Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija – Sporočilo za medije

Promet: javno glasovanje o elektronskih načrtovalcih potovanj se je začelo

Bruselj, 5. decembra 2011 – Evropski državljani so bili danes povabljeni h glasovanju za svoj najljubši načrtovalec multimodalnih potovanj v okviru prvega evropskega natečaja za mobilnost, ki ga je predstavil podpredsednik Komisije, komisar za mobilnost in promet Siim Kallas. Osnovna ideja tega natečaja je povečanje ozaveščenosti državljanov in spodbujanje razvoja integriranih načrtovalcev potovanj, zmožnih upravljanja potovanj onstran nacionalnih meja in ki omogočajo alternativne načine prevoza. Zdaj je čas, da se javnost izreče o predlaganih načrtovalcih.

Pri predstavitvi natečaja je podpredsednik Kallas dejal: „Današnja ponudba načrtovalcev potovanj ni združljiva z enotnim evropskim prometnim trgom, ki ga vsi potrebujemo. Zakaj ne morem načrtovati ali rezervirati svojega potovanja po Evropi, ki bi vključeval letalski, železniški, pomorski, mestni in cestni promet, z enim samim klikom? Tehnologija že obstaja, samo spodbuditi moramo njeno uporabo.“ Ob današnji otvoritvi javnega glasovanja je podpredsednik Kallas dodal: „Iskanje in primerjanje alternativnih načinov potovanj z nekaj kliki brez prehajanja z ene na drugo spletno stran bo ljudem pomagalo sprejeti odločitev glede osebnega prevoza, ki jim najbolj ustreza. Celotni transportni sistem pa bo deloval bolj usklajeno in učinkovito. Prizadevati si moramo za nadaljnji napredek, vendar moramo ta trenutek izmeriti prehojeno pot, zato povejte svoje mnenje!“

Natečaj za resnično evropski načrtovalec potovanj je bil odprt vsem: podjetjem, organizacijam in komur koli, ki se zanima za potovanja. Predloženih je bilo 28 načrtovalcev potovanj in 22 novih inovativnih idej. Na žalost niso vsi predloženi načrtovalci, čeprav so inovativni in preprosti za uporabo, izpolnili strogih zahtev za čezmejno uporabo in multimodalnost.

Zdaj mora javnost med 5. decembrom 2011 in 13. januarjem 2012 oddati svoj glas za enega od 12 izbranih načrtovalcev. Hkrati bo strokovna žirija natančno preučila predložene ideje. Podpredsednik Kallas bo na slovesnosti februarja 2012 razglasil zmagovalce v vsaki kategoriji. Za nagrado bodo zmagovalci v vsaki kategoriji povabljeni, da na prihodnjem svetovnem kongresu o inteligentnih transportnih sistemih, ki bo na Dunaju od 22. do 26. oktobra 2012, predstavijo svoje ideje in rešitve na stojnici Komisije.

Posodobljena spletna stran o natečaju (www.eujourneyplanner.eu) vsebuje tako seznam načrtovalcev, za katere se glasuje, kot celoten seznam načrtovalcev potovanj in idej, ki so bili predloženi Komisiji v okviru natečaja.

Veliki izzivi, s katerimi se danes srečuje prometni sektor, kot so vse gostejši promet, stroški goriva in podnebne spremembe, zahtevajo, da iščemo in najdemo pametnejše načine potovanja. Več multimodalnih potovanj, drugače rečeno, uporaba različnih prevoznih sredstev za isto potovanje od vrat do vrat, je del odgovora. To ni le prijaznejše do okolja, temveč tudi do naših denarnic in ponuja osebno rešitev za potrebe po prevozu. Čeprav obstaja že več kot 100 načrtovalcev potovanj, neben med njimi še ne omogoča evropskim državljanom, da najdejo informacije ali rezervirajo vozovnico za celotno potovanje v Evropi, ne glede na število prečkanih držav ali uporabljenih prevoznih sredstev.

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar