Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Отбележете тези дати: Оповестени са нови основни оратори за арабската пролет на Европейските дни на развитието във Варшава

Брюксел, 5 декември 2011 г.— Временният министър-председател на Тунис, Негово превъзходителство Беджи Каид ал Себси, и председателят на Националния преходен съвет на Либия, Негово превъзходителство Мустафа Мохамед Абдул Джалил, са последните специални гости, които потвърдиха своето участие в Европейските дни на развитието, които се провеждат в периода 15—16 декември, и които, вследствие на събитията на Арабската пролет, ще се фокусират за пръв път върху демокрацията, човешките права и управлението.

Двата нови оратора ще допълнят дългия списък с високопоставени световни лидери и известни личности от международната сцена, които вече потвърдиха своето участие. Този списък включва и президента на Нигер, Негово превъзходителство г-н Махамаду Исуфу, президента на Хаити, Негово превъзходителство г-н Мишел Мартели, президента на Грузия, Негово превъзходителство г-н Михаил Саакашвили, Нейно превъзходителство г-жа Роза Исаковна Отунбаева, президент на република Киргизстан, и професор Ширин Ебади, носител на Нобелова награда. Списъка с високопоставените гости, потвърдили своето участие, може да намерите на следния уебсайт

(http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/useful-documents)

Ще присъстват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, комисарят по развитието Андрис Пиебалгс и комисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Президентът на Полша Бронислав Коморовски ще участва в церемонията по откриването.

Пряко излъчване по Интернет

Може да гледате събитието пряко по Интернет по време на провеждането му, или да изберете специфични панелни дискусии или речи. Снимки и видеоклипове ще бъдат достъпни за изтегляне и в уебсайта ще бъдат включени оригинални текстове. Вие сте поканени да проследите събитието на следния уебсайт www.eudevdays.eu

Други високопоставени участници и програма

Европейските дни на развитието, които през тази година се организират от Европейската комисия и полското председателство на Съюза, станаха известни като едно от ключовите събития в международния календар в областта на развитието, и ще се проведат във Варшава в периода 15—16 декември.

Ключовата тема на Европейските дни на развитието ще бъде връзката между развитието и демокрацията. Организирано за пръв път в страна на изток от предишната „Желязна завеса“ и в контекста на продължаващите политически промени в Арабския свят, провеждането на Европейските дни на развитието през 2011 г. ще събере заедно участници от ключово значение от двата региона.

Събитието ще осигури платформа за представянето в нов контекст на опита от преходния период на Източна Европа.

Другите важни теми са:

(Официалната програма може да намерите тук:

http://www.eudevdays.eu/2011-forum/programme/agenda-overview)

В четвъртък 15 декември в 13 00 часа комисарят Андрис Пиебалгс ще даде пресконференция.

Събитието, което ще продължи два дни, ще даде също възможност на общността за развитие да обсъди новия подход на Европейската комисия за сътрудничеството за развитие, а именно „Програмата за промяна“, която е ангажимент за увеличаване на въздействието на помощта чрез фокусиране върху по-малко сектори и върху най-нуждаещите се страни.

Акредитация

Формулярът за акредитация на журналистите може да бъде попълнен само онлайн чрез използване на онлайн ръководство

http://www.eudevdays.eu/sites/default/files/docs/EDD_2011_Media_Guide_v6.pdf

Предистория

Европейските дни на развитието бяха стартирани през 2006 г., като възможност ключовите партньори да се съберат и разговарят как да повишат ефективността на помощта. В петте предишни проведени срещи участваха 36 държавни ръководители, 60 правителствени ръководители или министри и 7 носители на Нобелова награда. Последната среща през 2010 г. в Брюксел привлече общо 5 000 участници.

Организирани от Европейската комисия и председателството на Съвета на Европейския съюз, Европейските дни на развитието са най-важният европейски форум за международни дела и сътрудничество за развитие. Това мероприятие е с глобален обхват и осигурява платформа за сътрудничество, която събира заедно хиляди защитници на развитието, отговорни за вземането на решения лица и лица, които ги осъществяват на практика.

Основната тема на срещата през 2011 г. ще бъде „Развитието и демокрацията“. Преди двадесет години страните в Централна и Източна Европа преживяха труден преходен период. През последната година започнаха вълненията в Северна Африка и Близкия Изток. Сега е най-подходящото време за среща на общността за развитието, за да се направи равносметка, анализ и преглед на връзките между политическата промяна и социално-икономическия напредък.

Журналистите трябва да се регистрират до 7 декември.

За повече информация:

За регистрация посетете сайта https://accreditation.pl2011.eu/

Уебсайт на Европейските дни на развитието:

http://www.eudevdays.eu/

Уебсайт на ГД „Развитие и сътрудничество“ — EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Уебсайт на европейския комисар по развитието Андрис Пиебалгс:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

За контакти:

Catherine Ray (+32 2 296 99 21)

Wojtek Talko (+32 2 297 85 51)


Side Bar