville Varsovaan

Bryssel 5.12.2011 – EU:n kehitysyhteistyöpäivillä keskitytään tänä vuonna arabikevään innoittamana ensimmäistä kertaa demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja hallintotapaan. Joulukuun 15. ja 16. päivänä pidettävään tapahtumaan ovat viimeksi ilmoittautuneet Tunisian väliaikaisen hallituksen pääministeri Béji Caïd Essebsi ja Libyan kansallisen siirtymäkauden neuvoston puheenjohtaja Mustafa Mohammed Abdul Jalil.

Heidän lisäkseen tapahtumaan on ilmoittautunut useita korkea-arvoisia johtajia ja merkkihenkilöitä eri puolilta maailmaa, kuten Nigerin presidentti Mahamadou Issoufou, Haitin presidentti Michel Martelly, Georgian presidentti Mihail Saakašvili, Kirgisian tasavallan presidentti Roza Isakovna Otunbaeva sekä Nobel-palkittu professori Shirin Ebadi. Luettelo korkea-arvoisista osallistujista löytyy osoitteesta

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents.

Tapahtumaan osallistuvat myös Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgs sekä kansainvälisestä yhteistyöstä, humanitaarisesta avusta ja kriisinhallintatoimista vastaava komissaari Kristalina Georgieva. Myös Puolan presidentti Bronisław Komorowski osallistuu tapahtuman avajaistilaisuuteen.

Suoratoistolähetys

Tapahtumaa voi seurata internetistä suorana. Vaihtoehtoisesti voi katsella tiettyjä paneelikeskusteluja tai puheita. Verkkosivustolla voi ladata valokuvia ja videoita, ja lisäksi tarjolla on sitaattipalvelu. Kaikki palvelut löytyvät osoitteesta

www.eudevdays.eu.

Muita korkea-arvoisia osanottajia sekä ohjelma

EU:n kehitysyhteistyöpäivien järjestämisestä vastaavat tänä vuonna Euroopan komissio ja unionin puheenjohtajavaltio Puola. Nämä teemapäivät ovat eräs kehitysyhteistyöalan tärkeimpiä vuotuisia tapahtumia, ja ne pidetään tänä vuonna Varsovassa.

EU:n kehitysyhteistyöpäivien keskeinen aihe on kehityksen ja demokratian välinen yhteys. Teemapäivät järjestetään nyt ensimmäistä kertaa entisen rautaesiripun takaisessa maassa. Tapahtumaan osallistuu keskeisiä toimijoita paitsi entisistä kommunistimaista myös arabimaista, joissa on tänä vuonna käynnistynyt merkittäviä poliittisia muutoksia.

Teemapäivät tarjoavat tilaisuuden soveltaa Itä-Euroopan siirtymävaiheesta saatuja kokemuksia tässä uudessa asiayhteydessä.

Muita keskeisiä teemoja ovat:

(virallinen ohjelma löytyy osoitteesta

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

Komissaari Piebalgs osallistuu myös torstaina 15. joulukuuta kello 13 pidettävään lehdistötilaisuuteen.

Kaksipäiväisen tapahtuman aikana kehitysyhteistyön toimijoilla on mahdollisuus keskustella Euroopan komission julkistamasta muutossuunnitelmasta eli uudesta lähestymistavasta kehitysyhteistyöhön. Siinä sitoudutaan lisäämään avun vaikutusta keskittymällä aiempaa harvempiin aloihin ja apua eniten tarvitseviin maihin.

Akkreditointi

Toimittajat voivat täyttää akkreditointilomakkeen verkossa olevan oppaan avulla.

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Tausta

EU:n kehitysyhteistyöpäivät käynnistettiin vuonna 2006. Tarkoitus oli tarjota keskeisille kumppaneille mahdollisuus keskustella keinoista tehostaa apua. Teemapäiville on tähän mennessä osallistunut 36 valtionpäämiestä, 60 pääministeriä tai muuta ministeriä ja 7 nobelistia. Brysselissä vuonna 2010 järjestetyillä teemapäivillä oli 5 000 osallistujaa.

Teemapäivien järjestämisestä vastaavat Euroopan komissio ja Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavaltio, ja ne ovat Euroopan tärkein kansainvälisiä kysymyksiä ja kehitysyhteistyötä käsittelevä tapahtuma. Teemapäivät saavuttavat toimijat maailmanlaajuisesti ja tarjoavat yhteistyöfoorumin, johon osallistuu tuhansia kehitysyhteistyön tukijoita, päätöksentekijöitä ja alan asiantuntijoita.

Vuonna 2011 teemana on kehitysyhteistyö ja demokratia. 20 vuotta sitten suuret muutokset ravisuttivat Keski- ja Itä-Eurooppaa. Viime vuonna alkoivat kansannousut Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Nyt onkin sopiva heti kutsua koolle kaikki kehitysyhteistyön sidosryhmät pohtimaan ja analysoimaan poliittisten muutosten ja sosioekonomisten edistysaskelten välisiä yhteyksiä.

Toimittajien on rekisteröidyttävä tapahtumaan viimeistään 7. joulukuuta.

Lisätietoja:

Rekisteröityä voi osoitteessa https://accreditation.pl2011.eu.

EU:n kehitysyhteistyöpäivien verkkosivut:

http://www.eudevdays.eu/

EuropeAid-kehitys- ja yhteistyöpääosaston verkkosivut:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Kehitysyhteistyökomissaari Andris Piebalgsin verkkosivut:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Yhteyshenkilöt:

Catherine Ray +32 2 296 99 21

Wojtek Talko +32 2 297 85 51


Side Bar