Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο τύπου

Σημειώστε αυτή την ημερομηνία: ανακοινώθηκαν νέοι κύριοι ομιλητές για την Αραβική Άνοιξη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης στη Βαρσοβία

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2011 – O προσωρινός πρωθυπουργός της Τυνησίας Beji Caid el Sebsi, και ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Mustafa Mohammed Abdul Jalil, είναι οι τελευταίοι ειδικοί προσκεκλημένοι που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης στις 15-16 Δεκεμβρίου. Η διοργάνωση αυτή, η οποία πραγματοποιείται ενώ είναι πρόσφατα ακόμα τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, θα έχει για πρώτη φορά ως κεντρικό θέμα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διακυβέρνηση.

Οι δύο νέοι ομιλητές προστίθενται σε ένα μακρύ κατάλογο επιφανών παγκόσμιων ηγετών και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: ο Πρόεδρος του Νίγηρα κ. Mahamadou Issoufou, ο Πρόεδρος της Αϊτής κ. Michel Martelly, ο Πρόεδρος της Γεωργίας κ. Mikheil Saakashvili, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργισίας κα Roza Isakovna Otunbaeva, και η Δρ. Shirin Ebadi, βραβευμένη με το βραβείο Νόμπελ. Ο κατάλογος των προσωπικοτήτων που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents

Θα παραστούν: ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs και η Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Kristalina Georgieva. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Μπρονίσλαφ Κομορόφσκι θα παραστεί στην τελετή έναρξης.

Μετάδοση συνεχούς ροής στο Διαδίκτυο

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο Διαδίκτυο καθώς πραγματοποιείται ή να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη συζήτηση ή ομιλία. Θα μπορούν να τηλεφορτωθούν φωτογραφίες και βίντεο, ενώ στον ιστότοπο θα δημοσιεύονται επίσης τα πρωτότυπα κείμενα των ομιλιών. Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στη διεύθυνση www.eudevdays.eu

Άλλοι συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου και πρόγραμμα της εκδήλωσης

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης, οι οποίες εφέτος διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πολωνική Προεδρία, έχουν καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες ετήσιες εκδηλώσεις για την ανάπτυξη διεθνώς.

Το κύριο θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης θα είναι η σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Η διοργάνωση του 2011, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά εφέτος σε χώρα του πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος και στο πλαίσιο των πολιτικών αλλαγών που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή στον αραβικό κόσμο, θα συγκεντρώσει σημαντικούς παράγοντες από τις δύο αυτές περιοχές του πλανήτη.

Η εκδήλωση θα προσφέρει την ευκαιρία να εξεταστούν σε ένα νέο πλαίσιο οι εμπειρίες από τη μετάβαση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα άλλα κύρια θέματα είναι:

(Το επίσημο πρόγραμμα δημοσιεύεται στη διεύθυνση:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

Ο Επίτροπος Andris Piebalgs θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στη 1 μ.μ. την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Η διήμερη αυτή εκδήλωση θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους αναπτυξιακούς φορείς να συζητήσουν τη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αναπτυξιακή συνεργασία, το λεγόμενο «Πρόγραμμα Αλλαγής», το οποίο αποτελεί δέσμευση για αύξηση του αντικτύπου της βοήθειας μέσω της εστίασης σε λιγότερους τομείς και στις χώρες που την χρειάζονται περισσότερο.

Διαπίστευση

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να συμπληρώσουν επιγραμμικά το έντυπο διαπίστευσης χρησιμοποιώντας τον οδηγό στο Διαδίκτυο.

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Ιστορικό του φακέλου

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2006 με σκοπό να δώσουν σε σημαντικούς φορείς την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν τρόπους για να καταστεί αποτελεσματικότερη η βοήθεια για την ανάπτυξη. Στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έλαβαν μέρος 36 αρχηγοί κρατών, 60 αρχηγοί κυβερνήσεων ή υπουργοί και 7 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Οι εκδηλώσεις της περυσινής διοργάνωσης στις Βρυξέλλες προσήλκυσαν 5.000 συμμετέχοντες συνολικά.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης, οι οποίες διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν το σημαντικότερο βήμα συζήτησης στην Ευρώπη για τις διεθνείς υποθέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία. Έχουν παγκόσμια εμβέλεια και παρέχουν μια πλατφόρμα συνεργασίας που συγκεντρώνει χιλιάδες αγωνιστές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες στον τομέα της ανάπτυξης.

Το κύριο θέμα και το σημείο εστίασης της διοργάνωσης του 2011 είναι «Η ανάπτυξη και η δημοκρατία». Πριν από 20 χρόνια, έντονες διαδικασίες μετάβασης πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πέρυσι είδαμε την έναρξη των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να συγκεντρωθούν όλοι οι φορείς στον τομέα της ανάπτυξης και να καταγράψουν, να αναλύσουν και να εξετάσουν τους συνδέσμους μεταξύ της πολιτικής αλλαγής και της κοινωνικοοικονομικής προόδου.

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εγγραφούν έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μπορείτε να εγγραφείτε στη διεύθυνση https://accreditation.pl2011.eu/

Δικτυακός τόπος των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης:

http://www.eudevdays.eu/

Δικτυακός τόπος της ΓΔ Ανάπτυξης και Συνεργασίας – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_el.htm

Δικτυακός τόπος του αρμόδιου για την Ανάπτυξη Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Aρμόδιοι επικοινωνίας:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)<0}


Side Bar