Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – pressmeddelande

Transporter: den offentlig omröstningen om elektroniska reseplanerare är öppnad

Bryssel den 2 december 2011: EU:s invånare inbjöds idag att börja rösta på sin favoritreseplanerare. Omröstningen ingår i den första EU-tävlingen för mobilitet som inletts av vice ordförande Siim Kallas, kommissionär med ansvar för rörlighet och transport. Tanken bakom tävlingen är att öka kunskaperna om och stimulera utvecklingen av reseplanerare i allt-i-ettmodell, som sträcker sig över landsgränserna och erbjuder alternativa transportsätt. Nu är det allmänhetens tur att säga vad man tycker om de föreslagna planerarna.

Siim Kallas lanserade utmaningen med följande ord: ”Det lapptäcke av reseplanerare vi har idag är inte kompatibelt med den mycket mer enhetliga europeiska transportmarknad som vi alla behöver. Varför kan jag fortfarande inte planera eller boka min resa genom Europa först med flyg och sedan med tåg eller med båt och sen vidare med stads- eller vägtransporter på samma gång och allt online? Tekniken finns redan, vi måste bara komma igång.” När han idag öppnade omröstningen tillade han: ”Att kunna hitta och jämföra alternativa reseplanerare med några enkla klick och utan att behöva krångla med flera webbplatser kommer att hjälpa folk att välja den transportlösning som passar just dem bäst. Hela transportsystemet kommer då att bli både smidigare och mer ändamålsenligt. Vi måste trycka på för ytterligare framsteg, men det är nu dags att se hur långt vi kommit på väg – så tyck till!”

Tävlingen om vem som kunde ta fram en Europatäckande reseplanerare var öppen för alla, företag och organisationer såväl som reseintresserade privatpersoner. Tjugoåtta olika typer av reseplanerare presenterades tillsammans med tjugotvå innovativa idéer. Tyvärr klarade inte alla reseplanerare kraven att fungera över gränserna och hantera olika transportsätt, även om de var mycket innovativa och lättanvända.

Det är nu allmänhetens tur att rösta om de tolv reseplanerare som klarade alla kraven. Omröstningen är öppen mellan den 5 december 2011 och den 13 januari 2012. Samtidigt kommer en expertjury att sammanträda och rådgöra om de idéer som lämnats in. De bästa förslagen i varje kategori kommer att presenteras av Siim Kallas vid ett evenemang i Bryssel i februari 2102. Vinnaren inom varje kategori kommer att bli inbjuden till nästa års ITS-världskongress i Wien (22–26 oktober 2012) och presentera sina idéer och lösningar i kommissionens monter.

På den uppdaterade tävlingswebbsidan (www.eujourneyplanner.eu) finns en karta med de olika reseplanerare som man kan rösta på. Det finns även en lista med alla de reseplanerare och idéer som kommissionen fick in som bidrag till tävlingen.

De stora problem som drabbat transportsektorn, som ökande trafikträngsel, drivmedelskostnader och klimatförändringar gör att vi måste söka och finna smartare resesätt. En del av lösningen är fler multimodala transporter, dvs. att man använder flera olika transportsätt under en och samma resa. Det är inte bara bättre för miljön, det är också billigare och innebär att var och en kan välja den reselösning som passar dem bäst. Trots att det redan finns ett hundratal olika reseplanerare är det fortfarande ingen av dem som klarar att ge information om eller som möjliggör biljettbokning för hela resan inom Europa oavsett antalet länder som resan täcker eller vilket transportsätt det är fråga om.

Kontaktpersoner :

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar